11 mars, 2022

Han försöker hjälpa andra på flykt

UKRAINA Till slut bestämde sig Aleksandr Shubin för att försöka lämna Kiev och köra mot västra Ukraina. Därifrån jobbar han hårt för att försöka hjälpa kollegor och andra på flykt runt om i landet. ”Vi har lyckats få in över 5 000 personer i olika anläggningar.”

Alexandr Schubin och hans familj har nyligen lyckats lämna Kiev, som drabbats hårt av markstrider och flygbomber.

Foto: Joel Carillet/Getty

Aleksandr Shubin är vice ordförande för FPU, Ukrainas största federation för fackföreningar. Sedan Ryssland gick in militärt i Ukraina den 24 februari har han jobbat febrilt för att hjälpa kollegor, fackmedlemmar och andra människor på flykt inom landet hjälp och stöd.

När vi pratar över telefonen har han och familjen lyckats lämna huvudstaden Kiev, som varit hårt drabbad av både flygbomber och markstrider. Han befinner sig nu i västra delen av landet och under vårt samtal ringer hans mobil flera gånger.

– Jag deltar i många möten med europeiska kollegor för att uppdatera om situationen och informera om hur fackförbund och organisationer runt om i Europa kan hjälpa Ukraina, säger Aleksandr Shubin.

Tillsammans med kollegor och frivilliga har de hittills lyckats få in över 5 000 personer som tvingats lämna sina hem till följd av kriget, i olika anläggningar runt om i landet, som tidigare varit nedstängda på grund av pandemin.

Men Ukraina är i behov av mer hjälp. Flygangrepp mot såväl Kiev som Mariupol i sydöstra delarna av landet och Charkiv i nordöst, har orsakat en humanitär katastrofsituation för befolkningen. Det saknas el, vatten, värme och mat, enligt bland annat Läkare utan gränser.

Till europeiska kollegor uppmanar Aleksandr Shubin nu om påtryckningar mot regeringar för att skynda på Ukrainas ansökan om medlemskap i EU.

– Vi behöver politiskt stöd från ETUC (Europafacket) i den pågående processen för Ukraina att bli medlemmar i EU. Men vi behöver också mer påtryckning från europeiskt håll för att stänga ner ukrainskt luftrum, säger Aleksandr Shubin.

Läs mer ›› Ivanna flydde från Kiev och hjälper till från västra delen av landet. ”Jag kan inte lämna Ukraina nu”

Han menar också att organisationer som stödjer kriget inte bör vara medlemmar i internationella fackliga samorganisationer, som ju bygger på demokratiska värderingar.

– Vi är också i behov av humanitärt stöd. Vi har startat speciella bankkonton för donationer som oavkortat går till flyktingboenden med medicin, mat, vatten och kläder, säger han.

Han berättar att många behövt lämna sina hem utan förvarning och har därför varken kläder för minusgraderna som nu rådet i stora delar av landet, eller persondokument med sig.

"Det här driver en enorm mängd människor på flykt inom landet"

Läs också ›› Hårt tryck på Migrationsverket

Situationen för befolkningen ser väldigt olika ut i olika delar av landet, berättar han. I vissa delar av storstäder fungerar bankomater fortfarande och en del mataffärer kan hålla öppet. Samtidigt har affärer i andra delar av samma stad tvingats hålla stängt. Förutom mat och vatten beskriver Aleksandr Shubin bensin och läkemedel som bristvaror.

– Det här driver en enorm mängd människor på flykt inom landet och vi är i fortsatt behov av så kallade gröna korridorer, humanitära och säkra korridorer.

Det finns uppgifter om beskjutning mot tidigare humanitära korridorer både i utkanterna av Kiev och Mariupol.

– Familjer har blivit beskjutna när de trott att det skulle ha varit säkert att ta sig ut. Vi behöver stöd på organisatorisk nivå för att det här ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Aleksandr Shubin.

Han beskriver Ukraina som ett förenat och hängivet land där alla nu försöker bidra så gott de kan, vare sig det handlar om att hitta bröd, bensin eller att ringa någon som kan ge en annan person tak över huvudet.

En sliten ukrainska flagga vajar på en flaggstång i Podil-distriktet i Kiev. Foto: Joel Carillet/Getty.

Annica Ögren

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Vinnare i ny tävling bland pol.kand- och samhällsvet...

UTBILDNING Första priset gick i år till Anton Bryntes...
10 januari, 2024

Ungerska fackföreningar kämpar i motvind – ”minimilö...

REPORTAGE I Ungern är fackföreningarna kraftigt förs...
26 oktober, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023