9 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovärderligt”

ARBETSMARKNAD Integrationsorganisationen Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbete och får återigen draghjälp av Akademikerförbundet SSR. Med över 1 miljon i tillskott kan projektet fördubblas i år. ”Det betyder jättemycket”, säger Ante Nordqvist på Nema Problema.

Gruppbild på personer som deltar i Nema Problemas mentorskapsprogram.

Arbetsförmedlingen skjuter till drygt en miljon till integrationsprojektet Nema Problema som återigen får draghjälp av förbundet. Foto: Nema Problema

Nema Problema grundades 2016 med syftet att genom mentorskapsprogram skapa möten mellan människor av olika bakgrund och stötta nyanlända till sysselsättning.

Ante Nordqvist

– Vi matchar arbetssökande utrikesfödda med en mentor med liknande arbetsbakgrund. De flesta har akademisk bakgrund, det är allt från ekonomer, jurister, socionomer, samhällsvetare och personalvetare som får stöttning in i arbetslivet, berättar Ante Nordqvist, vice verksamhetschef på Nema Problema.

Akademikerförbundet SSR har återigen fått medel från Arbetsförmedlingen att bedriva ett mentorskapsprogram tillsammans med Nema Problema och Kompetensföretagen. Projektet har fördubblats och har i år fått ett stöd på 1,25 miljoner kronor.

– Det betyder jättemycket, vi kan nu ta in dubbelt så många deltagare jämfört med förra året. Det här är vårt tredje projekt tillsammans med Akademikerförbundet SSR och Kompetensföretagen, och att ha tillgång till deras fantastiska nätverk av medlemmar och medlemsföretag är en ynnest. Deras kunskap och närhet till arbetsmarknaden är ovärderlig för adepterna i programmet.

Under åtta månader träffas mentorparen minst en gång i månaden och delar erfarenheter, kunskap och kontakter. Huvudfokuset i programmet är att hitta jobb eller utbildning, men Ante Nordqvist menar att det ömsesidiga utbytet är stort.

– Som mentor är det ett tillfälle att använda sin kunskap och kompetens på ett meningsfullt sätt, och få chansen att möta människor från andra länder och kulturer. Den feedback vi får från mentorerna är att det är otroligt givande och ett enkelt sätt att engagera sig.

Utöver de individuella träffarna anordnas även kompetenshöjande nätverksträffar där adepterna får lära sig om hur arbetsmarknaden fungerar, träna på arbetsintervjusituationer och nätverka med andra deltagare.

Vilka resultat har ni fått från tidigare mentorskapsprogram?

– Mer än 30 procent får jobb efter avslutat mentorskapsprogram, och 50 procent tar mätbara steg till arbetsmarknaden. Det kan vara att man förbättrat sin svenska, fått en praktikplats, expanderat sitt nätverk eller kommit in på en relevant utbildning. Ett år efter programmet brukar ytterligare 25 procent ha fått ett arbete.

Ante Nordqvist menar att mentorskapsprogrammet är en viktig insats i integrationsarbetet, och att det är avgörande att människor är villiga att engagera sig ideellt som mentorer.

– Att komma till ett nytt land är utmanande på väldigt många sätt. Vägen in i samhället underlättas om man känner sig välkomnad, och vilket sätt är bättre än att få stöttning av en etablerad mentor som är beredd att ge av sin tid och engagemang. Vi vill att ännu fler ska få chansen att få en mentor, men det hänger på att fler vill engagera sig. Vi är alltid i behov av nya mentorer!

Läs mer och bli mentor här.

 

 

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024


Läs även

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024

Simon Vinge: ”Jag saknar EU-politik på hemmapl...

EU-VALET Mycket tyder på att de omvälvande förändri...
17 juni, 2024