3 mars, 2022

Internationella facken sluter upp bakom ukrainska kollegor

INTERNATIONELLT Fackföreningar i Ukraina får brett stöd från internationella kollegor. De kämpar för att ordna säkra platser, organisera möten och hjälpa flyktingar. ”De beskriver hur de hör bomberna falla.”

Europafacket, ETUC, demonstrerar i Bryssel till stöd för Ukraina.

Foto: ETUC

Stöd från Akademikerförbundet SSR

Förbundets solidaritetsfond skänker 250 000 kronor för humanitära insatser i Ukraina. Utöver det fyrdubblar Solidaritetsfonden varje skänkt krona i samband med det digitala medlemsmötet med förbundsordförande Heike Erkers som äger rum den 15 och 16 mars. Insamlingen är öppen hela mars.

Såväl Europafacket (ETUC) och Internationella facket (ITUC) som EPSU, de europeiska facken för offentliganställda, har uttalat sig till stöd för Ukraina med anledning av Rysslands invasion.

”Vi fördömer kraftigt kriget, som drabbar människor och arbetare först, och förespråkar att dialog, fred och demokrati omedelbart återupprättas”, säger Luca Visentini, generalsekreterare för europafacket ETUC, i ett uttalande. ETUC uppmanar också EU att sätta press på Putin.

De internationella fackliga organisationerna har varit i kontakt med sina kollegor i Ukraina på olika sätt.

– De tänker inte ge upp, de kämpar, säger Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR som deltog i ett digitalt möte för solidaritet som EPSU arrangerade med de ukrainska kollegorna.

Många av de ukrainska deltagarna på mötet fortsätter att sina arbeten i offentlig sektor som sjukvård, skola och med vatten- och energifrågor, bland annat kärnkraften. På mötet beskrev de situationen.

– De beskriver hur de hör bomberna falla. Det är förfärliga historier om barnsjukhus som attackeras och hur de flyr ner i skyddsrum, berättar Maria Östberg Svanelind.

– Det var mycket starkt, många fackliga ledare var med och enigheten är solklar. Vi står enade bakom Ukraina.

I ett pressmeddelande beskriver ETUC hur ukrainska fackförbund har öppnat sina lokaler på flera håll i landet för människor som är på flykt. Andra medlemmar i europafacket bidrar ekonomiskt till de humanitära insatserna. Medlemsförbund i Ukrainas grannländer har inlett ett arbete för att samla mat och hitta boenden till flyktingar som tar sig över gränsen.

Karin Brunzell, internationell sekreterare på fackförbundet ST, har haft direktkontakt med fackliga kollegor i Ukraina och beskriver hur de kämpar för Ukrainas frihet.

– Mycket handlar om att hålla moralen uppe och hjälpa människor som behöver komma bort och sätta barn i säkerhet. De ordnar säkra platser, organiserar möten och sprider information.

Hon berättar också om hur fackföreningsrörelsen är delaktig i arbetet med information till ryska familjer om soldater som är tillfångatagna, men vid liv och att de mår bra.

– De bidrar i det arbetet. Alla goda krafter samlas nu.

Karin Brunzell konstaterar att den fackliga solidariteten är stor.

– Det är fantastiskt, vi ser hur alla samarbetare och drar åt samma håll. Jag ser till exempel hur alla ställer upp i ungdomsnätverket med kopplingar i nästan alla europeiska länder.

Läs mer >> Heike Erkers: ”Vi står upp för det ukrainska folket”
Hanna möter barns oro för kriget
Medarbetare på Röda Korset förbereder sig för flyktingvåg

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024


Läs även

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023

Minimiskatt för bolag ska motverka skatteflykt

EKONOMI Biljontals kronor i skatteintäkter går för...
3 april, 2023