3 mars, 2023

Ivanna kämpar mot rysk propaganda – och för fackliga rättigheter

UKRAINA Ivanna Khrapko kämpar för att hålla kontakten med fackliga kollegor runt om i landet, trots brinnande krig. Inte minst handlar kampen om att föra ut korrekt information. ”Propaganda är ett av Rysslands vapen.”

Ivanna Khrapko befinner sig fortfarande i Kiev. Här är utsikten från hennes lägenhet.

Foto: Ivanna Khrapko

– Vi måste visa hur ukrainare lever och vad Ryssland har gjort med mitt Ukraina, skriver Ivanna Khrapko när vi får kontakt efter nästan ett år.

I början av kriget flydde hon till västra delarna av landet, men återvände snart till Kiev för att fortsätta kampen för Ukraina. ”Jag vet att det är farligt, men jag måste göra det för mina kollegor”, sade hon då.

Ett år senare är hon kvar och jobbar fortfarande för ungdomssektionen för Ukrainas största federation för fackföreningar, FPU, samt för fackförbundet SEUU:s ungdomssektion. Dagligen håller hon kontakt med medlemmar runt om i Ukraina som dabbas av kriget. Särskilt illa är det för människor som befinner sig på platser som Charkiv, Cherson, Zaporizjzja och Sumy. Där är behovet av humanitär hjälp och psykologiskt stöd stort.

– Jag är stolt över våra fackliga ungdomar, våra chefer i fackliga organisationer, våra kollegor i kärnkraftsfacket som fortfarande håller kontakten med oss och våra aktivister som kämpar.

För trots kriget pågår arbetet med fackliga frågor. Fackligt engagerade personer i Ukraina vittnar om lagändringar som har drivits igenom under kriget som försämrar villkoren för anställda. Trots protester drevs förändringarna igenom utan förhandlingar med fackliga organisationer.

– Vi har många utmaningar. Stillastående arbetsplatser, obekväma arbetstider, möjligheten att få betald – och även ibland obetald – semester, utebliven lön är frågor som många fackliga aktivister jobbar med ute på fältet, berättar Ivanna Khrapko.

– Vi behöver stöd för att stärka arbetet på plats, organisera utbildningar och praktikplatser, så att vår regering ser och förstår att vi vill leva i ett land med anständiga arbetsvillkor och löner. Och med arbetslagar som fokuserar på arbetstagarna.

Läs också ›› Ett år av krig i Ukraina

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024


Läs även

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023