Avtalsrörelsen för kommunal sektor är i gång på allvar. I dag, fredag, växlades yrkanden mellan fack och arbetsgivare inom kommunal sektor. Detta berör närmare 1 200 000 anställda i kommuner, regioner och kommun/regionägda bolag. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars.
I sina krav till motparten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, kräver Akademikerförbundet SSR att löneökningarna ska hamna på minst samma nivå som industrins märke, närmare bestämt 4,2 procent. Det är en viktig faktor för att få bukt med den osunda personalomsättningen, säger förhandlingschefen Markus Furuberg.
– Lönerna måste höjas för att stärka attraktiviteten hos kommuner och regioner. Varje år försvinner mer än en fjärdedel av personalstyrkan bland socialsekreterare och biståndsbedömare. Omsättningen är stor även bland HR-personal, utredare och chefer. Det är inte sunt.
Men det behövs mer än bara löneökningar för att komma till rätta med de enorma problem med kompetensförsörjningen som landets kommuner och regioner står inför nu och i framtiden, menar Markus Furuberg.
– För att lyckas behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens krävs stora satsningar. Förutom att vinkla upp lönekurvan kräver vi en arbetstidsförkortning genom individuella arbetstidskonton. Det är ett flexibelt system där den anställda kan välja kortare arbetstid med större inflytande över sin arbetstidsförläggning, eller ta ut ersättningen i pengar.
Enligt Markus Furuberg beror den höga personalomsättningen på en kombination av saker – dålig löneutveckling, orimlig arbetsbelastning, brister i arbetsmiljön och otydliga karriärvägar. Flera åtgärder behövs för att komma till rätta med kompetensflykten, menar han.
– Som det ser ut i dag får man upp sin lön genom att byta jobb. Det är inte hållbart i längden. Vi kräver stora kompetenssatsningar så att det ska löna sig att stanna kvar och utvecklas med sin arbetsgivare. Det behövs bland annat fler karriärvägar, kompetenstrappor och specialisttjänster så att man får betalt för de specialistkunskaper man har och det ansvar man tar i sin organisation.
– Den kvinnodominerade välfärden halkar efter privat sektors lönestruktur och löneutveckling mer och mer. För akademiker är det nästan 10 000 kronor som skiljer i lön mellan privat och kommunal sektor. Det är en enorm dragkamp om kompetensen och kommer så vara i en överskådlig framtid. Vill man attrahera och behålla de akademiker man har måste man steppa upp – i form av lön, arbetstid och kompetenssatsningar.
Läs mer:
>> Mer än var fjärde socialsekreterare lämnade sitt jobb
>> Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersamma siffror”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.