19 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersamma siffror”

HR Personalomsättningen skenar bland HR-specialister och enligt en färsk undersökning vill över hälften byta jobb inom två år. ”Kommuner måste ta reda på orsakerna bakom”, säger Johanna Flanke, generalsekreterare i HR-föreningen.

Johanna Flanke, generalsekreterare för HR-föreningen. Foto: Karl Nordlund

Akademikerförbundet SSR ser stora problem med en hög personalomsättning bland akademiker inom kommuner och regioner. I en ny undersökning från förbundet framkommer att andelen som slutat inom gruppen akademiker mellan 2021 och 2022 låg på̊ nästan 24 procent. När det gäller gruppen HR-specialister har över 27 procent slutat under den tidsperioden.

HR-föreningens generalsekreterare Johanna Flanke bekräftar läget. I en egen undersökning, som de släpper inom kort som en rapport, med drygt 1 000 tillfrågade medlemmar framkommer att 53 procent funderar på att byta jobb inom två år.

– Det handlar både om löneläget, det är tydligast inom offentlig sektor, och om karriärvägar. Hela 60 procent upplever att det inte finns några karriärmöjligheter, och en tredjedel tycker inte att man får den kompetensutveckling man vill ha. Det är bekymmersamma siffror – hur behåller man den kollektiva intelligensen och kompetenskapitalet när så många går ut genom dörren?

Johanna Flanke menar att de kommuner där personalomsättningen är hög behöver vara nyfikna på varför det ser ut som det gör och vad som krävs för att få medarbetare att stanna kvar.

– Var nyfiken på varför, för det kan vara olika varför på varje arbetsplats. Att veta orsakerna bakom är viktigt för att sätta in rätt åtgärder så att man inte kör ”one size fits all”. Det kan vara helt olika i  till exempel Värnamo och Lycksele. Involvera medarbetarna för att gå till botten med problemen, så att man inte löser fel problem. Ta också reda på vad en sund personalomsättning är – noll personalomsättning är inte heller bra.

Hon menar att HR är duktiga på att stötta och hjälpa andra yrkesgrupper, men att det kan vara svårare att hjälpa sig själv.

– Ibland kanske det krävs extra stöd utifrån för att lyckas identifiera problemen och se vilka åtgärder som måste sättas in. Hur jobbar man med utveckling även för HR, som till vardags jobbar med utveckling för andra? Det kan vara att det behövs strukturella förändringar i arbetsmiljön eller i samverkan med ledning hitta nya karriärvägar genom att exempelvis se HR-kompetensen bredare. Det går att göra väldigt mycket bara man vet vad problemet är.

Vad blir konsekvenserna om HR-kompetensen lämnar?

– HR är en central del av företagskulturen och spelar en viktig roll för att säkerställa en sund arbetsmiljö. När personalomsättningen blir för hög påverkar det relationerna som byggts upp, det tar tid att bygga upp dem igen samtidigt som introduktion och upplärning av nya medarbetare tar tid och energi från andra frågor. Det går i förlängningen ut över hela arbetsplatsen.

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024


Läs även

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024