• 19 mars, 2024
    HR

    Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersamma siffror”

    Personalomsättningen skenar bland HR-specialister och enligt en färsk undersökning vill över hälften byta jobb inom två år. ”Kommuner måste ta reda på orsakerna bakom”, säger Johanna Flanke, generalsekreterare i HR-föreningen.

    Johanna Flanke, generalsekreterare för HR-föreningen. Foto: Karl Nordlund

    Akademikerförbundet SSR ser stora problem med en hög personalomsättning bland akademiker inom kommuner och regioner. I en ny undersökning från förbundet framkommer att andelen som slutat inom gruppen akademiker mellan 2021 och 2022 låg på̊ nästan 24 procent. När det gäller gruppen HR-specialister har över 27 procent slutat under den tidsperioden.

    HR-föreningens generalsekreterare Johanna Flanke bekräftar läget. I en egen undersökning, som de släpper inom kort som en rapport, med drygt 1 000 tillfrågade medlemmar framkommer att 53 procent funderar på att byta jobb inom två år.

    – Det handlar både om löneläget, det är tydligast inom offentlig sektor, och om karriärvägar. Hela 60 procent upplever att det inte finns några karriärmöjligheter, och en tredjedel tycker inte att man får den kompetensutveckling man vill ha. Det är bekymmersamma siffror – hur behåller man den kollektiva intelligensen och kompetenskapitalet när så många går ut genom dörren?

    Johanna Flanke menar att de kommuner där personalomsättningen är hög behöver vara nyfikna på varför det ser ut som det gör och vad som krävs för att få medarbetare att stanna kvar.

    – Var nyfiken på varför, för det kan vara olika varför på varje arbetsplats. Att veta orsakerna bakom är viktigt för att sätta in rätt åtgärder så att man inte kör ”one size fits all”. Det kan vara helt olika i  till exempel Värnamo och Lycksele. Involvera medarbetarna för att gå till botten med problemen, så att man inte löser fel problem. Ta också reda på vad en sund personalomsättning är – noll personalomsättning är inte heller bra.

    Hon menar att HR är duktiga på att stötta och hjälpa andra yrkesgrupper, men att det kan vara svårare att hjälpa sig själv.

    – Ibland kanske det krävs extra stöd utifrån för att lyckas identifiera problemen och se vilka åtgärder som måste sättas in. Hur jobbar man med utveckling även för HR, som till vardags jobbar med utveckling för andra? Det kan vara att det behövs strukturella förändringar i arbetsmiljön eller i samverkan med ledning hitta nya karriärvägar genom att exempelvis se HR-kompetensen bredare. Det går att göra väldigt mycket bara man vet vad problemet är.

    Vad blir konsekvenserna om HR-kompetensen lämnar?

    – HR är en central del av företagskulturen och spelar en viktig roll för att säkerställa en sund arbetsmiljö. När personalomsättningen blir för hög påverkar det relationerna som byggts upp, det tar tid att bygga upp dem igen samtidigt som introduktion och upplärning av nya medarbetare tar tid och energi från andra frågor. Det går i förlängningen ut över hela arbetsplatsen.

    Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    Fler blir sjuka på jobbet – sociala tjänst...

    13 500 arbetssjukdomar anmäldes förra året. Allra me...

    11 juni, 2025

    SIS

    Sis-chefen: ”Jag vägrar bli utköpt och tys...

    Michael Himmlegaard larmar om missförhållanden på Si...

    10 juni, 2025

    KRÖNIKA

    Krönika: För strikta regler kan ge omänskl...

    Vårt inrutade samhälle riskerar att göra oss mindre ...

    9 juni, 2025

    BEREDSKAP

    Så jobbar vi i krigstider

    Den eviga fredens dvala tycks vara över. Men vart gå...

    5 juni, 2025

    Läs även

    OTILLÅTEN PÅVERKAN

    Kommuners skydd mot otillåten påverkan gra...

    Hur skyddade är tjänstemän mot hot, våld och påtryck...

    26 maj, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Facket: ”För stort fokus på kontroll i Arb...

    Arbetsförmedlingen ska öka kontrollen av arbetssökan...

    20 maj, 2025

    AVTAL

    Könsneutralt avtal för tjänstepersoner ino...

    Tvåårigt avtal enligt märket, avsättningar till arbe...

    15 maj, 2025

    ARBETSRÄTT

    Facket: Godtyckliga säkerhetsklassningar d...

    Tjänster säkerhetsklassas slentrianmässigt, något so...

    13 maj, 2025