Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya medlemmar till lokalföreningen i Arvika. "Det gäller att visa vad man faktiskt kan göra för medlemmarna", säger ordförande Linda Myrén.

Delar av styrelsen i lokalföreningen i Arvika: Emma Ahlström, nyinvald, Linda Myrén, ordförande och lönedelegat och Angelica Pihl, vice ordförande och lönedelegat.

Foto: Johannes Wiman

Lokalföreningen för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar i Arvika kommun är på stark frammarsch. De senaste två månaderna har antalet medlemmar ökat från 45 till 55 stycken – ett resultat av en lyckad värvningskampanj som ordföranden Linda Myrén och hennes kollegor i styrelsen bedrivit på arbetsplatsen. Men att kalla det för kampanj är kanske att ta i. Insatserna har varit av det enklare slaget.

– Vi har gått runt och pratat med våra kollegor. De som inte tidigare var med i SSR har varit medlemmar i andra fackförbund, och vi har beskrivit skillnaden i att vara med i ett akademikerförbund som mer specifikt företräder bland annat socionomer, säger Linda Myrén.

Hon är själv nybliven ordförande för föreningen och berättar att det var ett gemensamt beslut att aktivt försöka bli fler, både för att fler medlemmar ger en starkare förening och för att det behövdes nya personer till styrelsen.

För att värva medlemmar till sin lokalförening är det viktigt att synas, menar hon. Det gäller att visa att man finns på plats, lyfta vad föreningen faktiskt gör och peka på sådant som medlemmarna värdesätter.

– Det kan vara både små och stora saker. Alltifrån att vi försöker få höjt friskvårdsbidrag till att vi kan titta på en enskild medlems lön och lämna förslag på att personen behöver lyftas.

Just frågor kring lön är något som intresserar många av medlemmarna. Långsiktigt jobbar lokalföreningen till exempel för att få förkortad arbetstid. I årets löneprocess driver man bland annat frågan om lönekarriär. Man ser också till att processen med individuell lönesättning hanteras på rätt sätt av cheferna, med medarbetarsamtal, lönegrundande samtal och lönesättande samtal.

– I år har vi också begärt ut listor för hela kommunens medarbetare för att kunna jämföra grupper med varandra. Där har vi tittat specifikt på våra medlemmar utifrån att nyexaminerade socionomer anställs på en relativt hög lön, jämfört med dem som arbetat i cirka fem år. Att nyexaminerade kommer med bättre löner är ju bara positivt! Men det är viktigt att de som arbetat länge inte halkar efter. Man ska känna sig uppskattad på sin arbetsplats och i det är lönen en stor del.

Under pandemin hade lokalföreningen mycket att göra. Då drev man bland annat på för att få bärbara datorer, vilket inte alla hade innan, som ett led i att minska smittspridningen.

– Det fick vi igenom. Nu kan vi arbeta mer flexibelt och på andra platser än på kontoret vissa dagar. Det gynnar vår arbetsmiljö, eftersom man då till exempel kan jobba med dokumentation en hel dag utan att bli störd av annat.

Frågan om friskvårdstid och ökat friskvårdsbidrag har man emellertid inte fått gehör för. Inte än.

– Man får yrka samma sak om och om igen tills det ger resultat, säger Linda Myrén.

Fakta / Arvikas bästa tips för att få lokalföreningen att växa

  • Det är viktigt att synas och visa att man finns på plats
  • Lyft vad föreningen faktiskt gör, både små och stora saker.
  • Peka på sådant som medlemmarna värdesätter, exempelvis friskvårdsbidrag och lön.
Reporter Karin Persson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Hackerattacken slog hårt mot HR – ”Inget funge...

HR När Kalmar kommun utsattes för en it-attac...
3 maj, 2024

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024