De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett tufft 2024, men också människor som kämpar för ett bättre arbetsliv och för att skapa ett bättre samhälle.
JANUARI: Gällivare och LVU-kampanjen
LVU-kampanjen och den ohållbara situationen på socialtjänsten i Gällivare eskalerar och Akademikerförbundet SSR JO-anmäler kommunen.
Senare under året bryter en av de berörda socialsekreterarna tystnaden och berättar hela sin historia i Akademikern.
Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasades sönder offentligt”
FEBRUARI: Beskedet om Sis
I februari meddelar regeringen att Statens institutionsstyrelse (Sis) ska göras om i grunden.
Detta väcker naturligtvis frågor och oro bland de anställda, berättar Lena Henriksson, ordförande i Saco-S.
MARS: Bemanningskrisen
Personalomsättningen bland HR-personal och i socialtjänsten är fortsatt akut. Många vittnar om att de inte orkar jobba kvar, trots att de brinner för sitt yrke. Ett exempel är Maria, som lämnar socialtjänsten, trots sju års utbildning.
Och bland HR-specialister är omsättningen av personal oroande.
APRIL: It-stressen på myndigheter
Skyddsombuden på Arbetsförmedlingen larmar om den digitala stressen som drabbar medarbetarna när it-systemen inte fungerar. ”Medarbetare signalerar regelbundet om problem i den digitala arbetsmiljön som börjar med frustration, stress, ilska, uppgivenhet och som kan leda till arbetsrelaterad ohälsa.”
Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar stress och ohälsa”
MAJ: Akademikerförbundet SSR håller kongress
Heike Erkers valdes om till ytterligare tre år som ordförande och en lång rad beslut fattades om hur förbundet ska arbeta under kommande år.
JUNI: Politiker upplevs som arbetsmiljöproblem
Otrevligt bemötande från politikerna i Kristinehamn leder till att en chef, tillika skyddsombud, anmäler dem till Arbetsmiljöverket som ett arbetsmiljöproblem.
Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöproblem – ”Skapar en känsla av obehag”
JULI: Ny socialtjänstlag
Efter en tids fördröjning var det äntligen dags. Regeringens förslag på ny socialtjänstlag presenterades. Och det gjordes tillsammans med fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision. ”En stor dag”, sade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
AUGUSTI: Arbetslösheten stiger
Arbetslösheten beskrivs av regeringen som den högsta på tio år, om man räknar bort pandemin. Samtidigt står Arbetsförmedlingen med sparkrav och nya varsel väntar runt hörnet.
SEPTEMBER: Larmen om skärmarna
Det varnas för att barnen har för mycket skärmtid. Men hur ser det ut på våra arbetsplatser och hur ska vi kunna fokusera när det det plingar till i telefonen och datorn med jämna mellanrum?
”Problemet måste lyftas på arbetsplatsen – det är inte individens fel att det är svårt att koncentrera sig”, säger Hanna Lyredal, HR-chef.
HR-chefen: ”Man är inte oengagerad för att man har svårt att fokusera”
Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut – hur ska vi freda hjärnan? Forskaren Katarina Gospic slår ett slag för distansarbete.
En forskar slår ett slag för gammal hederlig tidsplanering. ”I och med vårt uppkopplade liv har många svårt att få ihop allt. Vi måste ta tillbaka kontrollen över vårt fokus! Det sa Lena Lid Falkman, forskare vid Karlstads universitet.
Arbetet för ett inkluderande arbetsliv är pågående. I september berättar Seher Yilmaz om sitt arbete på Samhall och om hur hon kämpar för att all kompetens ska räknas.
Och i en annan del av stan jobbar Caroline Farbeger för ett mer inkluderande ledarskap och ser inkludering som en affärsmöjlighet. Hon berättar om sitt liv och den stora omvälvningen. ”När jag stod på andra sidan såg jag det med egna ögon, det som min fru och andra kvinnor i min närhet försökte förklara för mig när jag levde som man. Att det faktiskt är svårare för kvinnor, att det ställs helt andra krav än på män.”
OKTOBER: Privat arbetsförmedling dyrare, men inte bättre
En rapport som har gått igenom de fristående aktörernas arbete i Rusta och matcha konstaterar att de inte har lyckats bättre än Arbetsförmedlingens egna insatser. Samt att det har kostat skattebetalarna mer.
Kritik mot privat arbetsförmedling – ”Dyrare men inte bättre”
NOVEMBER: Hot och våld
På många håll i landet riktades hot och påtryckningar mot personer som jobbar i socialtjänst, kriminalvård och på andra arbetsplatser. Utsattheten nådde kanske sin kulmen när en ung socialsekreterare i Mellerud attackerades med kniv av en klient, som hon redan innan hade varit rädd för. Händelsen inträffade i slutet av oktober och vartefter den utreds visar det sig att arbetsplatsen gick emot sina egna rutiner när socialsekreteraren fick träffa klienten ensam.
Socialsekreteraren som knivhöggs var ensam med farlig klient
I november presenterades också utredningen om anmälningsplikt och det stod klart att socialtjänsten kommer att undantas. Under utredningens gång hördes kraftfulla protester mot förslaget.
DECEMBER: Parterna växlar yrkanden
Frågan om förkortad arbetstid har lyfts upprepade gånger under året. Och när avtalsrörelsen drar i gång på riktigt och parterna växlar yrkanden är arbetstidsförkortningen en av de stora frågorna. Lön och kortare arbetstid är de två viktigaste kraven från Akademikerförbundet SSR.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.