29 augusti, 2023

Upprättelse efter pensionsmissen – ”Enorm lättnad”

PENSION När Liselotte Steen Strandell, född 1957, fick veta att hon efter ändringar i pensionssystemet mister sitt grundavdrag för pensionärer med tusentals kronor mindre i månaden som följd blev hon rasande. Nu meddelar Tidöpartierna att ”57:orna” ska kompenseras efter skattemissen.

Liselotte Steen Strandell, tidigare skolkurator, är nöjd med regeringens besked. Foto: Gettyimages / privat

Liselotte Steen Strandell, född 1957, bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb som skolkurator och gå i pension det året hon fyllde 65 år. Efter mycket egen research och personligt stöd av Pensionsmyndigheten hade hon blivit förvissad om att hon under 2023 skulle få grundavdraget som ger pensionärer lägre skatt. Men så blev inte fallet.

– Döm om min förvåning när jag förstod att jag miste mitt grundavdrag efter att riksdagen bara drygt en månad efter att jag sagt upp mig tagit beslut om att ändra pensionsreglerna från 65 till 66 år. Det innebar att jag inte fick den skattelättnad jag hade rätt till.

– Jag stod där med 2 500 kronor mindre i handen varje månad. Först trodde jag att jag gjort något fel, men när jag upptäckte att samtliga i min årskull kommit i kläm blev jag rasande. Vi hade inte fått någon information alls om detta, och kände oss både lurade och kränkta.

I vanliga fall skapas det övergångsbestämmelser för de som redan uppnått åldern med ett tidigare regelverk – men inte den här gången. Följden har blivit att alla personer födda 1957 får vänta ytterligare ett år på skattesänkningen, trots att de i andra avseenden räknas som pensionärer. I helgen meddelade dock Tidöpartierna i en debattartikel i Aftonbladet att man ska kompensera 57:orna för missen och betala tillbaka totalt 3,2 miljarder kronor.

”Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det gäller så klart även de som är födda 1957. Därför kompenserar våra fyra samarbetspartier nu 57:orna för det fel som orättvist drabbade dessa pensionärer”, skriver de i debattartikeln.

I budgeten för 2024 har samarbetspartierna lämnat förslag som rättar till misstaget genom att kompensera ”57:orna” genom utbetalning på skattekontot från 1 juli 2024. Liselotte Steen Strandell, som tillsammans med andra i sin årskull organiserat sig i en egen Facebookgrupp för att bilda opinion, är glad och lättad.

– Enorm lättnad – jag har återfått förtroendet för myndigheterna och demokratin! Det lönar sig att gå ihop tillsammans. Jag tror faktiskt att vårt arbete hjälpte, vi har en demonstration inplanerad som kan ha snabbat på det här beslutet. Att vi nu får det vi har rätt till känns fantastiskt!

Läs debattartikeln här: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/LlG7wx/tidopartierna-57-orna-kompenseras-for-skattemissen

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023

Mer pengar till Sis fram till 2026

BUDGET Sis har länge kritiserats för allvarliga b...
15 september, 2023

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023