• 30 april, 2024
    EU-VALET

    Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för företag som utbildar sin personal

    Kompetensbristen i Sverige är ett hot mot vår tillväxt, konkurrenskraft och välfärd. Den riskerar att bromsa vårt arbete med den gröna omställningen. Kraftfulla åtgärder krävs för att säkerställa att Sverige inte hamnar på efterkälken, skriver Jessica Polfjärd (M).

    Jessica Polfjärd (M), kandidat i Europaparlamentsvalet. Foto: Moderaterna/Getty

    Enligt en ny undersökning från Manpower group har mer än tre av fyra svenska företag svårt att hitta rätt kompetens, mycket till följd av en föränderlig arbetsmarknad. Snabb teknikutveckling och digitalisering ställer krav på nya kunskaper.

    Svårigheterna att hitta rätt kompetens är ett av de främsta hindren för tillväxt för företag i Sverige. Om företagen inte hittar personal med rätt kompetens kommer de med största sannolikhet att behöva tacka nej till order och arbete. Det försvårar företagens förutsättningar att driva sin verksamhet och förbli konkurrenskraftiga. Det riskerar också att leda till att investeringar i den gröna omställningen uteblir vilket försvårar, om inte omöjliggör, vår möjlighet att nå klimatmålen.

    Den gröna omställningen skapar nya kompetens- och utbildningsbehov för företagen. De som anställs i dag kan behöva helt andra kunskaper än de som rekryterades för bara några år sedan. Det kräver att arbetsmarknaden håller sig uppdaterad och att det finns en väl fungerande kompetensförsörjning, inte som det är i dag där kompetensbristen är utbredd i näringslivet sedan många år tillbaka. 

    Listan av konsekvenser om vi inte löser dagens kompetensbrist kan göras än längre. Och det är inte bara Sverige som behöver lösa utmaningen med kompetensförsörjningen, kompetensbristen är stor i många EU-länder.

    Det är mot bakgrund av detta som EU- kommissionen i slutet av 2023 tog fram ett åtgärdspaket för att göra det enklare för europeiska företag att hitta personal med efterfrågad kompetens för sin verksamhet. Tanken är att införa en gemensam talangpool som företag i EU ska kunna använda sig av för att hitta medarbetare från tredjeland till yrken som det är svårt att rekrytera till.

    Att EU uppmärksammat att flera medlemsländer lider av kompetensbrist är bra och välkommet. Men att lösa kompetensförsörjningen kräver även åtgärder på nationell nivå, både via politiken samt vår unika arbetsmarknadsmodell.

    Moderaterna vill bland annat:

    • Attrahera experter genom att stoppa utvisningar av kompetent arbetskraft och införa talangvisum för de som vill komma hit och söka kvalificerade arbeten.
    • Bättre matchning genom mer omställning och utbildning. I takt med att arbetsmarknaden blir alltmer föränderlig med digitalisering och automatisering ställs nya krav på ny kunskap. Det kräver att politiken så väl som arbetsgivare ser till att det finns möjlighet till kompetensutveckling för att kunna skaffa sig den kompetens som efterfrågas. Här spelar omställningsstödet en viktig roll. Men Moderaterna vill också införa en skattelättnad för företag som köper utbildning till sina anställda så att det inte blir kostnadsdrivande att investera i sina medarbetare. 
    • Satsa på en vassare yrkesutbildning. Det är utbildningar som efterfrågas av arbetsmarknaden och snabbt leder till jobb. Vi vill därför införa kortare yrkesutbildningar på gymnasiet som matchar efterfrågan i arbetslivet, samt sänka åldersgränsen inom vuxenutbildningen.
    Kandidat i Europaparlamentsvalet Jessica Polfjärd (M)

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Allt vanligare med avsked efter ändrade LA...

    Att arbetsgivare tar till den strängaste åtgärden – ...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    Läs även

    UTBILDNING

    Utredare: Blivande socionomer behöver mer ...

    Slutbetänkandet av den statliga utredningen av socio...

    4 mars, 2025

    ANMÄLNINGSPLIKT

    ”Tog inte jobb på Försäkringskassan för at...

    Disa Thorsvad, Saco-S, varnar för minskat förtroende...

    28 februari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Facken står upp för papperslösa – ”Många s...

    Fackligt center för papperslösa hjälper de mest utsa...

    18 februari, 2025

    ANALYS

    Situationen hårdnar för papperslösa

    Kommunanställda slipper undan plikten att anmäla. Me...

    12 februari, 2025