17 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att förbundet ska byta namn och slopa “SSR”. Men förslaget nobbas av förbundsstyrelsen som tycker att det är en del av förbundets själ.

I en motion till kongressen 2024 föreslås att Akademikerförbundet SSR ska byta namn. Foto: Fackförbund24.com

Personen som skickat in förslaget om namnbyte föreslår att Akademikerförbundet SSR endast bör heta Akademikerförbundet. Problemet med att ha med SSR i namnet, som står för Sveriges Socionomers Riksförbund, är enligt motionären att det dels är långt och krångligt, dels att det signalerar att vissa grupper värderas mer än andra.

”Alla är ju lika mycket värda enligt oss. Jag anser därför att vi som förbund skall påvisa tydligt att vi är ett fackförbund för alla samhällsvetare och därav endast bör ha namnet Akademikerförbundet”, skriver motionären i sitt yrkande.

Förbundsstyrelsens inställning är dock att namnet Akademikerförbundet SSR fungerar som en avgränsning från andra akademikergrupper. Att bara ta namnet Akademikerförbundet skulle kunna leda till att andra akademiker, såsom jurister, läkare och ingenjörer, felaktigt tror att förbundet organiserar också dem, skriver man i sitt yttrande.

Förutom att ett namnbyte också är en kostsam historia, anser styrelsen att SSR är en del av förbundets själ och historia, och en del av många medlemmars identifikation med sitt förbund.

– Förbundet bildades 1958 av framför allt socionomer och fick namnet Sveriges Socionomers Riksförbund. På 1993 års kongress beslutades om namnändring till det namn vi bär i dag, då SSR följt med som en påminnelse om vårt ursprung. Akademikerförbundet SSR är i dag ett brett samhällsvetarförbund med ett väl inarbetat varumärke, säger förbundssekreteraren Tore Bengtsson.

Förbundsstyrelsen avslutar sitt yttrande med att man anser att namnet Akademikerförbundet SSR ska behållas och att förbundet ska beskriva sig som ”Sveriges ledande samhällsvetarförbund”. Styrelsen föreslår därför kongressen att avslå motionen.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024