18 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någonsin”

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer i arbetslivet legitimeras till följd av ett allt hårdare politiskt klimat. Det menar Johanna Morgensterns, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s distriktsförening i Göteborg, som var med och anordnade West Pride.

Akademikerförbundet SSR:s distriktsförening i Göterborg var med och arrangerade West Pride.

West Pride i Göteborg gick av stapeln den 10–16 juni, och Akademikerförbundet SSR närvarade under Pride-veckan med aktiviteter anordnade av distriktsföreningen Göteborg.

Johanna Morgensterns

– Trots att vi inte hade vädret på vår sida hade vi nästan hela tiden folk i vårt tält som ville snacka och diskutera fackliga frågor. Mycket unga människor vilket var superkul. Det som slog mig var hur medvetna de är, kunskapen om hbtqi-frågor är mycket större än vad jag kan minnas att jag hade i den åldern. Det känns positivt!

Med en hel del merch, bland annat eftertraktade vattenflaskor, och quiz om hbtqi-personers rättigheter i arbetslivet, lockade distriktsföreningen Göteborg besökare till sitt tält.

– För att få en vattenflaska var man tvungen göra quizet, men det viktigaste var inte att ha rätt, utan att börja prata och diskutera kring de här frågorna. Förhoppningen var att folk skulle lära sig något nytt, och det tror jag vi lyckades med.

Hur var stämningen?

– Det var en väldigt positiv och sympatisk stämning. Vi hade en plats nära scenen, och det var ett varierat utbud med allt från seriösa paneldebatter till musik och roliga shower. Man blandar det allvarliga med glädjen och engagemanget, vilket jag tycker är Prides signum.

Varför är det viktigt att ni som fackförbund deltar?

– För att visa att vi står upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde, att vi inte tillåter diskriminering på arbetsplatsen. Utsätts man för trakasserier eller diskriminering är det till sitt fackförbund man vänder sig – och finns vi på West Pride vet folk att vi har deras rygg. Det är jätteviktigt!

Enligt Johanna Morgensterns minskar toleransen mot hbtqi-personer i arbetslivet till följd av ett allt hårdare politiskt klimat. Detta gör fackets roll viktigare än någonsin, säger hon.

– Vi ser idag starka politiska makter som vill gå åt ett annat håll och som gör det legitimt att ha fördomar eller diskriminera hbtqi-personer. Det är en skrämmande utveckling, och det är därför otroligt viktigt att fackförbunden står upp mot dessa krafter och står upp för allas lika värde.

Läs också >>
Hatretorik präglade årets Pride – ”Många känner oro över utvecklingen”
Förbundet på plats under Pride – men saknar arbetsgivarnas närvaro

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024