15 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Historiskt”

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar sig och aldrig tidigare i förbundets historia har så många motioner kommit in. ”Visar på ett starkt engagemang”, säger förbundssekreteraren Tore Bengtsson.

Tore Bengtsson, förbundssekreterare Akademikerförbundet SSR, ser ett starkt engagemang inför kongressen.

Den 24–26 maj är det dags för kongress då Akademikerförbundet SSR:s fackliga, politiska och organisatoriska inriktning ska slås fast för de kommande åren. Det är tre år sedan sist – och senaste gången var det pandemi, berättar Tore Bengtsson.

– Förra kongressen skedde allt digitalt, och det funkade men det blir ju väldigt tekniskt och inte lika spontant. Det känns jättespännande att återigen få mötas, umgås och utbyta idéer med medlemmar från hela landet under tre dagar. Mäktigt och väldigt roligt ska det bli!

I år har det kommit in 134 motioner från enskilda medlemmar, distriktsföreningar, och lokalföreningar – enligt Tore Bengtsson är det rekord i förbundets historia.

– Mig veterligen har vi aldrig haft så många motioner inför en kongress någon gång tidigare. Det är jätteroligt! Folk är engagerade och ser att det finns behov för förbundet att driva olika frågor. Mycket fokus ligger på kollektivavtal, löner, arbetstid och arbetsmiljöfrågor.

Finns det några motioner som sticker ut?

– En fråga som var uppe på tapeten redan 2018 och som har utretts, men som ändå är intressant är huruvida det bör finnas fler kanslier ute i landet, och inte bara i Stockholm. Det lyfter fram det alla lokalfackliga någon gång kan känna, nämligen behovet av stöd och bollplank i det fackliga uppdraget. Det kan vara ensamt där ute.

– Men det finns ett stort stöd att få från förbundet centralt, inte minst digitalt, i form av möten, seminarier och utbildningar. Dessutom är våra ombudsmän tillgängliga för medlemmar i hela landet.

Kommer det bli några debatter?

– Det finns ett tryck i frågan om arbetstid och arbetstidsförkortning, så där kan det säkert bli en del debatter. Många av våra medlemmar befinner sig i en väldigt tuff situation på jobbet, med stress och bristande arbetsmiljö. Att få gå ner i tid med bibehållen lön står på mångas önskelista. Men arbetsgivare får inte genomföra detta på våra medlemmars bekostnad och förvänta sig att man ska utföra ett heltidsjobb på fyra i stället för fem dagar. Det är en komplex fråga.

Under kongressen kommer också en ny förbundsstyrelse på totalt femton personer att väljas. Fyra nya namn har föreslagits – och valberedningen vill ge Heike Erkers fortsatt förtroende som ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024


Läs även

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024