16 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar Akademikerförbundet SSR en resa med målet om att bli ett starkare fackförbund för akademiker i staten, skriver Heike Erkers.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

Vi vill bli en starkare röst för dig som jobbar statligt. Jag började själv mitt fackliga engagemang som arbetskonsultent på Arbetsförmedlingen, har haft mitt fackliga engagemang i statliga myndigheter och är tjänstledig från Arbetsförmedlingen.

När Axel Oxenstierna på 1600-talet byggde grunden för den statsförvaltningen vi har i dag var grundtanken att ämbetsmannen skulle vara opartisk, saklig och omutbar. Det har varit idealet inom statlig förvaltning sedan dess men vi har under ett antal år sett oroväckande tendenser. Vi ser det som vårt uppdrag att försvara och utveckla Oxenstiernas arv och den opartiska statstjänstemannen.

Staten behöver fler akademiker, alternativet är förödande. Vi ser tydligt att när myndigheter väljer vägen att sänka kompetenskraven blir resultatet sämre. Kriminalvården är ett exempel, de ska växa i rekordfart. Vi arbetar hårt för att få rätt kompetens och en bra mix i personalstyrkan.

Svensk kriminalvård är enligt forskningen framgångsrik på att hindra återfall i brott. Risken i den nya inriktningen är att allt fokus blir på antalet fängelseplatser och att de som döms låses in utan insatser för att förhindra nya brott efter avtjänat straff.

Grunden för en stark rättsstat är kompetenta statstjänstemän som vågar använda hela sin kompetens. Vi vill inte att statstjänstemän ska förvandlas till knapptryckare som jobbar i allt för politiskt detaljstyrda regelverk. Politikerna måste lita på professionens kompetens att leverera utifrån lag, förordning och regleringsbrev.

Vi kan konstatera att politiken har tagit flera steg som kan uppfattas som en vilja att politisera statsförvaltningen, det oroar. 2023 började Regeringskansliet sätta löner beroende på hur de anställda arbetade med Tidöavtalet. Något vi kritiserade och som nu har rullats tillbaka.

Den senaste statsbudgeten innebär nedskärningar som går ut över medarbetarna och medborgarna. Ökad stress och sämre medborgarkontakt är följderna. Vi ser samtidigt att personalpolitiken på många håll försämras. Det blir helt enkelt mindre attraktivt att vara statligt anställd samtidigt som vi ser stora rekryteringsbehov framåt.

Akademikerförbundet SSR ska bli starkare i staten. Vi hoppas att du som jobbar i staten är med på resan och hör gärna av dig med tankar och idéer.

Heike Erkers, Förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Det vill vi göra för dig som jobbar i staten

1. Mer riktad kommunikation och föreläsningar till dig i staten.

2. Arbeta mer med samhällsvetare i statlig sektors förutsättningar och hur beslut påverkar era jobb.

3. Ett utbildningspaket för medlemmar och förtroendeutevalda i staten med allt ifrån grundutbildning till arbetsmiljö och det statliga löneavtalet.

4. Tillsammans med våra förtroendevalda på myndigheterna utveckla vår fackliga politik om statlig styrning och myndigheternas framtida utveckling.

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024


Läs även

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024