3 maj, 2024

Hackerattacken slog hårt mot HR – ”Inget fungerande lönesystem”

HR När Kalmar kommun utsattes för en it-attack i februari slogs hela lönesystemet ut och 10 000 löner skulle betalas ut. HR-direktör Maria Holgersson berättar hur de gick till väga.

Maria Holgersson, HR-direktör i Kalmar kommun. Foto: Kalmar kommun

– Innan attacken hade vi inom HR börjat prata om rutiner vid sådana här händelser, men inte konkret hunnit ta fram några. Situationen var därför rätt mycket: ”Okej, nu är vi här – vad gör vi?”

I början av februari drabbades Kalmar kommun av en it-attack som slog ut flera av kommunens system. Inte minst lönehanteringen.

– Vi hade nästan 10 000 löner att betala ut, men inget fungerande lönesystem, berättar Maria Holgersson.

– Vad vi gjorde var att snabbt ställa om till manuellt arbete, vilket bland annat innebar att vi plockade fram tidrapporter från tjugo år tillbaka.

Därefter jobbade de med att gå så systematiskt och metodiskt till väga som möjligt. HR-enheten satte upp en egen krisorganisation där de kunde hålla täta kontakter för att fånga upp snabba förändringar. De ordnade också återkommande fysiska informationsmöten.

– Kommunikationen är avgörande vid sådana här situationer, men också svår: Den ska vara korrekt och nödvändig, och helst inte skapa fler frågor än den besvarar. Det är också viktigt att häva desinformation, som lätt uppstår i pressade lägen. Inför lönekörningen i februari nåddes vi till exempel av olika rykten, trots att vi tydligt hänvisat till en FAQ, där det stod exakt vad som gällde för chefer och medarbetare.

Så hur förbereder man sig för något sådant här? 

– En sak att tänka på är att i förebyggande syfte identifiera vissa arbetsmoment som fort kan hanteras manuellt. Om det till exempel inte går att nå någon via mejl eller Teams, eller liknande: Hur når vi ut med informationen? Går det att göra på något fysiskt sätt?

Maria Holgersson säger att alla gjorde ett fantastiskt jobb i Kalmar kommun. Tack vare alla lönehandläggares arbete kunde lönerna betalas ut.

– Men vi hanterar fortfarande mycket av arbetet manuellt, framför allt kring lönehanteringen. Det pågår ett otroligt krävande efterarbete.

Reporter Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Nytt varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Fortsatta nedskärningar väntar på Arbetsfö...
13 mars, 2024