15 november, 2023

Sis HR-direktör: ”Vi har stora utmaningar”

SIS Anställda på Sis arbetar i en riskfylld miljö – under det senaste året har 53 tillbudsanmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket. ”Lagstiftningen ger oss inte rätt förutsättningar”, säger tillförordnad HR-direktör Birgitta Dahlberg.

Birgitta Dahlberg, tf. HR-direktör på Sis. Foto: Statens institutionsstyrelse

En kartläggning som Akademikern har gjort av anmälningarna till Arbetsmiljöverket från Statens institutionsstyrelse visar att hot och våld är vanligt förekommande och att personalen drabbas oftare än exempelvis personalen i Kriminalvården, som har fyra gånger så många anställda.

– Det är en riskfylld miljö vilket ställer extra höga krav på oss som arbetsgivare. I stora delar har vi en bra arbetsmiljö, men vi har fortsatt stora utmaningar. En av dessa är att vi enligt lagen inte får låsa boenderummen nattetid, eller visitera i förebyggande syfte. Det ger oss sämre förutsättningar att säkerställa tryggheten, säger Birgitta Dahlberg, tillförordnad HR-direktör på Sis.

Hur ser du på att hot och våld är en så pass stor del av vardagen på Sis?

– Våra medarbetare gör ett otroligt bra och viktigt arbete, och vi har tagit stora kliv för att förbättra arbetsmiljön och bli en bättre arbetsgivare. Men vi jobbar med samhällets mest utsatta personer, som ofta är impulsiva och utagerande, inte sällan med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och det kommer inte alltid gå att avvärja våld. Men vi jobbar ständigt med förebyggande insatser på olika plan för att skapa en arbetsmiljö där medarbetare känner sig trygga.

Birgitta Dahlberg berättar att de på alla institutioner ska tillsätta en kvalitetschef som kommer att stödja institutionscheferna i det systematiska kvalitetsarbetet, bland annat inom arbetsmiljöområdet.

– Syftet är att utreda våldshändelser för att säkerställa att det inte händer igen, och att identifiera risker och brister inom olika områden för att förebygga incidenter innan de händer.

Vilka utmaningar finns det i arbetsmiljöarbetet?

– Lokalfrågan är en viktig del i både arbetsmiljön och vården. Vi ser att institutioner med modernare lokaler har större förutsättningar att förebygga risker. Därför har vi även en lokalförsörjningsstrategi som vi arbetar stenhårt med. Det pågår ett utvecklingsarbete på alla fronter.

Saco-S på Sis riktar kritik mot ledningen för att inte ha någon strategi eller plan när det gäller att säkra kompetensförsörjningen. Birgitta Dahlberg håller inte med, utan menar att Sis storsatsar i frågan.

– Hur vi ska kunna bemanna våra institutioner både nu och i framtiden är ett av våra mest prioriterade områden. Vi jobbar just nu med en kompetensförsörjningsstrategi på både nationell och lokal nivå, där vi tittar på hur och var vi ska rekrytera, vilken kompetens vi behöver och hur vi presenterar vårt arbetsgivarerbjudande för att attrahera rätt kompetens.

Granskning: Hot och våld vardag för Sis-personal

Arbetsmiljön på Sis: ”Det är inte acceptabelt”

 

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024