14 oktober, 2022

Saco: ”Vi pratar med alla partier”

POLITIK Trots reaktioner från medlemmar kommer Saco att samtala och bedriva påverkansarbete gentemot SD. ”Vi gör ingen skillnad på partier”, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Sacos ordförande Göran Arrius om förhållningssättet till Sverigedemokraterna: "Vi pratar med alla partier".

Foto: Knut Capra Pedersen

I veckan lyfte Saco frågan om politiska kontakter i ett styrelsemöte. Beslutet blev att den befintliga policyn gäller, vilket innebär att Saco kan samtala och bedriva påverkansarbete gentemot alla partier i riksdagen.

– Saco är och har alltid varit partipolitiskt obundet och vi driver våra frågor gentemot alla politiker. Vi kommer att söka de kontakter vi behöver för att kunna tillvarata våra förbunds och dess medlemmars intressen på bästa sätt. Annars hade vi inte gjort vårt jobb, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Som Akademikern berättade förra veckan har frågan om hur Saco och Akademikerförbundet SSR ska förhålla sig till Sverigedemokraterna väckt reaktioner. Flera medlemmar anser att det varken bör förekomma samtal eller kontakter, trots att partiet är det näst största. ”SD är inte vilket parti som helst”, menar en medlem.

Hur ser du på dessa reaktioner från medlemmar?

– Man ska alltid respektera folks känslor, men det är viktigt att komma ihåg att bara för att vi pratar med någon betyder det inte att vi tycker likadant. Många gånger kan det vara så att vi tycker precis tvärt om. Det är viktigt att kunna bedriva påverkansarbete även gentemot de som har andra åsikter än en själv, det är så man åstadkommer förändring, säger Göran Arrius och fortsätter:

– Dessutom är det så att Saco har den här policyn – inte nödvändigtvis alla våra 22 förbund. De bestämmer själva hur de ska förhålla sig i olika frågor. Vad våra förbund beslutar om på förbundsnivå lägger vi oss inte i.

Centralorganisationen TCO har nyligen öppnat för samtal med Sverigedemokraterna då de nu ser över sin tidigare strikta policy. Även Saco-förbundet DIK, som sedan flera år tillbaka har en policy om att inte bjuda in SD till samtal, gick i dagarna ut med att de ska diskutera förhållningssättet till partiet i styrelsen.

Varför tror du att många fackliga organisationer nu ser över sina policys rörande SD?

– Jag vill inte recensera på vilka grunder TCO eller DIK fattar sina beslut, men det vi kan konstatera är att vi har ett nytt politiskt landskap. Ska vi i fortsättningen kunna driva förbundens och medlemmarnas intressen så måste vi kunna prata med alla partier. Vem vi samtalar med avgörs av varje enskild sakfråga. Det är helt enkelt frågorna som styr och vi gör ingen skillnad på ledamöter i riksdagen, kommunfullmäktige eller regionfullmäktige.

Läs också >>

SD diskuteras inom Saco:s styrelse
Starka reaktioner på artikel om Sacos inställning till SD
Magnus Persson (SD): ”Facket är för politiskt”

 

Therese Johansson

Senaste nytt

Virtuell verklighet ska hindra brott

KRIMINALVÅRD Våldsamma kriminella på Boråsanstalten trä...
8 december, 2022

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kommer ny socialtjänstlag, enli...
7 december, 2022

Distansarbete löser livspusslet – men många jobbar f...

ARBETSMILJÖ Nio av tio uppger att de kan göra ett bra ...
7 december, 2022

Historiskt skifte som ger stora förändringar

LEDARE Maktskiftet i svensk politik kommer att fö...
6 december, 2022


Läs även

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kommer ny socialtjänstlag, enli...
7 december, 2022

Historiskt skifte som ger stora förändringar

LEDARE Maktskiftet i svensk politik kommer att fö...
6 december, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022

Klimatfrågan på paus – ”Facket kan ta tydligare stäl...

HÅLLBARHET FN:s årliga klimatmöte hålls just nu i Egy...
15 november, 2022