13 oktober, 2022

Magnus Persson (SD): Facket är för politiskt

POLITIK Hur de fackliga organisationerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna ställs på sin spets efter partiets framgångar i valet och tunga poster i utskotten. Magnus Persson (SD), ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet, söker en god relation med facket – men vill begränsa dess inflytande över skyddsombuden och a-kassorna.

Magnus Persson (SD), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Magnus Persson (SD) är ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Foto: Samuel Unéus

I arbetsrummet i riksdagens östra del ligger en pläd med svenska flaggan utlagd över soffkanten. På väggen en banderoll med Färjestad och på skrivbordet foton på barnen. Magnus Persson kallas internt ”SD-sossen” på grund av sitt tidigare engagemang i Socialdemokraterna.

– Det är inget jag har problem med.

Han har bara varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet i drygt en vecka, men är väl bekant med uppdraget då han suttit i samma utskott som arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna sedan 2014.

– Arbetsmiljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat sedan mina år som ställningsbyggare och skyddsombud i Bromölla. Vi kommer att behöva hantera många arbetsmiljöfrågor framöver, inte minst när vi nu står inför en lågkonjunktur och förmodligen en stigande arbetslöshet. Allting pekar på att det blir sämre tider, vilket innebär utmaningar för företagen och på sikt de anställda. Så det är stora problem på väg in.

Din partikollega Richard Jomshof gick nyligen ut med kravet att diskrimineringslagen ska utredas och avskaffas. Gör inte detta att anställa blir ännu mer sårbara?

– Jag anser att min kollega blivit felciterad. Diskrimineringslagen ligger dessutom i arbetsmarknadsutskottet. Det handlar om att reformera lagen, eventuellt plocka bort några delar och lägga till vissa saker. Lagen måste ses över, precis som alla lagar måste göras ibland.

Kommer ni plocka bort några diskrimineringsgrunder?

– Det får vi se när vi tittat över lagen, men främst handlar det om att bredda diskrimineringslagen. Vi har länge velat plocka in otillbörlig särbehandling och diskriminering på politisk grund.

Sverigedemokraterna håller för första gången i ordförandeklubban i flera riksdagsutskott.

Under åren i riksdagen har Magnus Persson profilerat sig som arbetsmarknadspolitiker och lagt flera motioner om att begränsa fackets inflytande på arbetsmarknaden.

Hur ser du på fackföreningarnas roll i dag?

– Vi står bakom den svenska modellen och där spelar fackförbunden en jätteviktig roll. Vi blir ofta utpekade som fackets fiender, men det stämmer inte. Det jag har problem med är att man i vissa delar använder facket som ett politiskt redskap. Facket ska representera sina medlemmar, och inte ett enskilt parti. Jag säger inte att alla fackförbund är politiskt styrda, men vissa är det, och det tycker jag är ett problem. Fackföreningar bör vara fristående så att man kan jobba brett och prata med alla politiska partier i syfte att driva medlemmarnas frågor.

För att undvika att fackförbunden blir ett ”politiskt verktyg” vill Magnus Persson att facket ska ha mindre att säga till om när det gäller skyddsombud.

"Det är fackets vetorätt som är problemet"

Magnus Persson

– Facket får gärna utse lokala skyddsombud, men det är fackets vetorätt som är problemet. Jag anser att det är medarbetarna på arbetsplatsen som ska äga frågan om skyddsombud, facket ska inte kunna styra över vem som blir vald eller avsätta någon de inte tycker duger. Jag var själv skyddsombud i tio år med ett stort förtroende från mina arbetskamrater, men fick över en natt lämna mina uppdrag både som skyddsombud och facklig förtroendeman. Anledningen var att jag var aktiv i SD som då kommit in i riksdagen. Så tycker jag inte det ska få gå till.

Du har också lagt ett förslag om att frikoppla a-kassan från facken – var står du i den frågan idag?

– Jag anser att a-kassan ska vara en del av det sociala skyddsnätet i Sverige. Vi såg framför allt under pandemin att det var många som hamnade mellan stolarna då inte alla är medlemmar i ett fackförbund. Man kan visserligen vara med i fristående alfakassan, men vi såg svart på vitt att den inte funkade särskilt bra under pandemin. Människor behövde vänta många månader på sin ersättning, vilket inte är ok. Ligger a-kassan under staten blir det likvärdigt för alla.

Skulle inte detta betyda att facket försvagas?

– Nej, det tycker jag inte. Facket är duktiga på att sälja in sitt budskap ändå och det tror jag att de kommer att fortsätta göra. Som medlem i ett fackförbund har du en enorm särställning, så jag ser inga risker för vare sig medlemstapp eller mindre inflytande bara för att a-kassan kopplas bort från facket. Däremot ser jag att fler löntagare får möjlighet till ett förstärkt skyddsnät.

I arbetsmarknadsutskottets sammanträdessal i riksdagshuset.

TCO har öppnat för samtal med SD då de nu ser över sin tidigare strikta policy. Inte heller Saco och LO stänger några dörrar till partiet. En välkommen utveckling, menar Magnus Persson.

– Vi har försökt närma oss fackförbunden men har alltid fått blankt nej, så jag ser väldigt positivt på den här utvecklingen. Till exempel gick Byggnads, som varit väldigt aviga mot oss, ut med att de nu tänker prata med oss eftersom vi är en del av makten i Sverige.

Vad har du fått för signaler från andra fackförbund?

– Jag vet att TCO ser över sin policy och LO säger att de kan diskutera med alla partier, men på vilken nivå vet jag inte. Metall svävar lite på målet och Saco har inte gett några tydliga besked. Transport säger fortfarande blankt nej.

Vilken relation vill du ha till de fackliga centralorganisationerna?

– Jag vill att vi ska kunna vara ett parti som alla fackförbund pratar med. Min dörr står öppen och jag ser mer än gärna att vi går vidare från den tidigare frostiga, eller snarare iskalla, relationen vi haft. Jag kommer själv från den fackliga världen, så för mig är det självklart att vi ska kunna föra en dialog.

Frågan om hur Saco och Akademikerförbundet SSR ska förhålla sig till Sverigedemokraterna väcker reaktioner. Flera medlemmar anser att det varken bör förekomma samtal eller kontakter. ”Jag vill inte att mitt förbund ska legitimera och bidra till normaliseringen av ett parti med nazistiska rötter”, menar en medlem.

Hur bemöter du reaktioner som dessa?

– Våra politiska motståndare har målat upp en bild att vi är ett parti som är motståndare till allt vad facklig verksamhet heter. Det stämmer inte. När det gäller vår bakgrund så har jag aldrig träffat några med nazistiska åsikter så länge jag varit aktiv i partiet. Vad som funnits innan dess kan jag inte svara på. Känner man sig orolig tycker jag att man ska söka upp en lokalpolitiker för Sverigedemokraterna och adressera sin oro, och se vad som kan komma ur ett sådant samtal. Vi är öppna för dialog.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: ”Vi kan inte blunda för skolans allvarliga b...

DEBATT Knappa resurser till elevhälsan en orsak t...
13 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024


Läs även

Akademikerförbundet SSR: ”Oansvarig politik när välf...

EKONOMI Regeringen presenterade på torsdagen ett n...
5 september, 2024

HR-chefen: ”Man är inte oengagerad för att man har s...

ARBETSMILJÖ Det digitala pockandet äter upp allt mer a...
3 september, 2024

Öppet brev till utredaren: ”Lyssna på riskerna med a...

POLITIK Akademikerförbundet SSR känner stor oro öv...
30 augusti, 2024

Arbetslösheten stiger – men Arbetsförmedlingen måste...

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetslösheten är den högsta på ett decenn...
27 augusti, 2024