25 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar situation – ”Skenande tåg”

SOCIALT ARBETE Personalomsättningen i socialtjänsten är hög – bland socialsekreterare ligger den på närmare 30 procent. Socionomkonsulten Maria Fock berättar om en krisande arbetssituation. ”Pallar man inte trycket är man inte gjord för jobbet, får man höra”.

Maria Fock, socionomkonsult inom barn och familj, som nu håller på att skola om sig på grund av en ohållbar arbetsmiljö. Foto: Privat

I en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR framkommer att andelen som slutat inom gruppen socialsekreterare mellan 2021 och 2022 låg på̊ 27,5 procent sett över hela landet. I Stockholm ligger siffran på nästan 30 procent.

– Särskilt inom barn och familj är det en väldigt hög omsättning, som främst grundar sig i en alldeles för hög arbetsbelastning. I mitt fall har det också handlat om en bristande ledning med chefer som inte tar sitt ansvar för att personalen ska må bra. Allt detta går ut över arbetsmiljön och leder i många fall till ohälsa och sjukskrivningar.

Maria Fock är utbildad socionom med en master i socialt arbete och mänskliga rättigheter. Hon har jobbat med barn på olika sätt i hela sitt yrkesliv och har alltid haft barns rättigheter som sin hjärtefråga. Nu håller hon på att utbilda sig till inredare – att fortsätta arbeta som socialsekreterare har blivit ohållbart, säger hon.

"Jag känner mig urvriden och förbrukad. Det är tungt, jag har ändå pluggat i sju år för att kunna göra det bättre för barn."

Maria Fock

– Jag känner mig urvriden och förbrukad. Det är tungt, jag har ändå pluggat i sju år för att kunna göra det bättre för barn. Att inte orka fortsätta göra det är en sorg.

Parallellt med studierna jobbar hon som socionomkonsult, det var för henne ett krav för att börja jobba inom socialtjänsten igen efter en sjukskrivning.

– Jag gillar friheten som konsult, för jag behöver veta att det finns ett slutdatum och att jag kan lämna om organisationen inte har ett schysst förhållningssätt. Samtidigt är det problematiskt hur konsulter används. I stället för att lägga pengarna på att bemanna upp verksamheten för att klara toppar lägger man stora summor på att ha inne flera konsulter. Man hamnar i ett moment 22. Jag tycker att det är ett organisationsfel.

Maria Fock har jobbat som socialsekreterare på olika socialkontor runt om i landet och ser ungefär samma problematik överallt: en ansträngd arbetssituation som bara tillåts pågå. Hon har själv blivit utmattad på grund av jobbet och har inte upplevt att hon fått det stöd från cheferna som hon behövt.

– På de flesta ställen är det katastrofala arbetsförhållanden. Ifrågasätter man arbetsbelastningen kan man få höra att ”pallar du inte trycket är du inte gjord för jobbet”. Man är alltid utbytbar. Att man inte ser ett större personligt värde hos sina medarbetare är tragiskt, jag känner en stor ledsamhet över att det ser ut som det gör. Och jag är inte ensam – flera av mina socionomvänner har lämnat socialtjänsten och utbildat sig till något annat.

Socialtjänstens organisation beskriver hon som ”ett skenande tåg” där man bara kör på och där det aldrig finns tid för återhämtning eller reflektion.

– Man jobbar i en utryckningsverksamhet där man bara släcker bränder, dessutom har man fler högriskärenden än förut. Att folk sitter och gråter på gruppmöten för att jobbet känns övermäktigt har liksom blivit vardag. Det är inte normalt.

– Jag tror verkligen att man behöver ta ner ribban för vad människor i den här professionen förväntas mäkta med. Annars kommer man se fortsatt personalflykt i framtiden.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024