20 juni, 2024

Sveriges skolkuratorers förening: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i enskilda samtal. Men uppdraget får inte stanna där, skriver Sofia Hindhammar för Sveriges skolkuratorers förening med anledning av den heta debatt som har förts kring skolkuratorers uppdrag.

Skolkuratorer måste jobba både övergripande och med enskilda samtal. Att strida för bara det ena eller det andra blir en förlust för alla, skriver Sofia Hindhammar.

Foto: Gettyimages / privat

Debatterna om skolkuratorns uppdrag skapar en polarisering som, vid närmre granskning, mest verkar vara en synvilla. Ena sidan framstår som ”det gamla gardet” som värnar våra enskilda möten med elever. Här används ord som empati, någon som lyssnar, medmänsklighet. Andra sidan framstår som ”de moderna administratörerna” som vill minska mängden enskilda samtal och fokusera på att förebygga på organisationsnivå. Här talas det mer om kvalitetssäkring, barns rätt till utbildning och dokumentation.

Kan skolkuratorer minska köerna till Bup?

Vi menar att en sådan polarisering av uppdraget blir en förlustaffär för alla. Båda sidor är delar av skolkuratorns uppdrag. Om vi inte möter enskilda elever och erbjuder en trygg plats att bli lyssnad på så ökar risken att barn håller inne med saker som vuxna behöver få hjälpa dem med. Vi vet att det är en skyddsfaktor att bli lyssnad på och tagen på allvar. Att vara noga med att lyssna gäller för alla vuxna i skolan såklart, men vi kan inte förneka att skolkuratorns tystnadsplikt och stängda rum skapar andra möjligheter.

"Vi menar att en sådan polarisering av uppdraget blir en förlustaffär för alla. Båda sidor är delar av skolkuratorns uppdrag. "

Sofia Hindhammar

Samtidigt blir arbetet ineffektivt och otillräckligt om vi stannar i våra samtalsrum. Vi vet att skolor behöver hjälp med att se verksamheten ur ett psykosocialt risk- och skyddsperspektiv. Det finns oerhörda möjligheter att inom skolans väggar skapa de bästa förutsättningarna för elever innan problem uppstår och mota Olle i grind när det börjar puttra. För att veta vad vi ska göra, varför och om det vi gör fungerar så är vi beroende av goda rutiner för dokumentation. Vi är skyldiga varje elev ett sådant kvalitetssäkrat och riktat arbete, eftersom alla har rätt att nå sin fulla potential i skolan.

I år är temat för vår årliga konferens: Empati i handling – skolkuratorns roll i att uppmärksamma, bemöta och främja välbefinnande i skolan. Vi önskar att alla aspekter av skolkuratorns uppdrag ska få inrymmas. Empatin är en stor del av vår professions särart i medmänskliga möten, i planering på organisationsnivå och med utgångspunkten att elever har rätt att må bra. Vi vill arbeta så smart och effektivt att vi har råd med ett sådant fokus – också.

Läs mer >>

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalsstöd i skolan”
Debatt: Skolan kan bara stå för det förebyggande
Replik i debatten om skolkuratorns roll: Skolan måste ta ett större ansvar
”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup inte haft så långa köer”

Läs hela debatten här.

Sofia Hindhammar för Sveriges skolkuratorers förening

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Se Akademikerns paneldebatt i Almedalen

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet göder gängen. Hur dra...
25 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024