Vad betyder kuratorslegitimationen för dig?

Sedd av 711

Akademikern. PANELEN. I dag röstade riksdagen ja till att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Vi frågade tre verksamma kuratorer vad legitimationen innebär för dem.

Senast ändrad 16:47, 7 Jun 2018
Foto: Privat.
Sandra Jönsson, Elinore Börjesson och Helena Lindgren.

Sandra Jönsson, kurator inom rättspsykiatrin, Region Skåne:

– Som socionom i hälso- och sjukvården kan jag ibland känna mig som en katt bland hermeliner eftersom att jag är ensam om att representera mitt kunskapsområde. Jag tror att en legitimation kommer att ge ökad legitimitet till vårt kunskapsområde i en, så klart, sjukvårdscentrerad vård. Jag har jobbat som kurator sedan 2014 och vet i nuläget inte om jag behöver komplettera min utbildning för att få bli legitimerad. Men det är bra att det ställs krav eftersom det ju i grunden handlar om att säkra kvalitén inom vården.

 

Elinore Börjesson, kurator på tre olika kliniker, Region Halland:

– Jag har varit kurator sedan 1995 och det är jättebra att legitimation nu införs, jag kommer att vara stolt den dagen då jag får den i min hand. Det är många andra yrken som är legitimerade inom sjukvården och nu höjs patientsäkerheten, patienten kan vara helt säker på att den möter en legitimerad socionom med rätt kompetens. Vi kuratorer möts ofta av förvåning från andra yrkeskategorier om att vi inte är legitimerade. Det anses självklart att personal inom vården är legitimerad.

 

Helena Lindgren, kurator vid Söderhamn Din hälsocentral i Region Gävleborg:

– Jag har jobbat som kurator i 14 år och det här betyder förhoppningsvis att det sker något i lönekuvertet. Men framför allt betyder det mycket för patientsäkerheten. Jag undrar dock om det i övergången kan bli svårare att få tag på hälso- och sjukvårdskuratorer. Om jag exempelvis är socionom och söker nytt jobb och två tjänster dyker upp, den ena är en skolkuratorstjänst och den andra en kuratorstjänst på en vårdcentral, är det då inte enklare att ta jobbet som skolkurator eftersom jag slipper ansöka om legitimation?  

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Nu är det klart – legitimation för kuratorer införs nästa år

up 191