4 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination på arbetstid

PANDEMIN Extra utsatta yrkesgrupper bör erbjudas vaccination på arbetstid. Det är en av slutsatserna i en ny studie som jämför risken att smittas i covid-19 på jobbet för olika yrkesgrupper.

Fler arbetsgivare borde erbjuda vaccination på arbetstid, säger forskaren Kjell Torén.

Foto: Gettyimages / Foto: Elin Lindström

Socialsekreterare och personal i Kriminalvården löpte inte förhöjd risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 efter smitta på jobbet, visar studien från Göteborgs universitet. Olika yrkesgrupper har jämförts och det visar sig att bland andra specialistläkare, undersköterskor, bussförare, förskolepersonal och hemtjänstpersonal löpte hög risk att smittas. Risken var ungefär dubbelt så stor för dessa yrkesgrupper jämfört med andra.

– Siffrorna visar att det var få, både bland personal i fängelser och socialarbetare, som drabbades av svår sjukdom under pandemin, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Enligt studien, som baserar sig på drygt en halv miljon fall av bekräftad covid-19 och nästan 6 000 fall av allvarlig sjukdom, var risken att drabbas av så svår sjukdom att det behövs sjukhusvård inte var förhöjd vare sig för socialsekreterare (social work professionals) och personal på fängelser (prison guards). Det kan jämföras med busschaufförer, där risken ökade med 98 procent, och personal på fritidshem där risken ökade med 72 procent.

Däremot visar studien att det var vanligt i de båda yrkesgrupperna att bli smittad på jobbet. Men detta tror Kjell Torén hänger samman med att det var vanligt att testa sig.

– Det ser ut som att de har hög tendens på smitta, men eftersom få har insjuknat allvarligt handlar det sannolikt om att de har tagit många prover.

Däremot visar studien tydligt sambandet mellan icke-vaccinerade och svår sjukdom. Arbetsgivaren har ett ansvar för att få så många som möjligt i personalen att vaccinera sig, konstaterar Kjell Torén.

– Bland de utsatta var det förvånansvärt låg vaccinationsfrekvens. Arbetsgivare borde i högre utsträckning erbjuda vaccination på arbetstid och på arbetsplatsen. I synnerhet de yrkesgrupper som jobbar i främsta ledet och är extra utsatta.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023

Chill chef

PORTRÄTT Släpp kontrollen lite. Det är en av Martin...
23 augusti, 2023