4 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination på arbetstid

PANDEMIN Extra utsatta yrkesgrupper bör erbjudas vaccination på arbetstid. Det är en av slutsatserna i en ny studie som jämför risken att smittas i covid-19 på jobbet för olika yrkesgrupper.

Fler arbetsgivare borde erbjuda vaccination på arbetstid, säger forskaren Kjell Torén.

Foto: Gettyimages / Foto: Elin Lindström

Socialsekreterare och personal i Kriminalvården löpte inte förhöjd risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 efter smitta på jobbet, visar studien från Göteborgs universitet. Olika yrkesgrupper har jämförts och det visar sig att bland andra specialistläkare, undersköterskor, bussförare, förskolepersonal och hemtjänstpersonal löpte hög risk att smittas. Risken var ungefär dubbelt så stor för dessa yrkesgrupper jämfört med andra.

– Siffrorna visar att det var få, både bland personal i fängelser och socialarbetare, som drabbades av svår sjukdom under pandemin, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Enligt studien, som baserar sig på drygt en halv miljon fall av bekräftad covid-19 och nästan 6 000 fall av allvarlig sjukdom, var risken att drabbas av så svår sjukdom att det behövs sjukhusvård inte var förhöjd vare sig för socialsekreterare (social work professionals) och personal på fängelser (prison guards). Det kan jämföras med busschaufförer, där risken ökade med 98 procent, och personal på fritidshem där risken ökade med 72 procent.

Däremot visar studien att det var vanligt i de båda yrkesgrupperna att bli smittad på jobbet. Men detta tror Kjell Torén hänger samman med att det var vanligt att testa sig.

– Det ser ut som att de har hög tendens på smitta, men eftersom få har insjuknat allvarligt handlar det sannolikt om att de har tagit många prover.

Däremot visar studien tydligt sambandet mellan icke-vaccinerade och svår sjukdom. Arbetsgivaren har ett ansvar för att få så många som möjligt i personalen att vaccinera sig, konstaterar Kjell Torén.

– Bland de utsatta var det förvånansvärt låg vaccinationsfrekvens. Arbetsgivare borde i högre utsträckning erbjuda vaccination på arbetstid och på arbetsplatsen. I synnerhet de yrkesgrupper som jobbar i främsta ledet och är extra utsatta.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024