4 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination på arbetstid

PANDEMIN Extra utsatta yrkesgrupper bör erbjudas vaccination på arbetstid. Det är en av slutsatserna i en ny studie som jämför risken att smittas i covid-19 på jobbet för olika yrkesgrupper.

Fler arbetsgivare borde erbjuda vaccination på arbetstid, säger forskaren Kjell Torén.

Foto: Gettyimages / Foto: Elin Lindström

Socialsekreterare och personal i Kriminalvården löpte inte förhöjd risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 efter smitta på jobbet, visar studien från Göteborgs universitet. Olika yrkesgrupper har jämförts och det visar sig att bland andra specialistläkare, undersköterskor, bussförare, förskolepersonal och hemtjänstpersonal löpte hög risk att smittas. Risken var ungefär dubbelt så stor för dessa yrkesgrupper jämfört med andra.

– Siffrorna visar att det var få, både bland personal i fängelser och socialarbetare, som drabbades av svår sjukdom under pandemin, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Enligt studien, som baserar sig på drygt en halv miljon fall av bekräftad covid-19 och nästan 6 000 fall av allvarlig sjukdom, var risken att drabbas av så svår sjukdom att det behövs sjukhusvård inte var förhöjd vare sig för socialsekreterare (social work professionals) och personal på fängelser (prison guards). Det kan jämföras med busschaufförer, där risken ökade med 98 procent, och personal på fritidshem där risken ökade med 72 procent.

Däremot visar studien att det var vanligt i de båda yrkesgrupperna att bli smittad på jobbet. Men detta tror Kjell Torén hänger samman med att det var vanligt att testa sig.

– Det ser ut som att de har hög tendens på smitta, men eftersom få har insjuknat allvarligt handlar det sannolikt om att de har tagit många prover.

Däremot visar studien tydligt sambandet mellan icke-vaccinerade och svår sjukdom. Arbetsgivaren har ett ansvar för att få så många som möjligt i personalen att vaccinera sig, konstaterar Kjell Torén.

– Bland de utsatta var det förvånansvärt låg vaccinationsfrekvens. Arbetsgivare borde i högre utsträckning erbjuda vaccination på arbetstid och på arbetsplatsen. I synnerhet de yrkesgrupper som jobbar i främsta ledet och är extra utsatta.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024