3 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbetet struktureras om. Hur ska man agera på jobbet och hur påverkas det systematiska arbetsmiljöarbetet?

daniel_h

Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

Detta har hänt

Pim har fått reda på att reglerna som gäller för arbetsmiljöarbetet ska ändras. De tidigare kunskaperna riskerar att bli utdaterade och kanske påverkar det här också samverkan på arbetsplatsen.

Detta gäller

Arbetsmiljöverket fattade den 15 september 2023 beslut om en ny struktur för arbetsmiljöregler. Beslutet omfattar dagens 67 föreskrifter och dess allmänna råd, som efter ikraftträdandet kommer att bli 15 föreskriftshäften. Huvudprincipen är att skyddsnivån inte ska sänkas och att kravnivån inte ska höjas. Nuvarande regelstruktur gäller fullt ut tills den nya träder i kraft 1 januari 2025.

Så här får du hjälp

Det är i grunden bra att se över och uppdatera ett regelverk som i många fall är gammalt. Dock får det inte ske på ett sätt som äventyrar arbetstagarnas arbetsmiljö, eller att det blir svårare för arbetsgivare och arbetstagare att förstå HUR och VAD som ska göras för att uppnå en god, trygg och säker arbetsmiljö.

Genom att ta bort beskrivande texter och allmänna råd i regelstrukturen riskerar det att leda till att sådant som fungerar i dag kan falla i glömska, eller att källor som hänvisas till i texter och paragrafer i den nya strukturen i stället måste letas i arbetsmiljölagen eller i värsta fall EU:s ramdirektiv om arbetsmiljö. Det kan göra det mer tungrott för såväl arbetsgivarföreträdare som för fackligt förtroendevalda och skyddsombud.

Under 2024 arbetar alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer – men också kunskapsorganisationer som Suntarbetsliv, Prevent och Partsrådet – om sina utbildningar, checklistor, böcker, broschyrer och webbplatser. Du kan alltid vända dig till din fackliga organisation för att få stöd i var du hittar eller hur du kan tolka skrivningar i regelverket – oavsett om frågan gäller det gamla eller det nya. Arbetsmiljöverkets svarstjänst finns också tillgänglig för skyddsombud och arbetsgivare. Myndigheten har sagt att stödmaterial kopplat till de nya föreskriftshäftena publiceras först vid ikraftträdandet.

Så gick det

Pim och alla vi andra i branschen ser nu över vilka policys, dokument, material och webbplatser som kommer att behöva uppdateras utifrån den nya regelstrukturen. Dock, liksom Pim befarar, finns det risker med att sådant som tidigare stod i föreskriftstexter och allmänna råd – och som i den nya strukturen tagits bort – kan falla i glömska och att ny praxis uppstår. Kanske på bekostnad av arbetstagarnas arbetsmiljö?

Ny struktur ska ge ett tydligare regelverk

Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska bli 15 istället för 67 som tidigare. Skyddet för arbetstagare förändras inte. Inte heller kraven för arbetsgivare, men den nya strukturen ska göra det lättare att känna igen sig och ta till sig reglerna.

Det är första gången på 40 år som en samlad översyn görs och reglerna är nu mer anpassade till dagens arbetsliv. Reglerna kommer även finnas tillgängliga digitalt. Den nya strukturen gäller från och med januari 2025.

Källa: av.se

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Sveriges skolkuratorers förening: Skolkuratorns uppd...

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024

Simon Vinge: ”Jag saknar EU-politik på hemmapl...

EU-VALET Mycket tyder på att de omvälvande förändri...
17 juni, 2024


Läs även

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024