27 maj, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp till dem att svara”

POLITIK I samband med uppgifterna om att SD:s kommunikationsavdelning planerar att sprida desinformation på arabiska nämns också LVU-kampanjen. Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat hårt mot desinformationskampanjen, men vill inte kommentera uppgifterna.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister, gästade Akademikerförbundet SSR:s kongress.

Foto: Annika Clemens

Granskningen av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning som gjordes av TV4:s Kalla fakta visade bland annat att det fanns planer på att starta desinformationssajter på arabiska. Det talas om att sprida uppgifter om att Socialdemokraterna vill att ”era barn ska bli homosexuella” och det dras paralleller till LVU-kampanjen.

Hur påverkar dessa uppgifter regeringens arbete mot desinformationskampanjen?

Ministern: ”Frågan måste riktas till dem”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som gästade Akademikerförbundet SSR:s kongress på fredagen, menar att frågan måste ställas till Sverigedemokraterna.

 När det gäller vad Sverigedemokraterna har gjort och inte gjort måste frågan riktas till dem. Det är där frågan ska ställas.

Hon understryker allvaret i desinformationskampanjen generellt.

Frågan är väldigt allvarlig och den är väldigt viktig för vår regering. Innan fanns det inget samlat arbete runt den här frågan. Nu har vi flera lagstiftningsbitar framme, det handlar bland annat om att ha en trygg och säker socialtjänst.

Under kongressen efter ministerns tal, som inte tog upp Sverigedemokraternas så kallade trollfabriker, tackade Heike Erkers Camilla Waltersson Grönvall för att hon har lyssnat på förbundets synpunkter i många frågor. Men i sitt inledningstal poängterade hon också att Tidöavtalet innebär många svårigheter för förbundets medlemmar i deras yrkesutövning.

Heike Erkers: ”Jag blir förbannad”

När det gäller frågan om desinformation konstaterar Heike Erkers, via mejl, att förbundets medlemmar har varit i skottlinjen för det som beskrivs som den värsta påverkanskampanjen mot Sverige någonsin.

 När det kommer fram att riksdagspartier kan ha bidragit till detta blir jag förbannad. Vi förväntar oss en högre nivå av politiken. De har inte gjort tillräckligt för att skydda våra medlemmar och behöver nu leverera en trygghetskommission för socialtjänsten.

Hur förväntar du dig att regeringen och socialtjänstministern agerar?

 Vi förväntar oss ett svar från alla politiska partier om hur desinformationen ska stoppas och om mediauppgifterna stämmer behöver SD förklara sig.

Camilla Waltersson Grönvall har inte själv ställt frågan till regeringens samarbetsparti om uppgifterna som har framkommit.

Jag har inte haft möjlighet att ställa någon fråga. Jag har inte träffat någon av dem och jag tänker att det här verkar vara kopplat till kommunikationsavdelningen och någonting som ledningen i Sverigedemokraterna måste ta ansvar för.

Varför är det allvarligt om uppgifterna är sanna?

 Desinformationskampanjen är ju ett faktum som har gjort arbetsmiljön för våra socialsekreterare väldigt mycket svårare. Men ytterst handlar det om vår demokrati i Sverige, säger Camilla Waltersson Grönvall.

 Och allra ytterst handlar det om att de vi finns till för, nämligen våra mest utsatta barn, riskerar att inte få stöd och hjälp. Det vi kan se, inte minst från Akademikerförbundet SSR:s egna enkäter är att vi har socialsekreterare som anonymt uppger att man på grund av hot om till exempel våld inte har vågat fatta beslut om att omhänderta barn som man uppenbart behöver omhändertas.

Läs också ›› 

Ny styrelse vald – Heike Erkers omvald

Allt om kongressen 2024 hittar du här.

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Sveriges skolkuratorers förening: Skolkuratorns uppd...

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024

Simon Vinge: ”Jag saknar EU-politik på hemmapl...

EU-VALET Mycket tyder på att de omvälvande förändri...
17 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024