• 6 maj, 2024
    SIS

    Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

    Sis ungdomshem har kritiserats under lång tid – nu kommer Riksrevisionen med en granskning som underkänner vården och behandlingen på alla punkter. ”Regerings uppdrag otydligt formulerat.”

    Riksrevisionen har granskat vård och behandling vid Sis särskilda ungdomshem.

    Foto: Marcus Ericsson / TT

    Vården på Sis ungdomshem brister på flera punkter, visar Riksrevisionens granskning. Ett av huvudproblemen är att uppdraget från regeringen är otydligt när det gäller vilka ungdomar som Sis ska ta emot och vilken behandling de ska få.

    Riksrevisionen bedömer bland annat att regelverket för in- och utskrivning till och från ungdomshemmen behöver justeras. Dels för att åstadkomma en mer professionell rutin där experter deltar i beslutet om placering, dels för att få en nationell enhetlighet vad gäller vilka ungdomar som ska placeras på Sis. Det kan även öka rättssäkerheten för ungdomarna, enligt myndigheten.

    Riksrevisionen konstaterar vidare att det är stora skillnader mellan de särskilda ungdomshemmen, och ibland även mellan olika avdelningar. Vissa ungdomshem har en väl fungerande personalgrupp och god vårdmiljö medan andra har allvarliga brister.

    – Dåligt utbildad och ibland olämplig personal, en ostrukturerad behandlingsverksamhet och dysfunktionell vårdmiljö innebär att långt ifrån alla tvångsplacerade ungdomar får den vård och behandling som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg.

    Riksrevisionen efterlyser bland annat en bättre implementering av ledningens beslut i den dagliga verksamheten, ett tydligare ansvar för behandlingsverksamheten inom Sis samt personal med rätt kompetens för att bedriva vård och behandling på ett effektivt sätt utifrån ungdomarnas behov.

    Regeringen rekommenderas även att tydliggöra Sis vård- och behandlingsuppdrag och vilka målgrupper som ska placeras på ungdomshemmen.

    Sis har kritiserats flera gånger tidigare av olika instanser. Myndigheten har bland annat fått skarp kritik för allvarliga brister i verksamheten, rymningar och fritagningar som planerats inifrån och sexuella övergrepp mot unga flickor. Dessutom har Sis haft omfattande arbetsmiljöproblem, något Akademikern granskat i en artikelserie.

    I februari gav regeringen beskedet att Sis ska göras om från grunden, något som Lena Henriksson, Saco-S-ordförande på Sis, ställde sig positiv till.

    – Det är bra att komplexiteten i våra uppdrag blir tydligare för omvärlden och framför allt beslutsfattarna. Vi har inte tillräckliga resurser för att kunna bedriva en kvalitativ vård med det tryck vi har idag, sa hon i en intervju i Akademikern.

    Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Bara äldre fick sparken – är det ål...

    Uppsagd med hänvisning till en avtalsturlista – kan ...

    17 april, 2025

    POLITIK

    Kritik mot regeringens bristande jobbfokus

    Fackförbunden och flera andra instanser saknar fokus...

    15 april, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Stöd till Skellefteå efter Northvolt-krise...

    I ett nytt projekt ska Skellefteå få medel till omst...

    15 april, 2025

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    Läs även

    POLITIK

    Ny jämställdhetsminister har presenterats

    Ny jämställdhets- och arbetslivsminister blir Nina L...

    1 april, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Privata arbetsförmedlare sägs upp

    Arbetsförmedlingen ska avsluta samarbetet med ett hu...

    28 mars, 2025

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025