5 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om i grunden

SIS Tidöpartierna tillsätter i dag en särskild utredning för att göra om Sis. ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen och SD tillsätter en särskild utredning för att reformera Sis.

Foto: Marcus Ericsson / TT

På en pressträff på måndagen meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tillsammans med Linda Lindberg (SD), Christian Carlsson (KD) och Lina Nordquist (L) att en omfattande utredning ska se över framtidens statliga barn-och ungdomsvård.

– Det är dags att stänga ett kapitel och påbörja ett nytt när det gäller den statliga ungdomsvården i Sverige. Det är en vård som ska vara räddningen för de barn och ungdomar som är särskilt utsatta i vårt land. De har blivit negligerade, förbisedda alldeles för länge och av alldeles för många regeringar.

– Rymningar, grovt våld, sexuella övergrepp och gängrekryteringar. Det här är saker som förekommer i allt för hög utsträckning i dag på dagens Sis-hem, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Tidöpartierna gav beskedet om Sis på en pressträff på måndagen.

Sis reformeras i grunden

Tidö-partierna meddelar på pressträffen att de vill göra om Sis i grunden, och har även gett utredaren i uppdrag att föreslå ett nytt namn.

– Vi vill se en helt ny organisation och verksamhet som speglar professionalitet och har ett högt förtroende där personal, barn och unga känner tillit och trivsel. Sis som myndighetsnamn har nått vägs ände. Vi vill bygga upp något nytt och det ska också avspeglas i namnet, säger Linda Lindberg (SD).

Regeringen och SD tar också upp arbetsmiljöproblemen på myndigheten, något Akademikern granskat i en artikelserie.

– Vi behöver förbättra och säkerställa kompetensförsörjningen inom myndigheten och stärka tryggheten även för personalen. Endast lämplig personal ska arbeta på myndigheten och det ska vara en arbetsplats som lockar kompetens och kunnig personal, säger Linda Lindberg.

Bakgrundkontroller av personal

Sis har fått skarp kritik för allvarliga brister i verksamheten, rymningar och fritagningar som planerats inifrån och sexuella övergrepp mot unga flickor. Christian Carlsson (KD) säger på pressträffen att Sveriges nya ungdomsvård ska få en bättre tillsynsfunktion, bättre hantering av rapporterade missförhållanden och att personalen ska kontrolleras mer noggrant.

– Det finns ett uppenbart behov av att kunna göra bakgrundskontroller av personal och även utökade möjligheter till registerkontroll kommer nu ses över av regeringen.

Akademikerförbundet SSR ställer sig positivt till regeringens besked om förändringarna på Sis och konstaterar i ett pressmeddelande att verksamheten inte har haft rätt förutsättningar att kunna utföra sitt jobb på många år.

– Vi gör vad vi kan med de resurser vi har. Uppdraget har varit omöjligt när det blir allt fler komplicerade fall och för trångt på institutionerna. Vi behöver fler kollegor med rätt kompetens för att öka kvaliteten i vård och behandling. Dessutom sitter vi fast i undermåliga och ålderstigna lokaler, säger Lena Henriksson ordförande Saco-S i ett uttalande.

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

”Fackföreningsrörelsen är en stolthet för vårt land”

KONGRESS 2024 Trollfabriker, angiveri och välfärdskrimin...
26 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024