5 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om i grunden

SIS Tidöpartierna tillsätter i dag en särskild utredning för att göra om Sis. ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen och SD tillsätter en särskild utredning för att reformera Sis.

Foto: Marcus Ericsson / TT

På en pressträff på måndagen meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tillsammans med Linda Lindberg (SD), Christian Carlsson (KD) och Lina Nordquist (L) att en omfattande utredning ska se över framtidens statliga barn-och ungdomsvård.

– Det är dags att stänga ett kapitel och påbörja ett nytt när det gäller den statliga ungdomsvården i Sverige. Det är en vård som ska vara räddningen för de barn och ungdomar som är särskilt utsatta i vårt land. De har blivit negligerade, förbisedda alldeles för länge och av alldeles för många regeringar.

– Rymningar, grovt våld, sexuella övergrepp och gängrekryteringar. Det här är saker som förekommer i allt för hög utsträckning i dag på dagens Sis-hem, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Tidöpartierna gav beskedet om Sis på en pressträff på måndagen.

Sis reformeras i grunden

Tidö-partierna meddelar på pressträffen att de vill göra om Sis i grunden, och har även gett utredaren i uppdrag att föreslå ett nytt namn.

– Vi vill se en helt ny organisation och verksamhet som speglar professionalitet och har ett högt förtroende där personal, barn och unga känner tillit och trivsel. Sis som myndighetsnamn har nått vägs ände. Vi vill bygga upp något nytt och det ska också avspeglas i namnet, säger Linda Lindberg (SD).

Regeringen och SD tar också upp arbetsmiljöproblemen på myndigheten, något Akademikern granskat i en artikelserie.

– Vi behöver förbättra och säkerställa kompetensförsörjningen inom myndigheten och stärka tryggheten även för personalen. Endast lämplig personal ska arbeta på myndigheten och det ska vara en arbetsplats som lockar kompetens och kunnig personal, säger Linda Lindberg.

Bakgrundkontroller av personal

Sis har fått skarp kritik för allvarliga brister i verksamheten, rymningar och fritagningar som planerats inifrån och sexuella övergrepp mot unga flickor. Christian Carlsson (KD) säger på pressträffen att Sveriges nya ungdomsvård ska få en bättre tillsynsfunktion, bättre hantering av rapporterade missförhållanden och att personalen ska kontrolleras mer noggrant.

– Det finns ett uppenbart behov av att kunna göra bakgrundskontroller av personal och även utökade möjligheter till registerkontroll kommer nu ses över av regeringen.

Akademikerförbundet SSR ställer sig positivt till regeringens besked om förändringarna på Sis och konstaterar i ett pressmeddelande att verksamheten inte har haft rätt förutsättningar att kunna utföra sitt jobb på många år.

– Vi gör vad vi kan med de resurser vi har. Uppdraget har varit omöjligt när det blir allt fler komplicerade fall och för trångt på institutionerna. Vi behöver fler kollegor med rätt kompetens för att öka kvaliteten i vård och behandling. Dessutom sitter vi fast i undermåliga och ålderstigna lokaler, säger Lena Henriksson ordförande Saco-S i ett uttalande.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Fullsatt i publiken i debatt om unga och kriminalitet

AKADEMIKERN Vad behöver göras för att stoppa unga att ...
23 januari, 2024