Bostadsbrist, ekonomi och en oviss framtid. Det är tre faktorer som till stor del gör att studenter mår dåligt, enligt en undersökning som är gjord av Ungdomsbarometern för Sacos studentråd och som bygger på intervjuer med 1002 studenter mellan 20 till 35 år.
Resultatet visar att fem av tio studenter känner att det har mått sämre vid flera tillfällen och upp till hela tiden, under det senast läsåret.
Sett till kön är det något fler kvinnliga än manliga studenter som mår dåligt. 41 procent av kvinnorna har vid flera tillfällen upplevt en försämrad psykisk ohälsa under senaste läsåret, jämfört med 36 procent av männen.
Sämst mår de som läser naturvetenskap och juridik, där har 26 respektive 21 procent mått dåligt i princip hela läsåret. Men de allra flesta studenter säger att de mår dåligt i perioder, och i denna grupp toppar studenter som läser humaniora och samhällsvetenskap med 47 respektive 46 procent.
Undersökningen visar också att bara en av en av tio studenter har sökt vård hos studenthälsan.
– Sacos studentråd vill att studenthälsan på Sveriges lärosäten får utökade resurser och ett bredare uppdrag, säger Malin Påhls Hansson, ordförande Sacos studentråd, i ett pressmeddelande.
Fotnot: Undersökningen är inte statistisk säkerställd.
Text: Stina Loman.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.