• 23 november, 2023
    ARBETSMILJÖ

    Så undviker du teknikstress på jobbet

    AI och andra smarta verktyg ska effektivisera jobbet – men tekniken kan också påverka vår hälsa negativt. Här är tipsen för att undvika stress och hitta balansen i ett digitaliserat arbetsliv.

    Vad innebär teknikstress – och vad kan man göra åt det?

    Foto: Elsa Ventur / Unsplash

    Teknikutvecklingen rusar fram och effektiviserar våra arbeten. Men i den ständiga förändringens spår skapas också stress och hälsoproblem som slår mot produktiviteten.

    I ett panelsamtal på Internetdagarna diskuterades just teknikstress och tips för att hitta balansen i en allt snabbare teknikutveckling. Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion vid KTH, nämner en undersökning som visar att 9 av 10 som jobbar med digitala verktyg någon gång upplever stress, och hälften beskriver att det går ut över deras hälsa.

    – Varför blir vi stressade av teknik? I de allra flesta fall handlar det om bristande kunskap. Och det beror ofta på att vi inte får tillräckligt med utrymme på våra jobb att lära oss ny teknik. Arbetsgivare skulle behöva avsätta betydligt mer tid för medarbetarna att utveckla sin kompetens inom digital teknik. Det kommer vi behöva. Tekniken går snabbt och ger vi upp nu kommer vi vara förlorade i framtidens arbetsliv.

    Siri Helle, psykolog och författare, menar att människan till sin natur är försiktig inför det som är nytt och att vi ofta väljer gamla hjulspår när vi är stressade och oroliga.

    – När det gäller ny teknik, som bara flödar in hela tiden, behöver vi överkomma rädslan inför att inte förstå eller göra fel. Jag tror att det handlar om att bara kasta sig ut och våga testa. När man börjar prova och inser att det funkar, kanske till och med bättre än förut, får vi ofta ett nytt mindset och blir mer intresserade och engagerade.

    "Ger vi upp nu kommer vi vara förlorade i framtidens arbetsliv."

    Jan Gulliksen

    Att arbeta med dålig teknik och otillräckliga verktyg kan skapa teknikstress som påverkar hälsan. För att inte fastna i stressen bör man prata med sin chef eller skyddsombud, menar Siri Helle.

    – Det är ett arbetsmiljöproblem som behöver tas tag i. Säg ifrån om systemen har tillkortakommanden, chefen har ett ansvar också för den digitala arbetsmiljön. Man ska inte behöva vara stressad och må dåligt på grund av teknikstrul.

    Men även om de digitala verktygen fungerar bra kan stressen ändå komma krypande. Mikaela Aare, entreprenör och karriärvägledare, ger några konkreta tips för att få till en bra digital arbetsmiljö.

    – För att inte stressas och bli störd av tekniken är det viktigt att lära sig gränssättningstekniker. Avsätt tid för fokuserade arbetspass där du slår av alla aviseringar så att du får lugn och ro att försjunka i en uppgift. Se till att planera in tid för återhämtning mellan digitala möten och fundera över en mailstrategi kring när och hur du hanterar inkorgen.

    – Stöter du på något teknikrelaterat du inte förstår? Undvik tunnelseende genom att ta ett djupt andetag eller gå ifrån och ta en kaffe. Bryt teknikstressen genom att komma ner i puls och be en kollega om hjälp. Det är okej att vara nybörjare! Jag brukar säga att det mesta inte är svårt – det är bara nytt. Allt som är nytt tar tid att lära sig.

    Våga testa! Ny teknik kan kännas främmande och läskig, men när man börjar bekanta sig med den brukar känslan släppa. Våga be om hjälp ­– ingen förväntar sig att du ska kunna allt från början.

    Säg ifrån vid teknikstrul. Fungerar det nya systemet så dåligt att den stjälper snarare än hjälper dig i jobbet? Säg till din chef eller skyddsombud. Arbetsgivaren har ansvar också för den digitala arbetsmiljön.

    Sätt gränser. Det uppkopplade arbetslivet pockar ständigt på din uppmärksamhet. Ta ansvar för din egen arbetsmiljö och sätt gränser. Stäng av notiser när du behöver jobba fokuserat och sätt upp en strategi för hur du hanterar mailen.

    Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påve...

    Kristian Björn räknar med att bli utsatt för otillåt...

    2 december, 2024

    Läs även

    AVTALSRÖRELSE

    Brännande lönefråga i årets avtalsrörelse

    Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och...

    21 november, 2024

    SPANING

    Tvingas till träning på arbetstid

    Allt fler av alla som jobbar har hälsofarligt låg ko...

    19 november, 2024

    PSYKISK OHÄLSA

    Rekordmånga blir sjuka av stress – dubbel ...

    Oavsett yrke löper kvinnor dubbelt så hög risk att b...

    19 november, 2024

    DEBATT

    Replik: Dags att komplettera HR-avdelninga...

    Utmaningen att ”kunna allt” finns i flera profession...

    15 november, 2024