23 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra smarta verktyg ska effektivisera jobbet – men tekniken kan också påverka vår hälsa negativt. Här är tipsen för att undvika stress och hitta balansen i ett digitaliserat arbetsliv.

Vad innebär teknikstress – och vad kan man göra åt det?

Foto: Elsa Ventur / Unsplash

Teknikutvecklingen rusar fram och effektiviserar våra arbeten. Men i den ständiga förändringens spår skapas också stress och hälsoproblem som slår mot produktiviteten.

I ett panelsamtal på Internetdagarna diskuterades just teknikstress och tips för att hitta balansen i en allt snabbare teknikutveckling. Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion vid KTH, nämner en undersökning som visar att 9 av 10 som jobbar med digitala verktyg någon gång upplever stress, och hälften beskriver att det går ut över deras hälsa.

– Varför blir vi stressade av teknik? I de allra flesta fall handlar det om bristande kunskap. Och det beror ofta på att vi inte får tillräckligt med utrymme på våra jobb att lära oss ny teknik. Arbetsgivare skulle behöva avsätta betydligt mer tid för medarbetarna att utveckla sin kompetens inom digital teknik. Det kommer vi behöva. Tekniken går snabbt och ger vi upp nu kommer vi vara förlorade i framtidens arbetsliv.

Siri Helle, psykolog och författare, menar att människan till sin natur är försiktig inför det som är nytt och att vi ofta väljer gamla hjulspår när vi är stressade och oroliga.

– När det gäller ny teknik, som bara flödar in hela tiden, behöver vi överkomma rädslan inför att inte förstå eller göra fel. Jag tror att det handlar om att bara kasta sig ut och våga testa. När man börjar prova och inser att det funkar, kanske till och med bättre än förut, får vi ofta ett nytt mindset och blir mer intresserade och engagerade.

"Ger vi upp nu kommer vi vara förlorade i framtidens arbetsliv."

Jan Gulliksen

Att arbeta med dålig teknik och otillräckliga verktyg kan skapa teknikstress som påverkar hälsan. För att inte fastna i stressen bör man prata med sin chef eller skyddsombud, menar Siri Helle.

– Det är ett arbetsmiljöproblem som behöver tas tag i. Säg ifrån om systemen har tillkortakommanden, chefen har ett ansvar också för den digitala arbetsmiljön. Man ska inte behöva vara stressad och må dåligt på grund av teknikstrul.

Men även om de digitala verktygen fungerar bra kan stressen ändå komma krypande. Mikaela Aare, entreprenör och karriärvägledare, ger några konkreta tips för att få till en bra digital arbetsmiljö.

– För att inte stressas och bli störd av tekniken är det viktigt att lära sig gränssättningstekniker. Avsätt tid för fokuserade arbetspass där du slår av alla aviseringar så att du får lugn och ro att försjunka i en uppgift. Se till att planera in tid för återhämtning mellan digitala möten och fundera över en mailstrategi kring när och hur du hanterar inkorgen.

– Stöter du på något teknikrelaterat du inte förstår? Undvik tunnelseende genom att ta ett djupt andetag eller gå ifrån och ta en kaffe. Bryt teknikstressen genom att komma ner i puls och be en kollega om hjälp. Det är okej att vara nybörjare! Jag brukar säga att det mesta inte är svårt – det är bara nytt. Allt som är nytt tar tid att lära sig.

Våga testa! Ny teknik kan kännas främmande och läskig, men när man börjar bekanta sig med den brukar känslan släppa. Våga be om hjälp ­– ingen förväntar sig att du ska kunna allt från början.

Säg ifrån vid teknikstrul. Fungerar det nya systemet så dåligt att den stjälper snarare än hjälper dig i jobbet? Säg till din chef eller skyddsombud. Arbetsgivaren har ansvar också för den digitala arbetsmiljön.

Sätt gränser. Det uppkopplade arbetslivet pockar ständigt på din uppmärksamhet. Ta ansvar för din egen arbetsmiljö och sätt gränser. Stäng av notiser när du behöver jobba fokuserat och sätt upp en strategi för hur du hanterar mailen.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms ...
23 januari, 2024

Skvallra mer på jobbet (på rätt sätt!)

SPANING Försöker du undvika skvaller på jobbet? Sl...
8 januari, 2024

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023