20 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver att jag är uppdaterad”

UTBILDNING Hittills har över 61 000 personer sökt omställningsstudiestöd. Bara 7 700 har fått stödet beviljat. Samhällsplaneraren Sofie Helgesson är en av dem.

Sofie Helgesson är en av dem som fått omställningsstudiestöd. Foto: Yelyzaveta Semych

Sofie Helgesson jobbar som samhällsplanerare på Länsstyrelsen Östergötland och pluggar parallellt på Linköpings universitet där hon läser Strategic Urban and Regional Planning, en internationell masterutbildning.

– Jag ville få tillträde till forskningen för att utveckla mina kunskaper inom samhällsplanering. För att lyckas med klimatomställningen krävs att vi hela tiden omvärldsbevakar och håller oss ajour med ny kunskap. Det krävs för att göra mitt jobb bra. Jag upplever inte att det finns tid till detta på arbetstid.

När anmälan till omställningsstudiestödet öppnade i april förra året hängde hon på låset för att förhoppningsvis slinka genom nålsögat. Trycket är stort, och totalt har 61 700 personer ansökt om att få omställningsstudiestöd sedan första ansökningsomgången i oktober 2022. Bara 7 700 har fått stödet beviljat, enligt statistik från CSN.

– Jag satt uppe natten till den 1 april för att skicka in min ansökan, uppdaterade fönstret febrilt, men det bara laggade. Halv två på natten fick jag upp en ruta där det stod att min ansökan var inne. Sedan hörde jag inget från CSN på ett kvartal och det finns inga ”Mina sidor” där man kan följa sitt ärende.

– Det visade sig att CSN väntade på uppgifter från Försäkringskassan som väntade på uppgifter från min arbetsgivare – och detta var mitt i sommarsemestern. Det löste sig men det var på håret då jag fick beslutet bara någon vecka innan studierna började. Att handläggningen är så överbelastad är ett stort problem.

Sofie Helgesson har tagit tjänstledigt för studier och jobbar femtio procent, samtidigt som hon pluggar på heltid. Förutom studielån och själva omställningsstudiestödet som betalas ut av CSN får hon även ett litet bidrag från sin omställningsorganisation.

– Jag har fått bra hjälp från Trygghetsstiftelsen, både med själva ansökan och med ett mindre ekonomiskt tillskott. Tips är att ta så mycket stöd och hjälp som det går från den omställningsorganisation du blir tilldelad.

Hon tror att masterutbildningen kan hjälpa henne att göra ett bättre jobb, men framför allt ser hon det som personlig utveckling.

"Jag vill växa som person och utveckla mitt eget tänkande."

Sofie Helgesson

– Jag vill växa som person och utveckla mitt eget tänkande. Samtidigt ger det en nyckel att söka till en doktorandtjänst om det skulle dyka upp någon som passar mig. Vad jag än gör i framtiden tror jag att jag kommer ha nytta av att kunna tolka och behärska vad den senaste forskningen inom ett fält säger, då jag övat på det ytterligare två år jämfört med någon som har en kandidat. Det kommer hjälpa mig både i jobbet och som tänkande medborgare.

Sofie Helgesson ser omställningsstudiestödet som ”decenniets satsning” och något Sverige inte kan klara sig utan.

– Vi behöver ha konkurrenskraftig kunskap i befolkningen. Det handlar inte bara om att klara klimatomställningen, utan över lag i alla branscher. Som det ser ut nu är det på många håll svårt med matchningen, arbetsgivare hittar inte den kompetens man behöver vilket gör att man måste leta utomlands.

– Som ett arbetsmarknadspolitiskt instrument eller verktyg tror jag att omställningsstudiestödet är klockrent. Men det gäller att CSN får rätt förutsättningar att klara av den massiva handläggningen. Som det ser ut nu är det låg sannolikhet att man får stödet beviljat och svar i tid. Jobbet måste kunna göras bättre.

Fakta: Omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Syftet är att bredda kompetensen för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom vidareutveckling inom ens område eller genom att byta spår.

Stödet består dels av ett bidrag på 80 procent av lönen (upp till ett maxbelopp), dels av ett lån som man kan fylla på med om man vill. Man kan få stödet i 44 veckor; längre om man studerar på deltid.

Under 2023 fick totalt 5 191 personer ta del av omställningsstudiestödet. De allra flesta var heltidsstuderande och studerade på eftergymnasial nivå. Majoriteten var mellan 40–49 år, men ungefär 500 personer var över 55 år.

Utbildningar på yrkeshögskola har varit särskilt eftersökt under omställningsstudiestödets första år. 46 procent av alla studerande med stödet har läst på yrkeshögskola, jämfört med 43 procent på universitet/högskola.

Källa: CSN

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

”Att få ner brotten och öka känslan av trygghet är t...

LAGSTIFTNING En ny lag ger kommunerna mer ansvar att fö...
6 oktober, 2023

Brå: Mer effektivt att förebygga brott lokalt

LAGSTIFTNING Karin Svanberg på Brå är positiv till den ...
24 augusti, 2023

Tuff arbetsmarknad för beteendevetare ”gammal ...

BETEENDEVETARE Framtiden för beteendevetare framställs of...
19 juni, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023