16 januari, 2024

Medlingsinstitutet: ”Tuff avtalsrörelse med många svåra frågor”

AVTALSRÖRELSE Sifferlösa avtal på väg bort och risk för tuffa förhandlingar mellan fack och SKR. ”Ekonomiska åtstramningar och kris i kompetensförsörjningen går inte väl ihop”, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Ingrid Wennermo, generaldirektör för Medlingsinstitutet

Ingrid Wennermo, generaldirektör för Medlingsinstitutet. Foto: Linnea Carlsson/PMAGI

Enligt SKR tvingas majoriteten av landets kommuner till besparingar, och man har räknat med att ha ett totalt underskott inför 2024. Svåra ekonomiska tider som kan komma att påverka avtalsrörelsen, tror Irene Wennemo.

– Det är många svåra frågor i en svår ekonomisk situation. Historiskt har parterna varit duktiga på att komma överens utan medling, och jag hoppas att de klarar detta sinsemellan även i kommande avtalsrörelse. Men det kan bli tuffa förhandlingar.

Akademikerförbundet SSR kräver massiva satsningar på löner och attraktiva villkor för att klara kompetensförsörjningen inom kommuner och regioner. Irene Wennemo konstaterar att arbetskraftsfrågan är bekymmersam för SKR.

– Det är verkligen en speciell situation, särskilt i norra Sverige där offentlig sektor skriker efter personal när industrin expanderar. Å ena sidan har kommuner och regioner dåligt med pengar, å andra sidan har man ett enormt kompetensförsörjningsproblem. Det drar åt olika håll. Det kan bli en svår nöt att knäcka i avtalsrörelsen.

Hon tror också att siffersatta avtal kommer bli en fråga i avtalsrörelsen. Såväl Akademikerförbundet SSR som andra fackförbund kräver nu att kollektivavtalen ska innehålla en siffra eller nivå på hur stora löneökningarna ska bli.

– Det är ett annat tonläge i den här frågan jämfört med tidigare, både hos arbetsgivarsidan och vissa fackförbund. Med ett kärvt ekonomiskt läge hos kommunerna kan det bli mer aktuellt att propagera för siffersatta avtal. Men det är en fråga för parterna.

Varför sker det just nu?

– Akademiker i offentlig sektor som har känt att man haft för låg lön i förhållande till sin utbildning har sett sifferlösa avtal som ett sätt att få upp sina relativlöner. Generellt höjdes lönerna mer än märket för den här gruppen under 2014–2019. Så har det inte sett ut de senaste åren, och i ljuset av sämre ekonomiska tider kan det tyckas mer fördelaktigt med siffersatta avtal.

Den senaste tiden har präglats av strejk på Tesla, hot om strejk på Klarna och ett ifrågasättande av kollektivavtal, framför allt i techbranschen. Irene Wennemo tror inte att det kommer att påverka innehållet i avtalsrörelsen, men att det kan leda till att man inte längre tar den svenska modellen för given.

– Det har varit mycket skriverier, framför allt kring Teslakonflikten, vilket har gjort att många nog blivit uppmärksammade på hur vår modell fungerar i praktiken. Från att man tagit kollektivavtal som en självklarhet inser man att det inte alls är självklart, utan att man måste jobba för att få till det. På det viset tror jag att intresset för frågan spelar stor roll.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Amineh Kakabaveh efter stormen: ”Jag borde ha ...

PORTRÄTT Kritiserad från både höger och vänster sto...
12 januari, 2024

Vinnare i ny tävling bland pol.kand- och samhällsvet...

UTBILDNING Första priset gick i år till Anton Bryntes...
10 januari, 2024

Maxa ledigheten 2024 – här är årets röda dagar

SEMESTER Planera semesterdagarna smart och du har c...
27 december, 2023

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023