30 oktober, 2023

Varslar om sympatistrejk på Klarna

STREJKVARSEL Akademikerförbundet SSR tar ut sina medlemmar på Klarna i sympatistrejk om inte en överenskommelse om att införa kollektivavtal nås. Förra veckan varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk på Klarna sedan förhandlingarna strandat.

Akademikerförbundet SSR varslar om sympatistrejk bland anställda på Klarna.

Foto: Klarna

Klockan 12 på onsdag nästa vecka tas Akademikerförbundet SSR:s medlemmar på Klarna ut i strejk om inte förhandlingarna om att införa kollektivavtal återupptas eller en överenskommelse nås. Då gäller total arbetsnedläggelse för medlemmarna.

Under året har Unionen och Sveriges Ingenjörer fört förhandlingar med Klarna om att införa kollektivavtal. För en dryg vecka sedan strandade förhandlingarna och i torsdags meddelade de två förbunden att de varslar om strejk. Om de inte kommer vidare i förhandlingarna eller annat meddelas kommer förbundens medlemmar att tas ut i strejk den 7 november.

Nu meddelar Akademikerförbundet SSR att förbundet i sympati med Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar sina medlemmar om strejk från och med onsdag den 8 november.

Om Sveriges ingenjörer skulle komma överens med Klarna Bank AB om ett kollektivavtal skulle villkoren gälla även för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.

Även fackförbundet Dik har varslat om sympatistrejk för sina medlemmar på Klarna.

I samband med att förhandlingarna strandade förra veckan har ledningen på Klarna delat ut flygblad till de anställda där företaget argumenterar mot fördelarna med kollektivavtal, skriver tidningen Kollega. Liknande flygblad delades även ut på Spotify i våras när motsvarande förhandlingar hölls.

På plattformen X, tidigare Twitter, frågar sig Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om det inte kan gynna den svenska modellen om bolag som ”erbjuder bättre förmåner än kollektivavtalen” och ”har blivit värdsledande…” utforskar en annan väg.

 

Han skriver också att han är stolt över den svenska modellen som har gjort mycket bra för arbetstagare och arbetsgivare, men att han antar att företag enligt lag tillåts att inte ha kollektivavtal för att det ska finnas utrymme för att utforska nya samarbetsformer.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024