30 oktober, 2023

Varslar om sympatistrejk på Klarna

STREJKVARSEL Akademikerförbundet SSR tar ut sina medlemmar på Klarna i sympatistrejk om inte en överenskommelse om att införa kollektivavtal nås. Förra veckan varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk på Klarna sedan förhandlingarna strandat.

Akademikerförbundet SSR varslar om sympatistrejk bland anställda på Klarna.

Foto: Klarna

Klockan 12 på onsdag nästa vecka tas Akademikerförbundet SSR:s medlemmar på Klarna ut i strejk om inte förhandlingarna om att införa kollektivavtal återupptas eller en överenskommelse nås. Då gäller total arbetsnedläggelse för medlemmarna.

Under året har Unionen och Sveriges Ingenjörer fört förhandlingar med Klarna om att införa kollektivavtal. För en dryg vecka sedan strandade förhandlingarna och i torsdags meddelade de två förbunden att de varslar om strejk. Om de inte kommer vidare i förhandlingarna eller annat meddelas kommer förbundens medlemmar att tas ut i strejk den 7 november.

Nu meddelar Akademikerförbundet SSR att förbundet i sympati med Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar sina medlemmar om strejk från och med onsdag den 8 november.

Om Sveriges ingenjörer skulle komma överens med Klarna Bank AB om ett kollektivavtal skulle villkoren gälla även för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.

Även fackförbundet Dik har varslat om sympatistrejk för sina medlemmar på Klarna.

I samband med att förhandlingarna strandade förra veckan har ledningen på Klarna delat ut flygblad till de anställda där företaget argumenterar mot fördelarna med kollektivavtal, skriver tidningen Kollega. Liknande flygblad delades även ut på Spotify i våras när motsvarande förhandlingar hölls.

På plattformen X, tidigare Twitter, frågar sig Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om det inte kan gynna den svenska modellen om bolag som ”erbjuder bättre förmåner än kollektivavtalen” och ”har blivit värdsledande…” utforskar en annan väg.

 

Han skriver också att han är stolt över den svenska modellen som har gjort mycket bra för arbetstagare och arbetsgivare, men att han antar att företag enligt lag tillåts att inte ha kollektivavtal för att det ska finnas utrymme för att utforska nya samarbetsformer.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024