I juni förra året startade Akademikerförbundet SSR sin första lokalförening i Nyköpings kommun. Bakgrunden var bland annat ett missnöje med lön och resurser. Det berättar Niklas Fogelgren, föreningens ordförande.
– Hittills har arbetet gått väldigt bra. Vi har fått igång många processer som vi känner oss stolta över.
Den viktigaste frågan handlar om arbetsbelastningen för socialsekreterarna. Föreningen har siffror som visar att antalet socialsekreterare som jobbar med barn är väldigt lågt i förhållande till invånare, vilket kan förklara den ansträngda situationen.
Nu har man initierat ett samtal med divisions- och verksamhetschefen, för att försöka göra något åt förhållandena.
– Vi bjöd också in ett annat fackförbund, Vision, som har många medlemmar på vuxendelen. På så sätt får vi in hela myndighetsdelen. Det är alltså ett facköverskridande arbete, och vi har väldigt goda samtal med nyss nämnda chefer.
Har det varit svårt att förhandla med arbetsgivaren?
– Nej, jag tycker inte det. Vi har ibland haft med den förhandlingsansvarige från HR, och det är väl hans jobb att sätta sig emot lite och så. Men vi har inte kommit till någon punkt där vi tycker helt olika.
Har det kommit ut något resultat av processen vad gäller socialsekreterarna?
– Det är ett pågående samtal, men vi är överens om att vi ska ta fram ett underlag och gå upp med det till politikerna i nämnden. Efter det ska vi ha ett återkopplande samtal.
Föreningen har 120 medlemmar. Sju av dem är nya sedan årsmötet i juni.
– Vi hade väl tänkt att ha något mer medlemsmöte utöver det som vi hade kring jul. Problemet är att alla vi i styrelsen arbetar heltid i våra ordinarie tjänster, och har ingen tid avsatt bara för det fackliga uppdraget. Så det har varit svårt att få tid till det.
Arbetsmiljöfrågan står alltid högt på agendan. Och just nu är lön en het fråga i Nyköping.
– Vi har gjort en snabbanalys och jämfört med andra kommuner. Vi ligger väldigt lågt i Nyköping, säger Niklas Fogelgren.
Och samarbetet med arbetgivaren fungerar bra.
– Vi har börjat jobba med det och nu har arbetsgivaren tagit över och jobbar med det inför budget 2025. Det känns bra, säger vice ordförande Mikelina Karlsson.
Att Niklas Fogelgren valde att ta uppdraget som ordförande berodde först på att ingen annan visade något intresse vid årsmötet. Efter sommaren blev han dock ”taggad” på det, berättar han.
– Det är inte precis någon toppstyrning. Jag delegerar mycket, och vi hjälps åt.
Har du några tips i det fackliga arbetet?
– Det är viktigt att man ser sig själv som en tillgång för arbetsgivaren, och inte alltid som en motståndare. Vi ska ju hjälpas åt för att förbättra. Man måste samtidigt våga vara kritisk och ställa frågor – det är ens roll att ifrågasätta arbetsgivaren.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.