5 februari, 2024

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bort yrkesgruppen socialkonsulenter. Något som Akademikerförbundet SSR ser allvarligt på. ”Arbetsförmedlingen kommer få svårare att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden.”

Helén Justegård och Heike Erkers kritiserar Arbetsförmedlingens plan på att plocka bort yrkesgruppen socialtkonsulenter i ett debattinlägg tillsammans med Lars-Johan Eklund, förtroendevald på Arbetsförmedlingen.

Foto: Privat / Viktor Gårdsäter

Yrkesgruppen socialkonsulent på Arbetsförmedlingen är särskilt intriktad mot personer med social problematik och som har varit utan arbete under längre tid. De samarbetar också med Kriminalvården när personer släpps ur fängelse och ska söka arbete. Nu planerar Arbetsförmedlingen att ta bort yrkesgruppen och ersätta dem med arbetsförmedlare, enligt Akademikerförbundet SSR, som ställer sig kritiskt till förändringen.

I ett debattinlägg skriver Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, tillsammans med Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen och Lars-Johan Eklund, fackligt förtroendevald på Arbetsförmedlingen, att förändringen kommer att leda till att det blir svårare för Arbetsförmedlingen att hjälpa de personer som står längst från arbetsmarknaden.

För att öka förmågan att stötta långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden krävs individanpassade insatser. För jobbet socialkonsulent krävs socionomutbildning och när den yrkesrollen plockas bort ser förbundet en risk för kompetensflykt från myndigheten. I stället borde Arbetsförmedlingen vässa sin kompetensnivå, skriver de i inlägget.

”Vi kräver att befattningen socialkonsulent blir kvar och får möjlighet att verka inom sitt specifika kompetensområde”, skriver de och lägger till att de förväntar sig att Arbetsförmedlingens nya generaldirektör som presenterades förra veckan, Maria Hemström Hemmingsson, lyssnar på deras krav.

Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen måste spara

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms ...
23 januari, 2024

Dags att nominera till ny styrelse till Akademikerfö...

KONGRESS 2024 Vilka frågor ska förbundet driva – och vil...
22 januari, 2024

Våldet kryper ner i åldrarna – debatt i Göteborg och...

DEBATT Barn skjuter barn – hur vänder vi utveckl...
11 januari, 2024