5 februari, 2024

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bort yrkesgruppen socialkonsulenter. Något som Akademikerförbundet SSR ser allvarligt på. ”Arbetsförmedlingen kommer få svårare att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden.”

Helén Justegård och Heike Erkers kritiserar Arbetsförmedlingens plan på att plocka bort yrkesgruppen socialtkonsulenter i ett debattinlägg tillsammans med Lars-Johan Eklund, förtroendevald på Arbetsförmedlingen.

Foto: Privat / Viktor Gårdsäter

Yrkesgruppen socialkonsulent på Arbetsförmedlingen är särskilt intriktad mot personer med social problematik och som har varit utan arbete under längre tid. De samarbetar också med Kriminalvården när personer släpps ur fängelse och ska söka arbete. Nu planerar Arbetsförmedlingen att ta bort yrkesgruppen och ersätta dem med arbetsförmedlare, enligt Akademikerförbundet SSR, som ställer sig kritiskt till förändringen.

I ett debattinlägg skriver Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, tillsammans med Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen och Lars-Johan Eklund, fackligt förtroendevald på Arbetsförmedlingen, att förändringen kommer att leda till att det blir svårare för Arbetsförmedlingen att hjälpa de personer som står längst från arbetsmarknaden.

För att öka förmågan att stötta långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden krävs individanpassade insatser. För jobbet socialkonsulent krävs socionomutbildning och när den yrkesrollen plockas bort ser förbundet en risk för kompetensflykt från myndigheten. I stället borde Arbetsförmedlingen vässa sin kompetensnivå, skriver de i inlägget.

”Vi kräver att befattningen socialkonsulent blir kvar och får möjlighet att verka inom sitt specifika kompetensområde”, skriver de och lägger till att de förväntar sig att Arbetsförmedlingens nya generaldirektör som presenterades förra veckan, Maria Hemström Hemmingsson, lyssnar på deras krav.

Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen måste spara

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024