5 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen måste spara

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda på Arbetsförmedlingen riskerar att bli av med jobbet som en konsekvens av en bantad budget. ”Det är beklagansvärt”, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på myndigheten.

Arbetsförmedlingen varslar hundratal tjänster.

Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Samtidigt som Arbetsförmedlingen, i regleringsbrevet för 2024, fått regeringens uppdrag att prioritera grupper som står långt från arbetsmarknaden har förvaltningsanslaget, det vill säga medel som ska gå till framför allt personal, minskat med drygt 250 miljoner kronor jämfört med förra året. Regeringen planerar att fortsätta med dessa besparingar även 2025 och 2026.

– Det är beklagansvärt att regeringen inte förstår att det behövs resurser för att klara uppdraget. Att stötta långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning och andra grupper som står utanför arbetsmarknaden, är personalintensiva åtgärder. Att då skära ned på personal är inte hållbart, säger Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Hon menar att man redan 2023 började spara in på personalkostnader, och att man under året minskat personalstyrkan med cirka 960 personer. Nyligen kom alltså beskedet att man kan behöva skära ned ännu mer då ett hundratal personer varslas.

– Vilka tjänster det rör sig om är ännu oklart, men jag hoppas att man värnar om den kundnära verksamheten som drabbades hårdast när det stora varslet på 4 500 medarbetare kom 2019. Inte minst med tanke på att det är den verksamheten som ska svara upp till regeringens uppdrag om att stötta utsatta grupper mot arbete och sysselsättning.

Hur påverkar detta stämningen ute på arbetsplatserna?

– Medarbetarna är oroliga och redan hårt ansatta. De uttrycker att arbetsbelastningen är mycket hög. Detta påverkar naturligtvis vad man klarar av att prestera och vilka resultat man kan nå. Frågan är om Arbetsförmedlingen har realistiska förutsättningar att nå regeringens målbild? Jag tror att det kommer att bli utmanande, särskilt då myndigheten tvingas fortsätta spara pengar.

I regleringsbrevet för 2024, som kom precis innan jul, uttrycker också regeringen att Arbetsförmedlingen ska satsa extra på ökad kontroll och förbättrat kontrollarbete för att komma åt bidragsfusk.

– Det är ett viktigt arbete, men det är samma sak där. Kommer vi att klara av att genomföra det vi förväntas göra med en hårt slimmad organisation? Det är ett stort frågetecken.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024

Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

SIS Riksrevisionen har släppt en granskning so...
6 maj, 2024