5 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen måste spara

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda på Arbetsförmedlingen riskerar att bli av med jobbet som en konsekvens av en bantad budget. ”Det är beklagansvärt”, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på myndigheten.

Arbetsförmedlingen varslar hundratal tjänster.

Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Samtidigt som Arbetsförmedlingen, i regleringsbrevet för 2024, fått regeringens uppdrag att prioritera grupper som står långt från arbetsmarknaden har förvaltningsanslaget, det vill säga medel som ska gå till framför allt personal, minskat med drygt 250 miljoner kronor jämfört med förra året. Regeringen planerar att fortsätta med dessa besparingar även 2025 och 2026.

– Det är beklagansvärt att regeringen inte förstår att det behövs resurser för att klara uppdraget. Att stötta långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning och andra grupper som står utanför arbetsmarknaden, är personalintensiva åtgärder. Att då skära ned på personal är inte hållbart, säger Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Hon menar att man redan 2023 började spara in på personalkostnader, och att man under året minskat personalstyrkan med cirka 960 personer. Nyligen kom alltså beskedet att man kan behöva skära ned ännu mer då ett hundratal personer varslas.

– Vilka tjänster det rör sig om är ännu oklart, men jag hoppas att man värnar om den kundnära verksamheten som drabbades hårdast när det stora varslet på 4 500 medarbetare kom 2019. Inte minst med tanke på att det är den verksamheten som ska svara upp till regeringens uppdrag om att stötta utsatta grupper mot arbete och sysselsättning.

Hur påverkar detta stämningen ute på arbetsplatserna?

– Medarbetarna är oroliga och redan hårt ansatta. De uttrycker att arbetsbelastningen är mycket hög. Detta påverkar naturligtvis vad man klarar av att prestera och vilka resultat man kan nå. Frågan är om Arbetsförmedlingen har realistiska förutsättningar att nå regeringens målbild? Jag tror att det kommer att bli utmanande, särskilt då myndigheten tvingas fortsätta spara pengar.

I regleringsbrevet för 2024, som kom precis innan jul, uttrycker också regeringen att Arbetsförmedlingen ska satsa extra på ökad kontroll och förbättrat kontrollarbete för att komma åt bidragsfusk.

– Det är ett viktigt arbete, men det är samma sak där. Kommer vi att klara av att genomföra det vi förväntas göra med en hårt slimmad organisation? Det är ett stort frågetecken.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024