29 september, 2022

Hon synar härskarteknikerna på jobbet

ARBETSMILJÖ Förminskande och förlöjligande är vanliga härskartekniker, men känner du till komplimangmetoden? Så genomskådar du härskarteknikerna – och så kan du bemöta dem.

En kvinna utsätts för härskartekniker på jobbet

Härskarteknik är en form av social manipulation för att behålla en position eller uppnå ett resultat.

Foto: Getty

Härskartekniker är vanligt förekommande på alla typer av arbetsplatser. Ofta används de omedvetet. Det kan handla om allt från raljerande skämt till rena trakasserier och mobbning.

Camilla Ländin, HR-konsult och författare. Foto: Joel Takahashi Olsson

Camilla Ländin

– När man jobbar med HR-frågor så stöter man ofta på den här typen av problematik, säger Camilla Ländin.

Hon är HR-konsult, på senare år främst för sjukhus och vårdföretag i Skåne, men också författare till boken ”Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga”. Boken handlar om hur du kan identifiera härskartekniker och vad du kan göra om du eller någon annan blir utsatt för dem.

– Härskarteknik är en form av social manipulation för att behålla en position eller uppnå ett resultat. Det måste också vara ett beteende som upprepas och något som påverkar mottagaren negativt. Det förekommer i alla grupperingar, både unga och gamla, kvinnor och män, säger hon.

De absolut vanligaste härskarteknikerna är osynliggörande och förminskande eller förlöjligande, menar hon.

– Osynliggörande är att man ignorerar, vänder ryggen till, tittar i telefonen under ett samtal eller stjäl kollegans goda idéer. Förminskade eller förlöjligande är också vanligt. Att kalla någon ”lilla gumman” eller ”lilla vän”, för att få personen att framstå som naiv och okunnig. Sedan har vi mansplaining-fenomenet som aktualiserats på senare tid. Det är också en härskarteknik som används både av kvinnor och män.

Hon lyfter också fram den så kallade ”komplimangmetoden”.

– Det är när du ger någon en komplimang, men egentligen ber om en tjänst. Om det sätts i system, så kan det påverka på ett negativt sätt. Då gäller det att prata om hur man jobbar med feedback, så att alla förstår vad som är skillnaden.

Andra exempel på härskartekniker som tas upp i boken är:

  • Projiceringsmetoden. Den kritik du framför vänds mot dig själv. Du får skulden för det du klagar på.
  • Relativisering. ”Härskaren” minskar i sin berättelse något som du har berättat.
  • Offerkoftan. Person som berättar hur mycket de sliter på jobbet och hemma, när den får en fråga om en insats.

Att motverka härskartekniker är inte helt enkelt. Det första steget är att uppmärksamma och tala om dem för att kunna sätta gränser. En annan grundläggande sak är att inte reagera genom att brusa upp, att vara tydlig och saklig. Du ska till exempel inte skratta med när någon blir förlöjligad, utan lugnt fråga vad personen menar. Det är viktigt att motverka negativa mönster i god tid innan de cementeras, menar Camilla Ländin.

– Det viktigaste är att vi blir medvetna om hur det vi säger påverkar människor.

I samband med att boken om härskartekniker kom ut 2014 fick Camilla Ländin flera förfrågningar om att hålla kurser och föreläsa i ämnet. Nu gör hon det ibland på begäran.

– Jag brukar göra det som en workshop där de interaktiva momenten spelar stor roll. Jag blandar teori med verkliga case. Workshopen mynnar sedan ut i att gruppen får diskutera hur kommunikationen ska fungera på deras arbetsplats.

Det bästa sättet att hantera härskartekniker är att ha tydliga ramar på arbetsplatsen, till exempel för hur man jobbar med kommunikation, menar Camilla Ländin.

– Alla måste vara överens om hur det ska fungera, vad som är acceptabelt. Vi har ett kollektivt ansvar för att bidra till en bra arbetsmiljö.

Fakta: Härskartekniker

Begreppet användes första gången i boken ”Psykopatenes diktatur” från 1946. Där analyserar norrmannen Ingjald Nissen andra världskriget och nationalsocialisternas maktövertagande och styre ur ett psyko-sociologiskt perspektiv. Han tar upp härskarteknikerna osynliggörande, förlöjligande och förminskande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

På 1970-talet så utvecklade den norska socialpsykologen och politikern Berit Ås Nissens ursprungliga härskartekniker utifrån sina erfarenheter som kvinna, akademiker och politiker. Hon lade då till härskartekniker som objektifiering, projicering, komplimangmetoden, hierarkimetoden, tidsmetoden, stereotypmetoden, offerkoftan och relativisering.

Källa: Boken ”Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga”

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Experten svarar: Hjälp – vi har för mycket att göra!

EXPERTEN SVARAR Arbetsbelastningen har ökat samtidigt som ...
12 april, 2023