De stora sparkraven på Arbetsförmedlingen har väckt stor debatt i media och i måndags kom beskedet att myndigheten lägger ner drygt hälften av sina kontor runtom i landet. Totalt är det 130 av 242 kontor som ska stängas, främst i glesbygdsområden.
– Förhandlingarna om att successivt avveckla ett stort antal kontor drar nu igång och vi räknar med att kunna ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.
Parallellt intensifieras nu arbetet med Arbetsförmedlingens digitala tjänster. Under 2019 ska myndigheten dubblera utbyggnaden av service via telefon, chatt och video för att upprätthålla en bra service till arbetsgivare och arbetssökande. Myndigheten betonar också att samverkan med kommuner och andra myndigheter kommer att bli ännu viktigare framöver för att kunna ha fysiska möten.
Beslutet att stänga ett så stort antal kontor är en följd av det nyligen lagda varslet av 4 500 medarbetare.
– Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra stora förändringar i hela kontorsnätet. I vårt förslag påverkar neddragningarna direkt samtliga kontor i landet, säger Mikael Sjöberg i pressmeddelandet.
Som Akademikern.se tidigare har skrivit är Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, kritisk till de stora varslet inom Arbetsförmedlingen.
– Varselbeskedet är ett hårt slag och det är helt oförsvarligt att riksdagen har röstat igenom en budget som får den här följden. Det kommer att bli kännbara effekter i hela landet. Vi önskar att politikerna sansat sig och väntat in Arbetsmarknadsutredningen. Arbetsförmedlingen har väldigt kompetent personal som gör mycket gott jobb, men det lyfts aldrig fram, säger hon.
I Arbetsmarknadsutredningen lämnas flera förslag. I ett av dem går utredaren emot januariöverenskommelsen där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna slog fast att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och att ett nytt system med fristående aktörer som matchar arbetssökande mot lediga jobb ska införas.
Daniel Fredrikssons, doktor i sociologi vid Stockholms universitet, är också skeptisk till de nedskärningar som nu görs inom myndigheten. I en tidigare publicerad intervju på Akademikern.se berättar han om sin nya avhandling "Enabling employment?”som visar att ökade resurser till Arbetsförmedlingen har en direkt effekt på arbetslösheten.
– Om man drar ner på Arbetsförmedlingen och samtidigt tror att man ska hålla uppe effekterna av andra åtgärder, så som utbildningsprogram, är jag inte säker på att man är rätt ute.
Läs mer om Arbetsförmedlingen:
Var tredje varslas från Arbetsförmedlingen: ”Det är en tung dag"
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.