16 september, 2024

Rockad mellan Pehrson och Persson – ”Kan vara en missbedömning”

POLITIK Liberalernas Johan Pehrson och Mats Persson byter plats i nya regeringen. Varför väljer partiledaren bort arbetsmarknadsfrågorna? "Jag tror att det här skiftet kan vara en missbedömning", säger statsvetaren Jenny Madestam.

Johan Pehrson och Mats Persson byter jobb i riksdagen. Foto: Kristina Sahlén / Kristian Pohl/Regeringskansliet. Bilden är ett montage.

När Ulf Kristersson presenterade sin nya regering i samband med riksdagens förra veckan stod det klart att det blir en viss rockad bland ministerposterna. Liberalernas partiledare Johan Pehrson lämnar rollen som arbetsmarknadsminister för att i stället bli utbildningsminister, medan tidigare utbildningsministern Mats Persson(L) tar över som arbetsmarknads- och integrationsminister. De två partikamraterna byter helt enkelt plats med varandra.

– Jag tror att det handlar primärt om att Liberalerna har en föreställning om att man i nästa val ska vara Sveriges skolparti. Därför vill man att partiledaren Johan Pehrson ska vara på Utbildningsdepartementet, säger Jenny Madestam som är docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola.

Liberalerna som parti har haft svårt att göra arbetsmarknadsfrågorna till sina inför väljarna, menar hon. Historiskt har man varit ”skolpartiet”.

– Men jag tror att det här skiftet kan vara en missbedömning. Vi ser redan nu att arbetslösheten är hög och att fler företag går i konkurs eller varslar.  Arbetsmarknadspolitiken kommer att vara het vid nästa val, och jag tror mycket väl att Johan Pehrson hade hamnat i centrum som partiledare med de frågorna på sitt bord.

Det finns flera anledningar till att alla i Liberalernas riksdagsgrupp – inte minst Mats Persson själv – gått med på att göra den här förändringen, tror Jenny Madestam. En är att Johan Pehrson inte har varit så profilerad inom arbetsmarknadsfrågorna, medan Mats Persson däremot har egna, forskningsbaserade kunskaper om arbetsmarknadspolitikens område och därigenom har legitimitet rent kunskapsmässigt att träda in i den nya rollen.

– Dessutom ligger det i botten att Mats Persson har varit väldigt kritiserad på sitt politikområde och att Johan Pehrson uppenbarligen har fått kritik för att inte synas, höras eller göra så mycket på sitt.

Vad kan då bytet av arbetsmarknadsminister innebära för politiken? Det är svårt att bedöma, tycker Jenny Madestam. Hittills har vi nämligen inte hört eller sett mycket alls av regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Kanske att det blir mer fart nu. En gissning är att det kommer att vara fokus på goda villkor för företag snarare än på statliga arbetsmarknadsåtgärder.

Mats Persson har suttit i riksdagen sedan 2014 och har tidigare disputerat i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

– Arbetslinjen är nästan det finaste och vackraste jag vet, sa han vid presskonferensen efter att de nya ministrarna presenterats.

Johan Pehrson: Yrkesvux mer effektivt än matchningstjänster

Reporter Karin Persson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Un...

BUDGET Arbetslösheten fortsätter att stiga – trot...
19 september, 2024

Sänkt skatt och minskat tillskott till välfärden – h...

BUDGET Under torsdagen presenterade regeringen si...
19 september, 2024

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämfö...

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för ...
18 september, 2024

Miljardtillskott till Försäkringskassan – ”Välkommet...

BUDGET Förra sommaren behövde Försäkringskassan s...
17 september, 2024


Läs även

Arbetsförmedlingen varslar 228 medarbetare

VARSEL Arbetslösheten är den högsta på ett decenn...
17 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Facket kräver legitimering för alla kuratorer i Väst...

POLITIK Förhandlingen med arbetsgivaren om legitim...
6 september, 2024