19 september, 2024

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Underligt”

BUDGET Arbetslösheten stiger kraftigt – trots det lyser arbetsmarknadsåtgärderna med sin frånvaro i budgeten. Det säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

ursula-foto-theresia-viska-webb

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, hade velat se mer satsningar på arbetsmarknadspolitiken i höstbudgeten.

Foto: Theresia Viska

På regerings budgetpresentation pratade finansminister Elisabeth Svantesson om att ”få i gång hjulen” på arbetsmarknaden och vikten av att stötta fler arbetslösa i arbete. Samtidigt måste Arbetsförmedlingen kapa sina utgifter med 500 miljoner kronor 2025 för att anpassa sig till en minskad förvaltningsbudget och för att täcka upp kostnadsökningar. Detta med varsel av 228 medarbetare som följd.

– Jag tycker det är väldigt underligt – man satsar varken på välfärden eller arbetsmarknadspolitiken. Med ett reformutrymme på 60 miljarder väljer man att fördela pengarna på i huvudsak klimatovänliga skattesänkningar i stället för det svenska folket vill ha ­– skola, vård och omsorg som fungerar och jobb som man kan försörja sig på, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Arbetsförmedlingen har ständigt fått minskade förvaltningsanslag, och är nu en ”strikt anorektisk organisation” med ett regeringsuppdrag att få de som står längst ifrån arbetsmarknaden i arbete, säger Ursula Berge.

– I det här konjunkturläget, med en arbetslöshet som ökar väldigt tydligt nu, ska Arbetsförmedlingen lyckas rusta och matcha 360 000 arbetslösa i jobb, med allt mindre resurser till hands. Gruppen långtidsarbetslösa blir större samtidigt som anslagen minskar. Det är en ekvation som inte går ihop.

Ursula Berge tycker att budgeten fokuserar på billiga och kortsiktiga åtgärder som inte kommer att lösa problemen med en ökande arbetslöshet.

– Det finns mycket forskningsstöd som visar att det krävs stora och individualiserade insatser för att hjälpa de som står allra längt bort från arbetsmarknaden i arbete. Varje individ har sina utmaningar och behöver sina åtgärder. Det kostar pengar i stunden men är väldigt kostnadseffektivt och gör mest samhällsnytta på lång sikt. Det är sorgligt att regeringen i detta konjunkturläge inte tar höjd för det i budgeten.

Är det någon gång regeringen borde satsa på arbetsmarknadspolitik så är det nu, menar Ursula Berge. Under flera år av lågkonjunktur har arbetsmarknaden klarat sig oväntat bra, mot alla odds. Men nu ser börjar man se konsekvenserna, även bland akademiker, säger hon.

– Motståndskraften som vi sett under flera år håller på att försvinna och nu slår det igenom brett på arbetsmarknaden. För att inte förlora viktig kompetens måste vi hålla arbetsmarknaden under armarna för att vara redo när konjunkturen vänder och efterfrågan ökar. Smartast av regeringen skulle vara att dra på och satsa, för att inte riskera nya grupper som blir långtidsarbetslösa. Det är tråkigt att se att detta inte sker.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024

Sänkt skatt och minskat tillskott till välfärden – h...

BUDGET Under torsdagen presenterade regeringen si...
19 september, 2024