17 september, 2024

Miljardtillskott till Försäkringskassan – ”Välkommet men för sent”

BUDGET Förra sommaren behövde Försäkringskassan spara och 450 personer fick gå. Nu föreslår regeringen ett budgettillskott på runt 1,3 miljarder för att minska handläggningstiderna. ”Hade behövts för ett år sedan”, säger Daniel Rander, Saco-S.

Daniel Rander, ordförande i Saco-S vid Försäkringskassan.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår en satsning på Försäkringskassan med sammantaget 445 miljoner kronor i höständringbudgeten och 820 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2025. Syftet är att minska handläggningstiderna, öka tillgängligheten och stärka arbetet mot felaktiga utbetalningar.

– Det är klart att det är positivt med ett budgettillskott. Men det är för lite och det kommer för sent. Vi hade behövt de här pengarna för ett år sedan innan vi påbörjade nedmonteringen av verksamheten, säger Daniel Rander, ordförande i Saco-S-föreningen på Försäkringskassan.

För att klara uppdraget som regeringen satt upp behöver Försäkringskassan rekrytera upp myndigheten – men det kan inte ske hur snabbt som helst, menar Daniel Rander.

– Det tar tid att rekrytera, särskilt då det enligt oss måste ske under ordnade former och i en rimlig takt så att det inte spiller över på befintlig personal. Det måste vara en kvalitativ rekrytering så att vi får tag i rätt akademisk kompetens och kan återställa det som monterats ner det senaste året. Dessutom måste nyanställda få en bra introduktion – och de som ska lära upp en god arbetsmiljö.

Ni tvingades varsla 450 tjänster förra sommaren – nu får ni miljardtillskott. Hur ser du på de snabba svängningarna?

– Det finns en ryckighet i styrningen vilket gör att det blir svårt att jobba långsiktigt. Vi hoppas att man nu kommer landa i en tydlighet kring hur man ser på myndighetens arbete framöver så att det blir mer lättplanerat.

Förutom att medlen ska gå till att minska handläggningstiderna, bidra till bättre tillgänglighet i telefon och minskad bidragsbrottslighet ska tillskottet i budgeten även användas till stöd för återgång i arbete, felaktiga utbetalningar inom föräldraförsäkringen samt stärkt civilt försvar.

– Då vi redan minskat personalstyrkan så pass mycket kommer vi behöva använda medel till att bygga upp verksamheten igen. Detta måste göras med tydliga prioriteringar, hög ambitionsnivå och i rimlig takt. Annars finns det risk att pengarna inte räcker till för att komma till rätta med alla saker som ryms i uppdraget idag. Det går fort att montera ner men tar tid att bygga upp. Vi måste tillsammans arbeta konstruktivt och framåtsträvande för att förbättra verksamheten, säger Daniel Rander.

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämförelse”

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämfö...

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för ...
18 september, 2024

Arbetsförmedlingen varslar 228 medarbetare

VARSEL Arbetslösheten är den högsta på ett decenn...
17 september, 2024

Rockad mellan Pehrson och Persson – ”Kan vara ...

POLITIK Liberalernas Johan Pehrson och Mats Persso...
16 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024