I våras kallade Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Region Västerbotten till MBL-förhandling med arbetsgivaren. Anledningen var att facket anser att arbetsgivaren behöver redogöra för en handlingsplan där det tydligt framgår hur frågan kring legitimerade kuratorer ska hanteras.
– 2019 beslutade Socialstyrelsen att hälso- och sjukvårdskurator är ett legitimationsyrke. Det är därför hög tid att arbetsgivaren kan svara på hur man tar hand om befintlig personal som inte är legitimerad. Hur motiverar arbetsgivaren till att skaffa legitimation, på vilket sätt möjliggör man till att vidareutbilda sig och så vidare?, säger Santa Antane, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Region Västerbotten.
Några tydliga svar fick de dock inte av arbetsgivaren, enligt Santa Antane. En pressande fråga då nästan hälften av hälso- och sjukvårdskuratorerna i regionen fortfarande saknade legitimation när förhandlingen hölls i slutet på juni.
Arbetsgivaren anser att legitimation bör vara ett krav vid nyrekryteringar. Arbetsgivaren har också skickat ut påminnelser till regionens kuratorer och uppmanat dem att söka legitimation i enlighet med övergångsreglerna. Däremot har möjligheten till uppdragsutbildning inte undersökts, arbetsgivaren hänvisar till att detta behöver utredas utifrån behov och ekonomiska möjligheter.
– Arbetsgivarens hållning är att legitimation bör vara ett krav vid nyrekryteringar, men hur påverkas löneutveckling och yrkesvalidering för befintlig personal som inte har legitimation? Det finns en oro och uppgivenhet, både kring sin egen framtid och patientsäkerheten.
Vad får det för konsekvenser om arbetsgivaren inte agerar?
– Om arbetsgivaren inte gör något åt det här riskerar man sämre patientsäkerhet, sämre kompetens bland personalen och sämre utvecklingsmöjligheter för den enskilde medarbetaren.
– Dessutom – vad är det som säger att du kommer att stanna i regionen om du får sämre villkor och möjligheter? Det handlar lika mycket om att vara en attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen. Det här är lika viktigt för arbetsgivaren som för oss.
Akademikerförbundet SSR anser att arbetsgivaren ska ta fullt ansvar, såväl ekonomiskt som organisatoriskt och logistiskt, för de anställdas förutsättningar att tillgodose sig den legitimation som krävs för att utföra arbetsuppgifterna patientsäkert.
– Jag hoppas att politikerna får upp ögonen för frågan och att det kommer att leda till förändring. Som det är nu är det osäkert för både patienterna och medarbetarna. Vi i facket är positiva till att detta nu blivit uppmärksammat och vi avser att fortsätta dialogen med arbetsgivaren.
Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har varit en djungel”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.