18 september, 2024

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämförelse”

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för Akademikerförbundet SSR när de har gått igenom regeringens löften till det förebyggande arbetet.

Monica Engström och Fredrik Hjulström var med på sommarens pressträff när nya socialtjänstlagen presenterades. I det som har kommit fram om budgeten 2025 saknar de tillräckliga resurser för att implementera den nya lagen.

Foto: Annika Clemens

Vid en presskonferens häromveckan konstaterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att ingen regering har satsat så mycket på förebyggande arbete tidigare. Om man ser till satsningar på socialtjänstens förebyggande arbete, så stämmer det, konstaterar Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef vid Akademikerförbundet SSR.

– Det har inte satsats så stort på socialtjänstens förebyggande arbete tidigare, det stämmer. Sedan om det är tillräckligt? Nej, det är en annan femma.

Av de satsningar som presenterades på pressträffen var de flesta kända sedan tidigare. Men 221 nya miljoner för 2025 aviserades till stärkt vårdkedja för familjehemsplacerade barn och ett familjehemsregister. En summa som ska upp till drygt 400 miljoner kronor per år 2026 och 2027.

Extra pengar till Sis aviserades också, framför allt för att åtgärda den platsbrist som råder. Exakt hur mycket nya pengar det handlar om var dock oklart och Fredrik Hjulström och Monica Engström ser fram emot att granska budgetpropositionen när den presenteras på torsdag.

En ny socialtjänstlag ska snart vara på plats och förra året aviserades extra medel för att den ska implementeras. I år har inga nya besked kommit om förstärkning. Och resurserna är inte tillräckliga konstaterar förbundet.

– Vi är besvikna. Nya socialtjänstlagen innebär en stor omställning, säger Monica Engström.

– Det är inget fel på ambitionerna, men det här är det största som händer på 40 år och vi är besvikna att det inte finns mer pengar i budgetpropositionen.

Till en början behöver socialtjänsten jobba enligt gammal modell samtidigt som nya arbetssätt införs.

– Det är en långsiktig omställning och i början måste man jobba med både och. Effekterna av det förebyggande arbetet kommer vi inte att kunna se på flera år. För det arbetet borde de ha tryckt in mer pengar, säger Monica Engström.

På pressträffen konstaterade regeringsföreträdarna och SD att det förebyggande arbetet är viktigt för att stoppa unga från att dras in i den grova gängkriminaliteten. Men när Fredrik Hjulström ser över regeringens prioriteringar i budgeten menar han att det är tydligt vad som verkligen är viktigt för regeringen.

– Det är en rännil av pengar som går till socialtjänsten jämfört med rättsväsendet.

– Alla pekar på att det är viktigt med förebyggande arbete, som skola och socialtjänst. Det är där vi måste satsa. Men följer vi pengarna så är det inte så det ser ut. Det blir lätt en läpparnas bekännelse.

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Un...

BUDGET Arbetslösheten fortsätter att stiga – trot...
19 september, 2024

Sänkt skatt och minskat tillskott till välfärden – h...

BUDGET Under torsdagen presenterade regeringen si...
19 september, 2024

Miljardtillskott till Försäkringskassan – ”Välkommet...

BUDGET Förra sommaren behövde Försäkringskassan s...
17 september, 2024