9 oktober, 2023

Johan Pehrson: Yrkesvux mer effektivt än matchningstjänster

POLITIK Regeringen minskar anslagen till matchningstjänster som utförs av privata aktörer, en insats som drevs igenom i januariavtalet. ”En del har inte blivit så bra som jag hade önskat”, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) på praobesök i Nyköping.

Foto: Annika Clemens

– Jag känner att jag vill kvalitetssäkra den här mycket, mycket viktiga åtgärden.

I början av 2019 lades ett jättevarsel på Arbetsförmedlingen. 4 500 tjänster berördes. I januariavtalet samma år slogs det fast att Arbetsförmedlingen skulle reformeras i grunden och själva jobbmatchningen skulle läggas ut på privata aktörer. Det var en fråga som drevs av framför allt Centerpartiet, men även Liberalerna. I regeringens budgetproposition för 2024 föreslås dock en besparing på 3 miljarder kronor på arbetsmarknadsåtgärder, den allra största delen på matchningstjänster. Har Johan Pehrson och Liberalerna ändrat sig?

Akademikern hinner få en kort pratstund med arbetsmarknadsministern i samband med ett av hans praobesök ute i landet. Den här dagen ska han praoa hos en solcellsinstallatör. När han kommer till villan på landsbygden utanför Nyköping där solceller monteras hejar han på sitt vanliga trevliga och lättsamma sätt. Innan han klättrar upp på byggnadsställningen skojar han om att det var tur att han tränade på Friskis dagen innan.

En stund på taket, några skämt och några gruppfotograferingar senare får vi en kort pratstund med ministern innan han måste hasta i väg till nästa besök. Han förklarar att han fortfarande tror på de fristående aktörerna.

– De gör en enorm nytta om en människa kan gå från utanförskap, arbetslöshet och i värsta fall ensamhet, till egen makt och egen försörjning. Men det är viktigt att de levererar också, så att inte folk fastnar i en ny hängmatta. Alla insatser som vi har på Arbetsförmedlingen ska vara en studsmatta.

Regeringen skriver i sin budgetproposition för 2024 att anslaget till introduktionsjobb ska minska med 324 miljoner kronor och matchningstjänster med 2 miljarder kronor.

Den satsningen på privata aktörer som drevs igenom i januariavtalet, backar ni från den nu?

– Nej, den fortsätter att ligga på en mycket hög nivå. Matchningstjänsterna ligger exakt kvar, lika mycket i januari som i dag.

Men faktum är att matchningstjänsterna har minskat kraftigt under året. Förra året deltog i snitt drygt 80 000 personer per månad. I januari i år omfattade de 67 000 personer. I augusti 45 000, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Så vad menar Johan Pehrson? Hans pressekreterare förklarar senare i mejl: ”Regeringens bedömning är att antalet personer i matchningstjänster kommer att uppgå till drygt 50 000 i genomsnitt per månad under 2024. Det är en minskning i förhållande till tidigare beräknade nivåer för 2024, men ligger på ungefär samma nivåer som under sommaren.”

Matchningstjänsterna har alltså minskat kraftigt redan. Och genom att låta dem ligga kvar på den lägre nivån beräknar regeringen spara 2 miljarder kronor.

Så hur tycker Johan Pehrson egentligen att matchningsjobben har fungerat?

– Det finns de som inte levererar så bra som jag hade hoppats. Vi har ett problem med att några av de här 190 leverantörerna kanske inte har gjort allt enligt boken, heh. Vi har skärpt tillsynen och Arbetsförmedlingen har fått instruktioner om att det här måste granskas ännu bättre.

Därför fortsätter satsningen, men på nuvarande nivå. Och enligt Johan Pehrson är det där besparingen ligger.

– Jag växlar pengarna så att de inte går upp 2 miljarder för Rusta och matcha och flyttar dem till en mycket mer effektiv åtgärd, satsning på yrkesvux.

I budgeten föreslås knappt en miljard kronor extra till regionalt yrkesvux.

Johan Pehrson vill alltså inte helt backa från matchningstjänsterna, men de har redan minskat och de kommer alltså inte att öka på sikt. Nu vill han hellre satsa på yrkesvux.

– Jag tror att matchningstjänsterna har något att bidra med, men jag är försiktig. Mitt mål är att vi ska växa yrkesvux ännu mer. Vi behöver utbilda bort den enorma utbildningsskuld som finns i Sverige.

Och, precis som finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade i samband med presentationen av budgetpropositionen, säger Johan Pehrson att det finns anledning till oro för en växande arbetslöshet. Därför vill han behålla matchningstjänsterna på en oförändrad nivå jämfört med sommaren.

– Nu ser jag att lågkonjunkturen kommer, och jag vet att det finns ett enormt behov.

FAKTA: Matchningstjänster

  • KROM står för Rusta och matcha och har successivt ersatt STOM (=Stöd och matchning)
  • En insats för dem som står längst från arbetsmarknaden
  • I slutet av 2021: 36 000 deltagare i KROM
  • Juni 2022: 68 000 personer
  • För cirka 35 procent av deltagarna har insatsen lett till arbete eller studier.
  • I budgetpropositionen för 2024 föreslås ett minskat anslag för introduktionsjobb på 324 miljoner kronor och på 2 miljarder kronor för matchningstjänster.
Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024


Läs även

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024