19 september, 2024

Sänkt skatt och minskat tillskott till välfärden – här är höstbudgeten 2025

BUDGET Under torsdagen presenterade regeringen sin budget som innehåller satsningar på drygt 60 miljarder, varav 27 miljarder går till sänkta skatter. Följ rapporteringen om hur budgeten 2024 påverkar akademiker i olika yrken.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar budgetpropositionen för 2025. Foto: Regeringen.se

Sedan tidigare har regeringen gått ut med att skatten kommer sänkas på inkomst, på sparande i så kallade ISK-konton och på bensin nästa år. Flygskatten kommer även att avskaffas.

Syftet är enligt regeringen att få fart på köpkraften och stärka tillväxten.

– Inflationen är äntligen bekämpad, men hushållen har tappat tio års reallöneökningar. För oss är det viktigt att få i gång hjulen igen. Att stärka hushållens köpkraft, få i gång arbetsmarknaden och se till att de som är arbetslösa får stöd, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) på torsdagens pressträff.

En stor skillnad från budgeten förra året är tillskotten till vård, skola och omsorg. Förra året fick välfärden tillskott på 16 miljarder – nu 7,5 miljarder, en dryg halvering jämfört med i fjol. Drygt tre miljarder kommer att gå till vården.

Enligt Elisabeth Svantesson beror detta på att regionernas och kommunernas pensionskostnader kommer att minska kraftigt kommande år på grund av den fallande inflationen.

Oppositionen har uttryckt kritik mot att budgeten gynnar höginkomsttagare och efterlyser bland annat mer pengar till vården.

Här samlar vi de poster som påverkar akademiker i olika yrkesroller

  • Sänkt inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer

Sänkt skatt på arbete, pension och sparande i så kallade ISK-konton, ett förslag som kommer att kosta staten 18 miljarder nästa år. Enligt regeringen kommer alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden få sänkt skatt. I genomsnitt sänks skatten med nästan 2 600 kronor per person och år. Det innebär 216 kronor mer i plånboken varje månad.

Regeringen vill även göra de första 150 000 kronorna man sparar på ett ISK-konto helt skattefria nästa år. Den skattefria nivån kommer sedan att öka till 300 000 kronor 2026. Läs mer här.

  • Miljardtillskott till Försäkringskassan

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår en satsning på Försäkringskassan med sammantaget 445 miljoner kronor i höständringbudgeten och 820 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2025. Syftet är att minska handläggningstiderna, öka tillgängligheten och stärka arbetet mot felaktiga utbetalningar. Läs mer här.

  • Bantad budget för Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen behöver minska utgifterna med 500 miljoner kronor 2025 för att anpassa sig till en minskad förvaltningsbudget och för att täcka upp kostnadsökningar. Myndigheten varslar nu 228 medarbetare över hela landet, främst stabs- och stödfunktioner – arbetsförmedlare omfattas inte av varslet. Läs mer här.

  • Socialtjänstlagen och förebyggande arbete

Regeringen avsätter 200 miljoner kronor för 2025 till socialtjänstens brottsförebyggande arbete. Pengarna ska fördelas mellan kommunerna men det är ännu oklart hur fördelningen ska ske i detalj. 2026 ska 300 miljoner fördelas mellan kommunerna och därefter 600 miljoner kronor årligen för 2027 och 2028.

Utöver detta lägger också regeringen 300 miljoner kronor på fortsatta arbeten med skolsociala team. Samma belopp beräknas avsättas även under 2026 och 2027.

221 nya miljoner för 2025 aviserades till stärkt vårdkedja för familjehemsplacerade barn och ett familjehemsregister. En summa som ska upp till drygt 400 miljoner kronor per år 2026 och 2027. 

En ny socialtjänstlag ska snart vara på plats och förra året aviserades extra medel för att den ska implementeras. I år har inga nya besked kommit om förstärkning. Och resurserna är inte tillräckliga, konstaterar Akademikerförbundet SSR. Läs mer.

  • Satsning på Kriminalvården

För att Kriminalvårdens historiska utbyggnad ska kunna ”fortsätta med full kraft” tillför regeringen 888 miljoner kronor extra till myndigheten. Det ska sedan öka till 989 miljoner under 2026 och 2 904 miljoner under 2027. I höständringsbudgeten för 2024 vill man också att Kriminalvården får ytterligare 275 miljoner för den pågående kapacitetsökningen.

  • Extra pengar för att förhindra risker i arbetsmiljön

50 miljoner kronor extra 2025 går till Arbetsmiljöverkets arbete för att förhindra dödsolyckor på jobbet och andra allvarliga arbetsmiljörisker. 2026 ökar anslaget med 75 miljoner kronor och blir permanent 100 miljoner kronor högre 2027. Myndigheten för arbetsmiljökunskap avvecklas och verksamheten överförs till och inordnas i Arbetsmiljöverket.

  • Mer pengar till Sis

Regeringen avsätter 696 miljoner till Statens institutionsstyrelse för 2025. Pengarna ska minska platsbristen, öka säkerheten för anställda och förbättra boendemiljön. För 2026 och 2027 avsätts 649 miljoner respektive 557 miljoner.

  • Ökat anslag till Jämställdhetsmyndigheten

Det fanns de som trodde att Jämställdhetsmyndigheten skulle läggas ner när Tidöpartierna kom till makten. Men den ser ut att bli kvar och för 2025 ökar anslaget, visserligen blygsamt, men med 72 miljoner kronor per år, pengar som tas från andra insatser på jämställdhetsområdet. Detta ger, enligt regeringen, bättre effektivitet.

  • Förstärkningar inom äldreomsorgen

I förslaget till ny socialtjänstlag får kunskapsstyrningen inom socialtjänsten en än mer viktig roll då verksamheterna ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Regeringen presenterar förslag på reformer som syftar till att skapa en mer personcentrerad och kunskapsbaserad äldreomsorg, bland annat genom införandet av fast omsorgskontakt och stärkt anhörigstöd.

Dessutom föreslås ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 år.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Miljardtillskott till Försäkringskassan – ”Välkommet...

BUDGET Förra sommaren behövde Försäkringskassan s...
17 september, 2024

Arbetsförmedlingen varslar 228 medarbetare

VARSEL Arbetslösheten är den högsta på ett decenn...
17 september, 2024

Rockad mellan Pehrson och Persson – ”Kan vara ...

POLITIK Liberalernas Johan Pehrson och Mats Persso...
16 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024