10 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i socialtjänsten?

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete när nya socialtjänstlagen införs – men vilka förutsättningar får personalen? Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Stockholms stad bjuder in politiker för att debattera arbetsvillkoren inom socialtjänsten.

Camilla Waltersson Grönvall (M) presenterade förslag till ny socialtjänstlag i somras. Här på Akademikerförbundet SSR:s kongress i maj 2024.

På torsdag den 12 september möts politiker i Stockholms stad i en paneldebatt om villkoren och arbetsmiljön i socialtjänsten. En aktuell fråga är den nya socialtjänstlagen, som antas träda i kraft nästa år – hur kommer förändringarna påverka den redan ansträngda arbetssituationen? Det och mycket annat vill Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Stockholms stad ha svar på från politikerna, berättar Kerstin Winblad, vice ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Stockholm.

Kerstin Wikblad

– Det här är en stor sak för våra medlemmar och det finns en osäkerhet kring hur verksamheten kommer att påverkas när nya lagen implementeras. Kanske bildas nya organisationer, det blir högre krav på att utgå från kunskap och beprövad erfarenhet och jobba förebyggande.

– Socialtjänsten kämpar med bantade resurser och kompetensbrist. För att kunna arbeta enligt den nya lagen krävs nya budgetsatsningar, utbildning och kompetensutveckling för personalen och en hållbar arbetsmiljö. Jag hoppas att det blir en diskussion kring detta och att vi får lite fler svar från politikerna.

Andra arbetsmiljöfrågor som lokalklubben vill ha svar på är frågan om rätten till friskvårdstimme, något som orsakade stor upprördhet i början av året när nästan samtliga anställda inom Stockholms stad blev av med sin friskvårdstimme.

– Detta är en hjärtefråga och något som verkligen engagerar våra medlemmar. När vi bjöd in till debatt 2022 sa alla politiker ja till friskvårdstimme, ändå plockades det bort vid årsskiftet med stora protester som följd. Vi som jobbar inom socialtjänsten har en väldigt hög arbetsbelastning, och att då kunna ta en friskvårdstimme och koppla bort jobbet är viktigt för hälsan. Vill staden vara en attraktiv arbetsgivare och locka ny kompetens är det inte särskilt strategiskt att plocka bort friskvårdstimmen. Vad säger politikerna om detta? Det ska bli intressant att höra.

Deltagande i paneldebatten är Alexander Ojanne (S), Alexandra Mattsson (V), Magnus Runsten (MP), Andréa Hedin (M), Jan Jönsson (L) och Maurice Forslund (KD).

Debatt: Hur mycket effektivisering tål socialtjänsten?

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Forskaren: ”Ta tillbaka 90-talets time management-ku...

ARBETSMILJÖ Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och ...
23 september, 2024