6 juli, 2021

Förhandlingschefen om avtalet: ”Hyfsat bra ersättning”

Kollektivavtal Ett nytt tillfälligt kollektivavtal har upprättats som gör det möjligt att bryta semesterrätten för personalen på Regeringskansliet.

anders_lindstrom_ssr

Anders Lindström, biträdande förhandlingschef för statlig sektor på Akademikerförbundet SSR. Foto: Privat

Med anledning av den tillfälliga regeringskrisen har ett nytt tillfälligt kollektivavtal upprättats för personalen på Regeringskansliet.
Flera av SSR:s medlemmar berörs av avtalet, som gör det möjligt för arbetsgivaren att återkalla eller avbryta semesterledighet under perioden 1 juli – 31 augusti. Om så skulle ske, kompenseras de anställda med 2 100 kronor för varje dag, dessutom får de tillbaka de förlorade semesterdagarna.

– Som tjänsteman har man alltid en skyldighet att inställa sig på jobbet om arbetsgivaren kräver det. Och 2100 kronor är en hyfsat bra ersättning, eftersom man får tillbaka sina semesterdagar, säger Anders Lindström, biträdande förhandlingschef för statlig sektor på Akademikerförbundet SSR.

SSR har inte varit inblandade i förhandlingarna som träffats av Saco-S, som är självständiga att teckna sina egna avtal. Men i ett uttalande till Dagens Nyheter, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco-S Regeringskansliet, att avtalet var nödvändigt.

– När statsministern avgick uppstod en situation där många såg framför sig att deras insatser kan behövas under semesterperioden. Utan det här avtalet hade vi inte reglerat vad som händer när arbetsgivaren avbryter en planerad semester, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco-S Regeringskansliet, i en intervju med Dagens Nyheter.

Marie Ericsson är departementssekreterare på Kulturdepartementet och opolitisk tjänsteman. Hon säger att signalerna inifrån departementet är att ingen ska behöva bryta sin semester, och att hon inte ser regeringsombildningen som en krissituation, utan en demokratisk modell som kommer mitt i sommaren.

Läs mer >>Marie Ericsson om att vara opolitisk tjänsteman vid maktskifte

– Vi jobbar nu med att förbereda för en ny regering och till dess lyder vi under övergångsregerings befogenheter, men det finns personal på plats och tjänstvilligheten är på topp. Möjligtvis kan någon chef vara tvungen att gå in under ledigheten, men signalerna är att ingen ska behöva bryta sin semester, säger hon.

Jenny Palmqvist

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

SIS Riksrevisionen har släppt en granskning so...
6 maj, 2024

Så drabbades HR av it-attacken – ”Inget funger...

HR När Kalmar kommun utsattes för en it-attac...
3 maj, 2024

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024


Läs även

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024