3 maj, 2022

Arbetare kvar på kärnkraftverk under rysk kontroll

UKRAINA Arbetarna på Ukrainas största kärnkraftverk, Zaporizjzja, fortfarande under rysk kontroll, är under stor psykisk press, berättar fackrepresentanten Lesia Semeniaka.

Lesia Semeniaka, internationell representant för kärnkrafts- och industriarbetarnas fackförbund i Ukraina.

Foto: Privat. Layout: Christian Williamsson.

Segerdagen den 9 maj närmar sig och i ukrainska staden Energodar – där Europas största kärnkraftverk ligger – ser medlemmar i kärnkrafts- och industriarbetarnas fackförbund tecken på att ryska styrkor förbereder någon form av firande. Vad är oklart, en stor psykisk press för medarbetare som är kvar i staden.

Ryska styrkor har dragit sig tillbaka från Kievregionen och därmed även från området kring Tjernobyl som de tidigare kontrollerade och som Akademikern tidigare rapporterat om.

Innan de ryska styrkorna tog Tjernobyl jobbade och bodde cirka 1 000 ukrainska fackkollegor i området. Det berättar Lesia Semeniaka, internationell representant för kärnkrafts- och industriarbetarnas fackförbund i Ukraina, ett förbund med cirka 55 000 medlemmar.

Genom mejlkontakt och telefonsamtal försöker hon hålla kontakten med kollegor på kärnkraftverk runt om i landet. Nu har cirka 100 av de 1 000 kollegorna börjat återvända till byarna kring Tjernobyl för att påbörja återuppbyggnaden av sina hem.

– Hus och byar är totalförstörda och plundrade på allt man kan tänka sig. Möbler, bestick, kaffebryggare, ja, allt, säger Lesia Semeniaka.

Hon säger även att markområden är minerade, bilar och bussar uppbrända. Det gör det svårt för återvändare att röra sig fritt och att över huvud taget kunna restaurera. Många åker därför dit över dagen från Kiev eller andra närliggande städer för att i alla fall börja någonstans.

Samtidigt på kärnkraftverket Zaporizjzja i staden Energodar, cirka 20 mil från Donetsk, jobbar fortfarande 11 000 ukrainare för att hålla igång anläggningen som är under rysk kontroll. Situationen för dem blir alltmer psykiskt påfrestande, berättar Lesia Semeniaka.

– Internetuppkopplingen är bruten och de kan inte längre kan ringa ut på sina telefoner, det är vad jag läst i alla fall. Många vill evakuera, det är en psykologisk press för alla som befinner sig där eftersom Ryssland utökar sin kontroll hela tiden.

Men nu inväntar alla den 9 maj, segerdagen i det ”Stora fosterländska kriget” som är den ryska benämningen på kriget mellan Nazityskland och Sovjetunionen under andra världskriget, och som fortfarande firad och är en nationell helgdag i Ryssland.

Vad som kommer hända då är ännu ovisst, men att de ryska styrkorna planerar något är tydligt, menar Lesia Semeniaka.

– I Energodar har man sett att ryssarna planerar för att organisera någonting inför nionde maj, vad vet vi inte. De gör också försök i att byta ut det lokala beslutsfattarorganet till ett ryskt där de kan införa rysk lagstiftning, steg för steg.

Det är även upp till de ryska styrkorna där att avgöra när en ny så kallad grön korridor kan upprättas, säger hon.

I Kievregionen planerar Lesia Semeniakas fackförbund att inom kort återgå till kontoret i centrala Kiev, men eftersom det geografiskt sett ligger nära självständighetstorget Majdan, kommer även de avvakta med att gå dit till efter den 9 maj.

– Strategiskt är Majdan en viktig plats och vi vet inte vad som kommer hända, så vi avvaktar, säger hon.

Fler röster från Ukraina
›› Alla Sobol från Charkiv stannar för att bygga upp landet igen
›› Artem förvandlade fackligt center till evakueringsboende
›› Ivanna återvände till Kiev, trots riskerna

 

Annica Ögren

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023

Minimiskatt för bolag ska motverka skatteflykt

EKONOMI Biljontals kronor i skatteintäkter går för...
3 april, 2023

Ivanna kämpar mot rysk propaganda – och för fackliga...

UKRAINA Ivanna Khrapko kämpar för att hålla kontak...
3 mars, 2023