13 april, 2022

Anställda fast vid kärnkraftverken – får stöd från fackliga kollegor

UKRAINA De anställda på Ukrainas kärnkraftverk är särskilt utsatta under ryska invasionen. Som facklig representant försöker Lesia Semeniaka hålla kontakt med dem dagligen. Nu förbereder de sig för nya angrepp.

Lesia Semeniaka stöttar kollegor som är fast vid kärnkraftverk efter ryska invasionen.

Foto: Privat, layout: Christian Williamsson.

Kievbon Lesia Semeniaka håller kontakten med kollegorna vid kärnkraftverken runt om i Ukraina. Nu befarar de nya ryska angrepp i de sydliga och östliga delarna av landet. Sedan en tid tillbaka har flyganfallen över Kiev upphört och ryska marktrupper har dragit sig tillbaka från Kievregionen.

– Situationen i Kiev är lite bättre nu även om flyglarmen fortfarande går flera gånger om dagen. Några affärer och apotek har kunnat öppna igen.

Lesia Semeniaka som stannat kvar i staden tillsammans med sin dotter sedan Ryssland invaderade den 24 februari. Hon är internationell representant för kärnkrafts- och industriarbetarnas fackförbund i Ukraina, Atomprofspilka. Ett förbund med cirka 55 000 medlemmar.

Läs mer:
›› Fackliga ledare vittnade om kriget i riksdagen

Från sitt hem försöker hon genom jobbdatorn hålla kontakt med kollegor runt om i landet, sprida information om situationen till internationella samarbetsorganisationer och hjälpa till att administrera hjälpinsatser med mediciner, mat och vatten som ska transporteras ut till kollegor vid kärnkraftverken i Zaporizjzja i syd och Tjernobyl i norr. Förbundet har även, tillsammans med andra ukrainska förbund, gått samman för att samla ihop pengar för att täcka temporära logikostnader för internflyktingar, liksom för att köpa kroppsutrustning och hjälmar till lokala försvarsstyrkor.

Den 26 mars hölls en demonstration mot Rysslands invasion i en ort närheten av Tjernobyl. Foto: Lesia Semeniaka

I staden Energodar som ligger strax söder om Zaporizjzja i södra Ukraina, ligger ett av landets fem aktiva – och Europas största – kärnkraftverk (Zaporizjzja Nuclear Power Plant). Den 6 mars anföll ryska soldater kärnkraftverket som de sedan haft kontroll över. Lesia Semeniaka berättar om kollegor som då gick till jobbet möttes av ryska kärnkraftsspecialister i anläggningen, morgonen efter attacken. Några av dem har lyckats evakueras från staden sedan dess, men flera är kvar och kan inte lämna sin hem. Regionens vice borgmästare, Ivan Samoidyuk, ansvarade för att skapa så kallade gröna korridorer ut ur regionen för civilbefolkningen. Men sedan uppgifter kom om att han kidnappats av ryska styrkor i mitten av mars, är flera kollegor och många ur civilbefolkningen nu fast i sina hem.

De förbereder sig nu för ytterligare ryskt anfall, enligt Lesia Semeniaka.

– Genom att kontrollera kärnkraftverket kan Ryssland använda det som hot mot EU om en kärnkraftskatastrof, men de vill också använda det för att förse Krimhalvön med el- och vattentillförsel, eftersom det är brist på el och vatten på Krim, säger hon.

Det är dock något som Ryssland inte gärna talar högt om, tillägger hon. Dessutom är det inte möjligt på grund av att det inte finns någon elledning.

Läs också:
›› De har gjort om fackligt utbildningscenter till evakueringsboende för flyktingar

I mars tog ryska styrkor även kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl, norr om huvudstaden Kiev.

– De grävde diken i ”Röda skogen” och förvarade ammunition i området. Det verkar som att de inte förstod vad de gjorde eller var de befann sig, säger hon.

Lesia Semeniakas kollegor i bostadsområden i närheten av kärnkraftverket har berättat om ryska soldater som blev sjuka och lämnade området för att uppsöka läkarvård över gränsen i Belarus. Uppgifterna har inte bekräftats av Ryssland, men förekommer i flera internationella medier.

”Röda skogen” är än i dag ett av de mest förorenade områdena i världen sedan Tjernobylolyckan 1986 då träden där dog av de höga strålningsnivåerna.

En staty i Kiev där invånarna har lagt sandsäckar för att den inte ska förstöras i bombningarna. Foto: Lesia Semeniaka

Lesia Semeniaka uttrycker tacksamhet för internationell hjälp som anlänt till Ukraina och vill fortsatt uppmana internationella kollegor att fortsätta påtryckningar mot regeringar för att de skicka mer vapen och humanitärt stöd till Ukraina.

– Ni vet vad som har hänt i förorterna till Kiev, i Butja. Vi pratar om plundrare som har våldtagit och mördat kvinnor och barn, mördat civila, stulit allt de kommit över som kaffebryggare, datorer, bestick… Vi kallar dem för ryska fascister och orker, de är inte ryska soldater. Det som pågår nu är ett folkmord i Ukraina.

Läs också:
›› Ivanna återvände till Kiev för att hjälpa kollegor

Hon säger att Ryssland använder sig av detta för att påverka EU:s politik, och att det är därför Ukraina behöver mer hjälp med vapen.

– Det är det enda sättet att stoppa Ryssland och rädda vår befolkning. Majoriteten här är unga, födda efter Sovjetunions fall. De vill leva ett fritt och demokratiskt liv, och nu förlorar vi dem i våra försvarsstyrkor. Det är den vackraste generationen vi har, säger Lesia Semeniaka.

Lesia Semeniaka håller kontakt med sina kollegor på kärnkraftverken i Ukraina, särskild de kärnkraftverk som kontrolleras av ryska trupper. Grafik: Christian Williamsson

Fackföreningarnas arbete i Ukraina

  • Ukrainska federationen för fackföreningar, FPSU, består av 43 fackföreningar baserat på sektor och 24 territoriella fackföreningar.
  • Efter invasionen har FPSU etablerat ett huvudkvarter i västra Ukraina där de tar emot och distribuerar internationell humanitär hjälp. FPSU organiserar också boenden för flyktingar i landet.
  • Lesia Semeniaka representerar fackföreningen för kärnkrafts- och industriarbetare i Ukraina, Atomprofspilka. Inom den fördelas hjälp från kommittéerna vid Khmelnytsk kärnkraftverk och Rivne kärnkraftverk och mat, mediciner och vatten transporteras till medlemmar som arbetar och är kvar vid kärnkraftverken i Zaporizjzja och Tjernobyl.
Annica Ögren

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023

Minimiskatt för bolag ska motverka skatteflykt

EKONOMI Biljontals kronor i skatteintäkter går för...
3 april, 2023