• 13 april, 2022
    UKRAINA

    Anställda fast vid kärnkraftverken – får stöd från fackliga kollegor

    De anställda på Ukrainas kärnkraftverk är särskilt utsatta under ryska invasionen. Som facklig representant försöker Lesia Semeniaka hålla kontakt med dem dagligen. Nu förbereder de sig för nya angrepp.

    Lesia Semeniaka stöttar kollegor som är fast vid kärnkraftverk efter ryska invasionen.

    Foto: Privat, layout: Christian Williamsson.

    Kievbon Lesia Semeniaka håller kontakten med kollegorna vid kärnkraftverken runt om i Ukraina. Nu befarar de nya ryska angrepp i de sydliga och östliga delarna av landet. Sedan en tid tillbaka har flyganfallen över Kiev upphört och ryska marktrupper har dragit sig tillbaka från Kievregionen.

    – Situationen i Kiev är lite bättre nu även om flyglarmen fortfarande går flera gånger om dagen. Några affärer och apotek har kunnat öppna igen.

    Lesia Semeniaka som stannat kvar i staden tillsammans med sin dotter sedan Ryssland invaderade den 24 februari. Hon är internationell representant för kärnkrafts- och industriarbetarnas fackförbund i Ukraina, Atomprofspilka. Ett förbund med cirka 55 000 medlemmar.

    Läs mer:
    ›› Fackliga ledare vittnade om kriget i riksdagen

    Från sitt hem försöker hon genom jobbdatorn hålla kontakt med kollegor runt om i landet, sprida information om situationen till internationella samarbetsorganisationer och hjälpa till att administrera hjälpinsatser med mediciner, mat och vatten som ska transporteras ut till kollegor vid kärnkraftverken i Zaporizjzja i syd och Tjernobyl i norr. Förbundet har även, tillsammans med andra ukrainska förbund, gått samman för att samla ihop pengar för att täcka temporära logikostnader för internflyktingar, liksom för att köpa kroppsutrustning och hjälmar till lokala försvarsstyrkor.

    Den 26 mars hölls en demonstration mot Rysslands invasion i en ort närheten av Tjernobyl. Foto: Lesia Semeniaka

    I staden Energodar som ligger strax söder om Zaporizjzja i södra Ukraina, ligger ett av landets fem aktiva – och Europas största – kärnkraftverk (Zaporizjzja Nuclear Power Plant). Den 6 mars anföll ryska soldater kärnkraftverket som de sedan haft kontroll över. Lesia Semeniaka berättar om kollegor som då gick till jobbet möttes av ryska kärnkraftsspecialister i anläggningen, morgonen efter attacken. Några av dem har lyckats evakueras från staden sedan dess, men flera är kvar och kan inte lämna sin hem. Regionens vice borgmästare, Ivan Samoidyuk, ansvarade för att skapa så kallade gröna korridorer ut ur regionen för civilbefolkningen. Men sedan uppgifter kom om att han kidnappats av ryska styrkor i mitten av mars, är flera kollegor och många ur civilbefolkningen nu fast i sina hem.

    De förbereder sig nu för ytterligare ryskt anfall, enligt Lesia Semeniaka.

    – Genom att kontrollera kärnkraftverket kan Ryssland använda det som hot mot EU om en kärnkraftskatastrof, men de vill också använda det för att förse Krimhalvön med el- och vattentillförsel, eftersom det är brist på el och vatten på Krim, säger hon.

    Det är dock något som Ryssland inte gärna talar högt om, tillägger hon. Dessutom är det inte möjligt på grund av att det inte finns någon elledning.

    Läs också:
    ›› De har gjort om fackligt utbildningscenter till evakueringsboende för flyktingar

    I mars tog ryska styrkor även kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl, norr om huvudstaden Kiev.

    – De grävde diken i ”Röda skogen” och förvarade ammunition i området. Det verkar som att de inte förstod vad de gjorde eller var de befann sig, säger hon.

    Lesia Semeniakas kollegor i bostadsområden i närheten av kärnkraftverket har berättat om ryska soldater som blev sjuka och lämnade området för att uppsöka läkarvård över gränsen i Belarus. Uppgifterna har inte bekräftats av Ryssland, men förekommer i flera internationella medier.

    ”Röda skogen” är än i dag ett av de mest förorenade områdena i världen sedan Tjernobylolyckan 1986 då träden där dog av de höga strålningsnivåerna.

    En staty i Kiev där invånarna har lagt sandsäckar för att den inte ska förstöras i bombningarna. Foto: Lesia Semeniaka

    Lesia Semeniaka uttrycker tacksamhet för internationell hjälp som anlänt till Ukraina och vill fortsatt uppmana internationella kollegor att fortsätta påtryckningar mot regeringar för att de skicka mer vapen och humanitärt stöd till Ukraina.

    – Ni vet vad som har hänt i förorterna till Kiev, i Butja. Vi pratar om plundrare som har våldtagit och mördat kvinnor och barn, mördat civila, stulit allt de kommit över som kaffebryggare, datorer, bestick… Vi kallar dem för ryska fascister och orker, de är inte ryska soldater. Det som pågår nu är ett folkmord i Ukraina.

    Läs också:
    ›› Ivanna återvände till Kiev för att hjälpa kollegor

    Hon säger att Ryssland använder sig av detta för att påverka EU:s politik, och att det är därför Ukraina behöver mer hjälp med vapen.

    – Det är det enda sättet att stoppa Ryssland och rädda vår befolkning. Majoriteten här är unga, födda efter Sovjetunions fall. De vill leva ett fritt och demokratiskt liv, och nu förlorar vi dem i våra försvarsstyrkor. Det är den vackraste generationen vi har, säger Lesia Semeniaka.

    Lesia Semeniaka håller kontakt med sina kollegor på kärnkraftverken i Ukraina, särskild de kärnkraftverk som kontrolleras av ryska trupper. Grafik: Christian Williamsson

    Fackföreningarnas arbete i Ukraina

    • Ukrainska federationen för fackföreningar, FPSU, består av 43 fackföreningar baserat på sektor och 24 territoriella fackföreningar.
    • Efter invasionen har FPSU etablerat ett huvudkvarter i västra Ukraina där de tar emot och distribuerar internationell humanitär hjälp. FPSU organiserar också boenden för flyktingar i landet.
    • Lesia Semeniaka representerar fackföreningen för kärnkrafts- och industriarbetare i Ukraina, Atomprofspilka. Inom den fördelas hjälp från kommittéerna vid Khmelnytsk kärnkraftverk och Rivne kärnkraftverk och mat, mediciner och vatten transporteras till medlemmar som arbetar och är kvar vid kärnkraftverken i Zaporizjzja och Tjernobyl.
    Annica Ögren

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    VÄLFÄRD

    Nya arbetssätt ska motverka välfärdsbrott

    Den ökande välfärdsbrottsligheten kräver samverkan o...

    12 november, 2024

    KRÖNIKA

    Krönika: Har HR blivit ett omöjligt uppdrag?

    HR innefattar så många områden att det nästan är omö...

    12 november, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Jobbkonflikter tung riskfaktor för sjukskr...

    Kvinnor som upplever konflikter på jobbet har mer än...

    12 november, 2024

    PORTRÄTT

    Caroline Farberger: "Jag bar ständigt den ...

    När Carl blev Caroline såg hon för första gången kvi...

    8 november, 2024

    Läs även

    PORTRÄTT

    Alltid redo för uppdrag ute i världen

    Efter många års arbete i världens konflikthärdar kli...

    19 april, 2024

    MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

    Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är n...

    Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin för studier...

    15 april, 2024

    UTBILDNING

    Vinnare i ny tävling bland pol.kand- och s...

    Första priset gick i år till Anton Bryntesson, som h...

    10 januari, 2024

    REPORTAGE

    Ungerska fackföreningar kämpar i motvind –...

    I Ungern är fackföreningarna kraftigt försvagade, be...

    26 oktober, 2023