Artem Tidva jobbar vanligtvis som organisations- och kampanjansvarig från Ukraina i den europeiska federationen för offentliganställdas förbund, Epsu. När kriget bröt ut bodde han i Kiev. På krigets andra dag lämnade han huvudstaden. Det var svårt. Till en början visste han varken vart han skulle eller vad han skulle göra. Han beslutade sig för att ta sig till sin hemstad Khmelnytskyi längre västerut i Ukraina, men funderade samtidigt på hur han skulle kunna hjälpa andra som befann sig i en liknande situation.
I Khmelnytskyi har den ukrainska federationen av fackföreningar, FPSU, som Artem Tidva tidigare hade samarbetat med, ett utbildningscenter med sovplatser för ett femtiotal personer.
Khmelnytskyi med sina cirka 400 000 invånare ligger på vägen för de människor som har lämnat Kiev, Charkiv, Mariupol och andra städer i östra delen av landet och är på väg västerut. Artem Tidva hjälpte FPSU när det bestämdes att använda utbildningscentret som evakueringsboende.
I sin gamla hemstad hade han vänner sedan tidigare och kände folk såväl i byggbranschen som i restaurangbranschen. Han hörde sig för och gjorde förfrågningar på sociala meder om det fanns folk som ville hjälpa till. Det gjorde det.
Det behövdes många fler sängplatser. Artem Tidva gick ut med en förfrågan på sociala medier om det var någon som kunde hjälpa till med material för att bygga fler sängar.
– Efter 15 minuter hade jag redan tre svar. Många vill hjälpa till och många vill leverera det som behövs, berättar han.
Många hörde av sig och Artem Tidva använde sig av ett kalkylark på Google för att hålla rätt på vilka som kunde hjälpa till var och hur. Med hjälp av lokala byggarbetare i staden har han de andra på centret ordnat 250 sovplatser.
Emellanåt har det varit fullt, men många stannar bara någon enstaka natt för att sedan ta sig vidare västerut mot Lviv eller Polen. Mycket av maten levereras till centret från lokala restauranger och caféer.
– Alla är väldigt vänliga och hjälpsamma. Vi fick pengar från Epsu. Men till en början var det svårt att göra av med dem eftersom ingen bad om pengar för det de lämnade. Alla ville hjälpa till.
För tillfället bor över hundra personer på centret. Alla som kan hjälper till med det som behövs. Sedan pandemin kan många jobba på distans och det finns de som jobbar från utbildningscentret.
– Alla försöker vara till nytta. Vi har en kvinna här som arbetar med den statliga hotline-servicen dit folk ringer i krissituationer. Vanligtvis ringer folk dit om de behöver akut hjälp, nu under kriget är det dit folk ringer om de behöver evakueras. Det är ett viktigt jobb och hon vill gärna fortsätta med det, men har barn som behövde komma i säkerhet. Nu kan hon arbeta från utbildningscentret, säger Artem Tidva.
Artem Tidva är i grunden ekonom, men har jobbat många år inom fackföreningsrörelsen. Det började när han jobbade extra på restaurang under universitetsstudierna. Då organiserade han de anställda fackligt.
– Jag har insett att fackföreningar är ett bra instrument för att kämpa mot ojämlikheter.
Han fortsatte att arbeta som organisations- och kampanjansvarig i fackföreningen för byggnadsarbetare. I dag har han motsvarande roll i den europeiska organisationen Epsu.
Sedan kriget började ägnar sig Artem Tidva åt att hjälpa människor som är på flykt i landet.
Från utbildningscentret levererar de också hjälpsändningar till Kiev och andra områden som är värre utsatta.
En buss går regelbundet mellan Kiev och västra Ukraina och stannar till vid utbildningscentret på vägen. I ett samarbete mellan personer från fackföreningsrörelsen i flera städer levereras mediciner till sjukhusen i huvudstadens utkanter och annan nödhjälp som konservburkar och powerbanks eftersom Kiev ofta är utan el. På väg tillbaka från Kiev fylls bussen med människor som lämnar huvudstaden för att ta sig västerut och sätta sig i säkerhet.
– Bussen cirkulerar med hjälpsändningar åt ena hållet och evakuerade människor åt andra hållet. Och det är många volontärer som hjälper till.
Till en början klarade sig Khmelnytskyi undan bombningar, då den ligger ganska långt västerut, men under senaste veckan har de hört explosioner på nära håll.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.