7 april, 2022

Fackligt center förvandlades till evakueringsboende

UKRAINA Fackföreningarna har tagit en aktiv roll för att hjälpa människor på flykt undan den ryska invasionen. ”Nästan alla som kommer hit vill hjälpa till”, säger Artem Tidva som har varit med och omvandlat ett utbildningscentrum till evakueringsboende.

Artem Tidva jobbar för att ge människor på flykt någonsans att bo. Men när flyglarmet går i Khmelnytskyi måste han gå ner i skyddsrummet, här tillsammans med en kollega.

Foto: Privat, layout: Christian Williamsson

Artem Tidva jobbar vanligtvis som organisations- och kampanjansvarig från Ukraina i den europeiska federationen för offentliganställdas förbund, Epsu. När kriget bröt ut bodde han i Kiev. På krigets andra dag lämnade han huvudstaden. Det var svårt. Till en början visste han varken vart han skulle eller vad han skulle göra. Han beslutade sig för att ta sig till sin hemstad Khmelnytskyi längre västerut i Ukraina, men funderade samtidigt på hur han skulle kunna hjälpa andra som befann sig i en liknande situation.

I Khmelnytskyi har den ukrainska federationen av fackföreningar, FPSU, som Artem Tidva tidigare hade samarbetat med, ett utbildningscenter med sovplatser för ett femtiotal personer.

Khmelnytskyi med sina cirka 400 000 invånare ligger på vägen för de människor som har lämnat Kiev, Charkiv, Mariupol och andra städer i östra delen av landet och är på väg västerut. Artem Tidva hjälpte FPSU när det bestämdes att använda utbildningscentret som evakueringsboende.

I sin gamla hemstad hade han vänner sedan tidigare och kände folk såväl i byggbranschen som i restaurangbranschen. Han hörde sig för och gjorde förfrågningar på sociala meder om det fanns folk som ville hjälpa till. Det gjorde det.

Det behövdes många fler sängplatser. Artem Tidva gick ut med en förfrågan på sociala medier om det var någon som kunde hjälpa till med material för att bygga fler sängar.

– Efter 15 minuter hade jag redan tre svar. Många vill hjälpa till och många vill leverera det som behövs, berättar han.

Många hörde av sig och Artem Tidva använde sig av ett kalkylark på Google för att hålla rätt på vilka som kunde hjälpa till var och hur. Med hjälp av lokala byggarbetare i staden har han de andra på centret ordnat 250 sovplatser.

Emellanåt har det varit fullt, men många stannar bara någon enstaka natt för att sedan ta sig vidare västerut mot Lviv eller Polen. Mycket av maten levereras till centret från lokala restauranger och caféer.

– Alla är väldigt vänliga och hjälpsamma. Vi fick pengar från Epsu. Men till en början var det svårt att göra av med dem eftersom ingen bad om pengar för det de lämnade.  Alla ville hjälpa till.

I skyddsrummet där Artem Tidva (till höger) bor. Tillsammans med Zakhar Popovych, ekonom till vardags. Foto: Privat.

För tillfället bor över hundra personer på centret. Alla som kan hjälper till med det som behövs. Sedan pandemin kan många jobba på distans och det finns de som jobbar från utbildningscentret.

– Alla försöker vara till nytta. Vi har en kvinna här som arbetar med den statliga hotline-servicen dit folk ringer i krissituationer. Vanligtvis ringer folk dit om de behöver akut hjälp, nu under kriget är det dit folk ringer om de behöver evakueras. Det är ett viktigt jobb och hon vill gärna fortsätta med det, men har barn som behövde komma i säkerhet. Nu kan hon arbeta från utbildningscentret, säger Artem Tidva.

Artem Tidva är i grunden ekonom, men har jobbat många år inom fackföreningsrörelsen. Det började när han jobbade extra på restaurang under universitetsstudierna. Då organiserade han de anställda fackligt.

– Jag har insett att fackföreningar är ett bra instrument för att kämpa mot ojämlikheter.

Han fortsatte att arbeta som organisations- och kampanjansvarig i fackföreningen för byggnadsarbetare. I dag har han motsvarande roll i den europeiska organisationen Epsu.

Sedan kriget började ägnar sig Artem Tidva åt att hjälpa människor som är på flykt i landet.

Artem Tidva på en facklig demonstration i Ukraina hösten 2021. Foto: Privat.

Från utbildningscentret levererar de också hjälpsändningar till Kiev och andra områden som är värre utsatta.

En buss går regelbundet mellan Kiev och västra Ukraina och stannar till vid utbildningscentret på vägen. I ett samarbete mellan personer från fackföreningsrörelsen i flera städer levereras mediciner till sjukhusen i huvudstadens utkanter och annan nödhjälp som konservburkar och powerbanks eftersom Kiev ofta är utan el. På väg tillbaka från Kiev fylls bussen med människor som lämnar huvudstaden för att ta sig västerut och sätta sig i säkerhet.

– Bussen cirkulerar med hjälpsändningar åt ena hållet och evakuerade människor åt andra hållet. Och det är många volontärer som hjälper till.

Till en början klarade sig Khmelnytskyi undan bombningar, då den ligger ganska långt västerut, men under senaste veckan har de hört explosioner på nära håll.

Artem Tidva befinner sig i Khmelnytskyi. Han lämnade Kiev på krigets andra dag och hjälper nu andra som lämnat sina hem på grund av kriget. Karta: Christian Williamsson.

Artem Tidva med kollegor som jobbar med hjälpsändningar till Kiev.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Vinnare i ny tävling bland pol.kand- och samhällsvet...

UTBILDNING Första priset gick i år till Anton Bryntes...
10 januari, 2024

Ungerska fackföreningar kämpar i motvind – ”minimilö...

REPORTAGE I Ungern är fackföreningarna kraftigt förs...
26 oktober, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023