6 april, 2022

Fackliga ledare vittnade om krigets Ukraina i riksdagen

INTERNATIONELLT För två veckor sedan talade Ukrainas president via videolänk till den svenska riksdagen. På onsdagen var det dags för ukrainska fackliga ledare att vittna om krigets fasor för svenska riksdagsledamöter.

Ukrainska röster om kriget, seminarium i riksdagshuset. Foto: Stefan Karlsson

Ukrainska Oksana Huz, Annika Hirvonen, MP:s gruppledare i riksdagen, Karin Brunzell, internationell sekreterare på fackförbundet ST och Maria Nyberg, generalsekreterare i Union to union, var på plats.

Foto: Stefan Karlsson

– Ni har säkert sett de avskyvärda bilderna från Butja. Nu när ryska trupper drar sig tillbaka får vi resultatet av krigets hemskheter. Många liv har gått förlorade, sade, Ivanna Khrapko, ledare för ungdomsnätverket för statsanställda i Ukraina, via videolänk från Kiev.

Många byggnadsarbetare står utan både jobb och lön just nu, berättade Denys Pankratov och Vasyl Andreyev från Byggnadsarbetarförbundet i Ukraina. Men de kommer att få jobba hårt när kriget väl är över.

– Det kan ta tio år att återuppbygga de byggnader som förstörts, sade Vasyl Andreyev, ledare för Byggnadsarbetarförbundet i Ukraina via videolänk.

"Vi hoppas kunna bygga upp Ukraina igen tillsammans med Europa."

Alla Sobol

En liknande beskrivning gav Alla Sobol, ungdomsledare för statstjänstemannafacket i miljonstaden Charkiv i östra Ukraina, där många bostadshus, förskolor och sjukhus raserats.

– 30 procent av Charkivs befolkning har flytt efter bombningarna. Många som är hemlösa bor i tunnelbanan. Men våra fackliga kollegor ger oss mod att fortsätta. Vi hoppas kunna bygga upp Ukraina igen tillsammans med Europa, sade hon hoppfullt.

"För några veckor sedan var det omöjligt att tänka sig krig."

Oksana Huz

– Det är viktigt att alla civiliserade länder ger oss sitt stöd och visar att det inte längre är möjligt att invadera ett land, döda och våldta, som ryssarna gör. Att agera så att det inte händer igen, sade Pavlo Oleshchuk från de kärnkraftsanställdas förbund i Ukraina via videolänk.

En stor del av Ukrainas kärnkraftverk fortfarande är i drift. Kärnkraftverket i Tjernobyl har återtagits, men att Europas största kärnkraftverk Zaporizjzjas är fortfarande under rysk kontroll, berättar han.

– För några veckor sedan var det omöjligt att tänka sig krig, sade Oksana Huz.

Hon var den enda ukrainska talaren på plats i socialförsäkringsutskottets sessionssal i riksdagshuset för att svara på riksdagsledamöternas frågor under seminariet som arrangerats med stöd av den svenska fackliga biståndsorganisationen Union to union.

Oksana Huz var tidigare internationell koordinator vid ungdomsnätverket för de statsanställdas förbund i Ukraina. Men flydde för en månad sedan, tillsammans med sin 14 månader gamla dotter Angela, från Ukrainas huvudstad Kiev. De fick skjuts ut ur landet med bil. Via Rumänien tog de sig vidare in i Ungern. Från huvudstaden Budapest flög de till Sverige.

Oksana Huz med dottern Angela.

Oksana Huz hade genom arbetet för de statsanställdas förbund i Ukraina goda kontakter med fackförbundet ST. Nu har hon fått jobb på fackförbundet ST. Hon har också tillsammans med dottern fått flytta in hos en kollega i Stockholm. Inom några veckor hoppas hon också få en förskoleplats till sin dotter. Mycket har alltså, efter förutsättningarna, löst sig väl. Hon fortsätter dock att hålla kontakten och hjälpa sina fackliga kollegor som är kvar i Ukraina.

– Vi slåss för vårt land och vår demokrati, för att bli fria från diktatorer och korruption. Just nu betalar vi ett stort pris för vår kamp. Vi måste återuppbygga förskolor, torg och parker. Sverige är en stark demokrati som kan hjälpa oss, säger Oksana Huz.

Läs mer >> ”Jag hör bombningar just nu”
”Jag kan inte lämna Ukraina nu”
Han försöker hjälpa andra på flykt

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024


Läs även

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023