25 augusti, 2021

Volvo Cars tjänstemän snabba att återgå till kontorsjobb

ARBETSMILJÖ Volvo Cars, en av Sveriges största privata arbetsgivare, var tidigt ute med att ställa om när smittspridningen var låg och allt fler svenskar vaccinerades mot Covid-19. Redan första juni kallades företagets tjänstemän tillbaka till kontoret igen.

Volvos huvudkontor i Göteborg. Foto: Volvo Cars.

Volvo Cars huvudkontor i Göteborg.

Foto: Volvo Cars

Lars Hammaström, Sacos huvudskyddsombud på Volvo Cars.

Volvo Cars argument för att tjänstemännen gradvis ska övergå från distansarbete till kontorsjobb är att kreativitet och innovation fungerar bättre på plats.

Så här förklarar Volvo Cars pressvdelning i ett mejlsvar: ”Även om hemarbete har varit en bra strategi för att mildra effekterna av pandemin ersätter det inte tid tillsammans på kontoret. För att verkligen stödja den snabba pågående omvandlingen av vår verksamhet måste vi kunna träffas, skapa och samarbeta fysiskt. Därför utsåg vi juni som vår övergångsmånad där kontoret återigen blev vår primära arbetsplats igen i Sverige.”

Lars Hammarström, Sacos huvudskyddsombud på Volvo Cars, har förståelse för resonemanget, men tycker att beskedet kunde kommunicerats bättre till en början.

– Det kreativa kan du inte ersätta med videomöten. Jag kan förstå att företaget vill ha oss tillbaka. Men informationen kom lite väl plötsligt. Många blev överraskade och lite irriterade.

Exakt hur övergången ska gå till är det upp till varje arbetsteam att avgöra. Arbeta på distans är dock fortfarande ett alternativ när teamets behov så tillåter.

– Vi är en så mångfacetterad arbetsplats så det går inte att skapa en regel för alla tjänstemän, förklarar Lars Hammarström.

En undersökning som genomfördes bland akademiker- och tjänstemannafackens medlemmar på Volvo Cars i februari visar att en stor majoritet vill att kontoret ska vara utgångspunkt för arbetet. Men undersökningen visar också att det finna många medlemmar som oroar sig för att komma tillbaka till kontoret. Dessa kan delas in i tre kategorier: De som ville försäkra sig om att arbetsplatsen är smittsäker, de som känt sig isolerade under distansarbetet, till exempel nyanställda, och de som anpassat vardagen och vant sig vid hemmajobbet, till exempel skaffat hund, sålt bilen eller sagt upp dagisplatsen.

Hjälpa grupperna att känna trygghet

– Vi försöker hjälpa de här tre grupperna att känna trygghet. För att få tillbaka den första gruppen så måste vi skapa en säker arbetsmiljö. Något vi visat att vi klarat av på bilfabrikerna där personalen arbetat på plats nästan hela pandemin. De isolerade måste vi hjälpa att komma igång, till exempel ordna fysiska träffar med kollegor. Med de som anpassat sig till hemmajobbet så gäller det att kommunicera och hitta lösningar med chefen, säger Lars Hammarström.

Omställningen har bland annat inneburit att videomöten på distans har ersatts av hybridmöten, det vill säga att några mötesdeltagare är med online från sina kontor, medan andra är på plats i mötesrummet.

– Vi har ju kontor i Malmö och Stockholm också, så vi behöver ändå skapa kreativa möten på distans, säger Lars Hammarström.

Fortfarande i en övergångsperiod

I smittkänsliga sociala mötesplatser som matsalar och fikarum finns markeringar med instruktioner om hur personalen ska hålla distans. I vissa mötesrum har stolar plockats bort. Sedan finns det naturligtvis också tillgång till handsprit överallt.

– Vi var väldigt noga med det inledningsvis. Vi hade faktiskt så mycket handsprit ett tag att vi överskred brandsäkerhetsnormen, skrattar Lars Hammarström.

Han förklarar också att företaget fortfarande är i en övergångsperiod från distans- till kontorsarbete. Volvo Cars hade tidigare som mål att mer än hälften av personalen skulle vara på plats i juni. Så många är det fortfarande inte, även om fler och fler återvänder.

– Där är vi inte ännu, men det är fler som är på plats nu än i juni. Jag tror att vi tillsammans kan skapa en smittsäker arbetsplats, men jag ser inte riktigt ännu att 100 procent av personalen kan vara på kontoret samtidigt, säger Lars Hammarström.

Läs mer >>  Kan vi återvända till kontoret igen

Stefan Karlsson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023

Sis HR-direktör: ”Vi har stora utmaningar”

SIS Anställda på Sis arbetar i en riskfylld mi...
15 november, 2023

Arbetsmiljön på Sis: ”Det är inte acceptabelt”

SIS Sis-personal skadas och hotas på jobbet, v...
15 november, 2023

Granskning: Hot och våld vardag för Sis-personal

SIS Huvudskador, gisslansituationer och våldsa...
14 november, 2023